Panne, Prehistorie en hoe het koningshuis aan de naam Oranje komt

Panne, Prehistorie en hoe het koningshuis aan de naam Oranje komt

Leestijd: 5 minuten

Oranje. Daar staan we. Op een mini-parkeerplaats voor de Mairie in een gehucht in de bergen. Het is warm en we hebben geen idee wat er aan de hand is. Onze Drenthelaar deed het zo lekker berg op, berg af. Maar ineens wilde hij van de handmatige bergversnelling niet meer terug in de automatische versnelling. En in het dashboard brandt een lichtje …

We zijn op pad met de Drenthelaar. Zoals vaker is onze eerste stop richting het zuiden in de Elzas. Het is een mooie afstand, niet te ver en toch al in Frankrijk. Bij het meertje op de camping groeien allerlei bloemen en planten, ik vind er veldsalie. De ochtend van vertrek pluk ik wat blaadjes voor het avondeten. Even bakken in wat olijfolie, smaakt heerlijk bij de asperges die we bij de boer hebben gekocht.

De tweede stop is in de Ardèche. Direct aan de gelijknamige rivier en de Pont d’Arc staan we op een eenvoudige camping uit de jaren ’50. Het is rustig nu, dat is in het hoogseizoen wel anders. We nemen ’s ochtends een duik in de dan verlaten rivier waarna we met een bakje koffie van de zon genieten die over de kliffen tevoorschijn komt en de Arc laat stralen. Alpengierzwaluwen vliegen af en aan en verdwijnen in de rotsspleten waar ze nestelen.

In één van de rotsen vlakbij is in 1994 een grot ontdekt met grotschilderingen uit het Paleolithicum, 36.000 jaar geleden. La Grotte Chauvet-Pont d’Arc is niet toegankelijk voor het publiek, om de schilderingen te behouden in oorspronkelijke staat. Om het publiek toch kennis te laten maken met de bijzondere rotstekeningen, is er iets verderop in 2015 een replica gebouwd. Met 3D-technieken is de grot nauwkeurig nagebootst, inclusief glinsterende stalagmieten en stalactieten. Zelfs de verspreide botten en slaapkuilen van de holenberen die hier hun winterslaap ooit hielden, zijn geplaatst zoals in de originele grot gevonden werd. De schilderingen zijn bijzonder vanwege de levendigheid van de voorstellingen met veel verschillende dieren, zoals leeuwen, bizons, wolharige neushoorns, mammoeten, een uil en paarden. De vakmanschap van de prehistorische kunstenaars blijkt uit het getekende perspectief en de verschillende technieken die gebruikt werden. Zo werd er getekend met houtskool, met rode oker en werd er in zachte delen met vingers of vuursteen in de wanden gegraveerd.

Na deze tijdreis naar de prehistorie fietsen we via het dorp Vallon pont d’Arc de berg weer af richting de camping. In het pittoreske dorpje kopen we groente en fruit en genieten van een ijsje. De volgende ochtend vertrekken we richting de kust. Door een adembenemend berglandschap tuft onze Drenthelaar voort. De automatische versnelling zetten we over op de handmatige bergversnelling en dat werkt prima. Totdat ineens een lampje gaat branden op het dashboard en de versnelling niet terug in de automaat wil. We rijden de eerste de beste parkeerplaats op. Bij de Mairie in een klein bergdorpje.

Google biedt hulp voor het lampje. Het blijkt de ASR te zijn, omdat de ABS niet werkt, wat waarschijnlijk komt door een kapotte sensor. Ik doe net of ik het snap. Manlief belt de Nederlandse Mercedes garage en een behulpzame monteur bevestigd bij een kapotte sensor om veiligheidsredenen de automatische versnelling wordt uitgeschakeld. De accu even loskoppelen zou het kunnen resetten, maar anders kunnen we rustig doorrijden op de handmatige versnelling naar een Mercedes-Benz dealer om de sensor te laten vervangen.

De reset werkt helaas niet. Opnieuw biedt Google hulp, de dichtstbijzijnde Mercedes garage is in Orange, drie kwartier verderop. Daar aangekomen worden we hartelijk ontvangen. Buiten is het inmiddels 30 graden, we zijn blij met de airconditioning in de showroom. Met onze paar woorden Frans, de paar woorden Engels van de monteur en voldoende gebaren lukt het om het probleem duidelijk te maken. We kunnen na de lunchpauze terugkomen, dan gaan ze ernaar kijken. We overbruggen twee uur in de hitte en terug in de koele showroom volgt een rits administratie voordat de Drenthelaar wordt meegenomen. Wij wachten bij een nagesynchroniseerde film op de t.v. naast de koffieautomaat. We wachten. En we wachten. Een oudere Franse dame wordt op het bankje naast ons gezet en wacht met ons mee.

Eén van de medewerkers merkt op dat we Nederlands zijn en vertelt dat de stad Orange een bijzondere binding heeft met Nederland. Enthousiast vertelt hij in rap Frans wat die connectie is. Op internet zoeken we op wat hij waarschijnlijk verteld heeft. Het stadje bestond al vóór de jaartelling als de Keltische nederzetting Arausio, vernoemd naar de Keltische watergod. Rond de jaartelling streken de Romeinen er neer en bouwden Rome in het klein na. Zij verbasterden de naam Arausio naar Orange. Drie eeuwen later werd Orange een bisdom en vanaf de 12e eeuw een prinsdom. In 1544 stierf de Prins van Orange René van Chalon en erfde zijn elfjarige neef Willem van Nassau het prinsdom en de titel. Deze Willem van Oranje wordt later onze Vader des Vaderlands en grondlegger van ons huidige koningshuis. Sinds 1963 maakt Orange deel uit van de Unie van Oranjesteden, die allen een band hebben met de familie Oranje-Nassau.

We wachten nog steeds bij de koffieautomaat. De oudere dame is inmiddels slaap gevallen. Ineens zien we de Drenthelaar langsrijden. Na een testrondje komt hij weer terug. We wachten nog langer. Dan komt eindelijk de monteur vertellen wat er aan de hand is. En weer is Google onze redder in nood, via Translate lezen we dat de fietsdrager kortsluiting blijkt te veroorzaken, waardoor een zekering blijft springen. De oplossing is om de stekker niet aan te sluiten, zodat het niet opnieuw kan gebeuren. Er is niets mis met de Drenthelaar zelf, dat is een geruststelling. Gelukkig steken de lichten van de camper voldoende uit om veilig te kunnen rijden. Voor de zekerheid krijgen we een uitgebreide factuur mee met visitekaartje van de monteur, mochten we toch aangehouden worden.

Opgelucht nemen we afscheid van de garage en gaan eindelijk op pad. De geplande route van vandaag wordt ingekort. We vinden een camping een uur van Orange af in Peynier.
On y va!


Bronnen:

Grotte de Chauvet 2. (2021, 13 april). Grot Chauvet | toeristische site, activiteit, zuid Ardèche. Grotte Chauvet 2 Ardèche |. Geraadpleegd op 3 juni 2022, van https://nl.grottechauvet2ardeche.com/ontdek-de-grot-chauvet-2-ardeche/de-grot/
Ministère de la Culture et de la Communication. (2015). La grotte Chauvet-Pont d’Arc. La Grotte Chauvet-Pont d’Arc. Geraadpleegd op 3 juni 2022, van https://archeologie.culture.fr/chauvet/fr
Orange de prinsenstad – Ceze.fr. (z.d.). Ceze.fr. Geraadpleegd op 3 juni 2022, van https://ceze.fr/page/orange-de-prinsenstad

3 gedachten over “Panne, Prehistorie en hoe het koningshuis aan de naam Oranje komt

  1. Dit zijn toch avonturen waar je niet op in te wachten! Maar jullie werden goed geholpen. Prettige voortzetting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: