Glibberen over modderpaadjes rond Noorbeek

Glibberen over modderpaadjes rond Noorbeek

Leestijd: 3 minuten

Modder. Begin augustus verbleven we een lang weekend met de camper in Zuid-Limburg. De wateroverlast van juli was in Noorbeek meegevallen. De campingeigenaar geeft aan dat hij maar een week bezig is geweest om de boel weer op orde te krijgen. Voor ons lijkt dat nog steeds enorm, maar in vergelijking met de lager gelegen delen van Limburg is dat beperkte schade. De camping ligt bovenop een heuvel, waar het water weer snel wegzakt. Door de heuvels en dalen is al het water op enkele plekken samengekomen, zoals in Valkenburg. Daar zullen ze wat langer bezig met het herstel. Wat we tijdens het wandelen wel merken is dat de grond behoorlijk verzadigd is. Een normale zomerse plensbui verandert de paden in modderige glijbanen.

We wandelen vanuit Noorbeek een paaltjesroute. We hebben een routekaartje mee en de tip dat de rode en groene route het mooiste zijn. De tip komt van het VVV-servicepunt in Noorbeek, waar mevrouw Janssen-Elissen de 111 jaar oude kadowinkel Tieske runt. De winkel is door haar opa opgericht, door haar ouders voortgezet en sinds 2002 in handen van de 3e generatie, die in het woonhuis achter de winkel woont. Het pand zelf stamt oorspronkelijk uit de 13e eeuw. Mevrouw Janssen is hartelijk en enthousiast vertelt ze verhalen van vroeger zodra ze merkt dat we daarin geïnteresseerd zijn. Het verleden gaat leven wanneer ze de keukenkast uit het ouderlijk huis laat zien, waar aan de binnenkant nog het briefje hangt waar vader de prijs op heeft geschreven. We zien voor ons hoe de grote dozen waspoeder achter de balie staan en de gloeilampen gestapeld in de kast in de hoek. Nu liggen daar cadeautjes, souvenirs en sieraden.

Op de achterkant van de routekaart staat nog een uitgeschreven wandeling van Tieske zelf, met de winkel als begin- en eindpunt van een 9,5 km lange tocht. Wij kiezen voor de groene route van 8,5 km, die inderdaad prachtig is. We lopen vanuit Noorbeek vrijwel ongemerkt de grens over met België. Het gaat over grindpaadjes, door weilanden en langs smalle modderige bospaadjes. Heuvel op en heuvel af met het ene uitzicht nog adembenemender dan het andere. Volop bankjes om tussendoor uit te puffen.

We hebben mazzel met het weer, de zon schijnt en het waait lekker. We doorkruizen natuurgebied Altenbroek, gezamenlijk beheerd door Natuurmonumenten en haar Belgische equivalent Natuurpunt. Er zijn zeldzame orchideeën te vinden en er leven dassen en everzwijnen. Orchideeën zien we niet, wel mooie roze distels en blauwe korenbloemen.

De route is afwisselend en gaat weinig over het asfalt. Tussen Mheer en Noorbeek steken we de grens weer over naar Nederland. We wandelen een stukje door het dorpje Bergenhuizen en worden dan langs een oud vakwerkhuis een bijna onzichtbaar donker paadje op geleid. De modderpaadjes maken de tocht avontuurlijk. Mijn telefoon besluit een modderbad te nemen, maar zelf houden we het bij glibberen en blijven net op de been. Op een zandweggetje horen we ineens een geronk en zien we koplampen op ons af hobbelen. Snel zoeken we onze toevlucht in de iets hoger gelegen berm, waar we de 4wheeldrive laten passeren.

We lopen langs een wijngaard en zien dat er ook een aparte wijngaardenroute is. Die bewaren we voor een volgende keer. Wij sluiten af in Noorbeek met een heerlijke lunch op het gezellige terras van eetcafé D’r Pley. Het is een komen en gaan van wandelaars, fietsers en motorrijders die komen voor een biertje, een kopje koffie met vlaai of een lunch. Bijgetankt stappen we weer op de fiets naar de camping, met een vlaai van de plaatselijke bakker in de fietstas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.