Route des Vins: wijn, wijn en schattige dorpjes

Route des Vins: wijn, wijn en schattige dorpjes

Leestijd: 4 minuten

Elzas. Vakanties richting het zuiden starten bij ons meestal in de Elzas. Het is een mooie afstand voor een eerste reisdag en een prachtig gebied. Zie ook de blog uit februari dit jaar waarin ik vertel hoe de Elzas ons hart (en maag) veroverde. Deze vakantie was onze eerste stop opnieuw Camping Ferme des Tuileries in Rhinau. Opa en oma blijken verhuisd te zijn, de kinderen hebben het overgenomen. Er is hier en daar wat opgeknapt, verder is er weinig veranderd. Tenten en caravans staan verspreid over de grasvelden tussen de appel- en walnootbomen. Kinderen spelen en zwemmen in het meertje. Zo laat in het seizoen is het restaurant wel gesloten. Voor ons geen probleem. Wij fietsen een dorp verder om tarte flambée te eten in Boofzheim.

Aan het eind van onze vakantie kunnen we het niet laten als laatste stop weer op deze camping te verblijven. Vanuit Zwitserland is het maar een paar uurtjes rijden. Het biedt ons de gelegenheid de Route des Vins te rijden. We hebben eerder al delen van deze 170 km lange wijnroute gereden, die van Thann in het zuiden naar Marlenheim in het noorden loopt.

Deze keer starten we in het toeristische dorpje Eguisheim, vlak onder Colmar. Dit dorpje is op het eerste oog authentiek gebleven. De kleurige vakwerkhuizen en de keienstraatjes doen lieflijk aan. Maar de enorme toeristische aantrekkingskracht heeft ervoor gezorgd dat het overkomt alsof overal een plastic laagje over zit. Het bestaat vrijwel alleen nog uit wijnwinkels, wijnproeverijen, wijnkelders, souvenirwinkels en horecazaakjes. Het is meer een openluchtmuseum dan een gezellig ouderwets dorpje.

Voor ons iets teveel van het goede. Op de wijnroute kwamen we door meer levende dorpjes die minder hetzelfde gebleven zijn als decennia terug. Daardoor zijn ze misschien wel meer authentiek dan de toeristendorpen. In het dorp Dambach kom je binnen via een ‘stadspoort’. Bovenop het dak nestelt een ooievaarsstel. Deze grote vogels zijn de mascotte van de Elzas, als brengers van geluk, rijkdom, gezondheid en bescherming.

Tussen de dorpjes liggen de grote wijnvelden. De Elzas staat vooral bekend om de witte wijnen, zoals Riesling en Sylvaner. Maar er zijn ook velden met blauwe druiven voor de Pinot Noir. Het is prachtig de golvende wijnvelden te zien met op de achtergrond ruïnes van kastelen op de bergen. De kerktorens hebben regelmatig kleurige geometrische patronen. Alsof er met legoblokjes is gespeeld.

In Epfig kopen we wijn bij het wijnhuis dat de camping ons heeft aangeraden. Daar verlaten we de  Route des Vins naar het oosten, richting de Duitse grens. Rhinau ligt direct aan de Rijn, de natuurlijke grens met Duitsland. De camping maakt zich langzaam op voor de herfst. Seizoensgasten zijn aan het opruimen of al vertrokken. De laatste caravans hebben enorme ruimte om zich heen op de grasvelden. De eigenaar loopt ’s ochtends met zijn kruiwagen langs alle bomen om de gevallen walnoten en appels op te rapen. Overdag is het nog lekker nazomers warm. De ochtenden beginnen echter fris en ’s avonds is het vroeg donker. De zomer is voorbij.

Op de laatste ochtend halen we nog een paar baguettes bij de plaatselijke bakker. Eén voor onderweg en één voor thuis. Hoe noordelijker we komen, hoe bewolkter het is. Het is een mooi langzaam afscheid van de vakantie. Drie uurtjes voordat we thuis zijn horen we een geluid alsof alles in de kastjes omdondert. Dat blijkt niet zo te zijn. Als hetzelfde gebonk nogmaals klinkt, stoppen we bij een parkeerplaats en daar blijkt het rijvlak van de achterband half verdwenen te zijn. Het heeft een gat in de wielkast geslagen. Gelukkig hebben we voor vertrek de Wegenwachtservice uitgebreid voor de camper. Twee uur later zit de reserveband erom. De monteur van de Duitse ANWB maakt foto’s van de band om aan zijn collega’s te laten zien. Wij zijn vooral blij dat we geen klapband hebben gehad.

Het laatste stukje rijden we zonder problemen naar huis. Daar begroet dochterlief ons met een heerlijke pastamaaltijd. Goed moment de eerste fles Riesling open te trekken en te proosten op een mooi einde van de vakantie en de zomer.

3 gedachten over “Route des Vins: wijn, wijn en schattige dorpjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: