Zomers Zeeland op de fiets: oer-Hollands

Zomers Zeeland op de fiets: oer-Hollands

Leestijd: 4 minuten

Waaien. Op het Zeeuwse Zuid-Beveland maken we een fietsrondje. In de zomerse zon onder een stralend blauwe lucht. De Zeeuwse wind maakt de temperatuur aangenaam, maar verraderlijk merken we ’s avonds als we ondanks de zonnebrandcrème toch verbrand zijn. Met behulp van de  fietsknooppunten hebben we een gevarieerd tochtje. We fietsen over dijken en door polders. Het toeristische Yerseke ontwijken we en beperken ons tot de bedaarde dorpjes Krabbendijke, Kruiningen en Waarde. Wat is het toch dat fietsen in Zeeland een oer-Hollands gevoel geeft?

We beginnen langs de Oosterschelde en gaan via binnendijkse en buitendijkse fietspaden naar de Westerschelde. Aan de Noorddijk bij Krabbendijke fietsen we langs een monument voor een neergestorte Lancaster van de RAF in de Tweede Wereldoorlog. De zeven bemanningsleden uit Engeland, Canada en Nieuw-Zeeland overleefden het niet. De plaatselijke middelbare school heeft het monument geadopteerd en houdt op deze manier de herinnering levend aan degenen die voor onze vrijheid vielen. Het waait en het monument benadrukt weer eens hoe kwetsbaar onze vrijheid is.

Fietsen door dit landschap voelt als de ultieme vrijheid. Op de dijken grazen geschoren schapen. Ergens staat een verloren ouderwetse abri moederziel alleen bovenop een dijk. Langs graanvelden en weilanden in de polders bloeien klaprozen en kamille. De geur van de pas gemaaide dijken trekt ons nog verder de zomer in. Meeuwen en andere watervogels zoeken eten op drooggevallen stukken wad.

Even verderop stappen we van de fiets af om met blote voeten door het warme zand van een strandje te struinen. Af en toe steekt de scherpe rand van een kapotte schelp in onze voetzolen. Het wad bij eb strekt zich uit en we wandelen de uitgestrektheid ervan op. Er liggen drooggevallen bootjes eenzaam te rusten in de wind. In een klein laagje water zien we minuscule garnaaltjes zwemmen. Wadpieren hebben overal hun hoopjes achtergelaten. De wind waait alle gedachten weg.

We slenteren langzaam weer terug, laten het zand onze voeten schoonschuren. We fietsen nog een stukje verder. Een schip vaart het Kanaal door Zuid-Beveland in. Dit kanaal splijt sinds 1850 het oostelijk en westelijk deel van het eiland en was in de 19e eeuw één van de drukst bevaren kanalen van Europa (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, 2020). Nog steeds is het een hoofdvaarweg in de hoofdtransportas Gent-Duitsland. Tegenwoordig maakt het onderdeel uit van de toeristische Deltaroute. Naast varen kun je deze route langs de beroemde Deltawerken ook fietsen of met de auto rijden. Voortdurend ben je op dit schiereiland bewust van de eeuwige haat-liefde verhouding met het water. De zee geeft en de zee neemt. In Kruiningen kwamen 62 inwoners om het leven tijdens de laatste grote watersnoodramp van 1953. Een monument bij de kerk van het dorp herinnert aan deze noodlottige nacht.

’s Avonds fietsen we wel naar Yerseke om te gaan eten op de beroemde Oester- en mosselboulevard. Hier zijn tal van visrestaurantjes gevestigd waar je in het seizoen oesters, mosselen en kreeft uit de Oosterschelde kunt eten. Het dorpje bestaat in ieder geval al in 966, wanneer het wordt genoemd in een oorkonde als onderdeel van het Heilig Roomse Rijk van Otto I de Grote (Wikipedia-bijdragers, 2021). Het is dan een boerengemeenschap. Pas na de overstroming van 1530, wanneer 18 omliggende dorpen verdrinken, komt Yerseke direct aan het water te liggen. Mosselen en oesters blijken het hier goed te doen en langzaam groeit het dorp uit tot een vissersdorp. Vanaf 1870 neemt de oesterkweek industriële vormen aan. De huidige oesterputten stammen uit die tijd. In het Oosterscheldemuseum middenin het dorp kun je nog meer te weten komen over de mossel- en oestercultuur van Yerseke. De jaarlijkse Mosseldag in augustus is helaas voor het tweede opeenvolgende jaar geannuleerd vanwege corona, maar een kleinschaliger Mosselfestival gaat vooralsnog wel door in het weekend van 5, 6 en 7 augustus 2021.

Na een heerlijke maaltijd op het zonnige terras van een van de restaurantjes, fietsen we nog even langs de haven. Twee jongens spelen in het water met een opblaasbare krokodil. In de wind klapperen de vallen langs de masten van de zeilboten in harmonie met het spetteren van het water. Zomerse geluiden. Oer-Hollandse geluiden.


Bronnen:

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. (2020, 18 december). Kanaal door Zuid-Beveland – informatie en waterdata. Rijkswaterstaat. https://www.rijkswaterstaat.nl/water/vaarwegenoverzicht/kanaal-door-zuid-beveland
Wikipedia-bijdragers. (2021, 24 juli). Yerseke. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Yerseke

Eén gedachte over “ Zomers Zeeland op de fiets: oer-Hollands

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: