Camping-voor-één-dag en Zeeuwse bolussen

Camping-voor-één-dag en Zeeuwse bolussen

Leestijd: 3 minuten

Genieten. Met één hand vasthoudend aan de rollator, gooit ze met haar andere hand licht trillend een grote ring richting de gekleurde pylonen. Mis. Aangemoedigd door een vrijwilliger gooit ze nog eens. Naast haar gooien twee jongetjes ballen in knalgele emmers. Op de achtergrond klinkt een vrolijk “Kleine café aan de haven” van een troubadour met gitaar, enthousiast meegezongen door het publiek van alle leeftijden.

Rolstoelen slenteren met hun duwers langs de versierde kraampjes. Op elke hoek is wat te doen. Hangmatten hangen hoog tussen de bomen. Niet bedoeld voor de bezoekers om in te gaan liggen. Dat is net wat teveel gevraagd. Vrijwilligers dagen elkaar er wel toe uit, maar de matten zijn alleen ter versiering. Inmiddels klinkt “mijn tante uit Marokko” uit vele kelen, gevolgd door het immer populaire “Country Roads”, wat de toch al gezellige sfeer bijna uitbundig maakt.

Vlakbij onze camper, waar de muziek meer op de achtergrond te horen is, wordt koffie geschonken op het tussen kleine tentjes opgebouwde campingterras. Rood-wit-blauwe slingers wapperen boven de tafeltjes. De ouderwetse papieren tafelkleden zijn net nog ijlings vastgeplakt met schilderstape, om wegwaaien te voorkomen. Tussen de rolstoelen en rollators lopen en zitten vrijwilligers in blauwe polo’s en buurtbewoners. Iedereen heeft een nylon bloemenslinger om zijn nek. De sfeer zit er goed in. Het weer helpt mee. Droog, niet te warm, maar wel een zomers zonnetje in de Zeeuwse wind.

We staan bij een zorginstelling in Yerseke. Voor de bewoners en de buurt is op het plein en de parkeerplaats een camping opgebouwd. Een dagje camping met spelletjes, muziek en gezelligheid. Terwijl de troubadour even pauze houdt, krijgt een activiteitenbegeleider in Hawaï-shirt de ouderen in beweging met de muziek van ‘hoofd, schouders, knie en teen’ en ‘YMCA’. Aan elke tafel een vrijwilliger die de bewegingen voordoet en de campinggasten-voor-één-dag stimuleren mee te doen.

Aan de koffietafel hoor ik een vrijwilliger kletsen met bewoners over het kamperen van vroeger. Het onvervalst Zeeuws dialect klinkt er af en toe zangerig bovenuit. Ondertussen is de barbecue aangegaan en worden plastic bordjes eten rondgedeeld. Worstjes, speklap, stokbrood en sla. De gasten genieten. De vrijwilligers genieten. De troubadour komt zingend het terras op. Met “De klok van Arnemuiden” zingt iedereen voluit mee. Gelukkig voor de muzikant, die de tekst minder goed kent.

Kinderen lopen tussen de tafeltjes door en vermaken zich met de spelletjes. Misschien zijn het kinderen van vrijwilligers of kleinkinderen van buurtbewoners. Na de barbecue wordt afgesloten met een waterijsje. Dan sluit de muziek af en vertrekken bewoners weer langzaam schuifelend naar hun kamers en flatjes. Buurtzorg en vrijwilligers breken de camping weer af, tevreden met de gezellige middag. Wij breken ook op en worden hartelijk uitgezwaaid. Tijd om een camping te zoeken die niet afgebroken wordt, voor de rest van ons weekend.

Bij Zeeland kan een recept voor Zeeuwse bolussen natuurlijk niet ontbreken. Wij haalden ze dit keer bij de plaatselijke bakker, maar thuis ga ik ze zeker een keer zelf bakken.

Voor 6 grote Zeeuwse bolussen:
350 gram bloem
1 zakje gist
4 gram Zeeuws zout (uit de Oosterschelde)
1 ei
40 gram roomboter
200 ml melk
1 eetlepel kaneel
350 gram bruine basterdsuiker

  1. Maak een brooddeeg van de bloem, gist, zout, boter en melk. De melk mag iets lauw, maar dat hoeft niet. Kneed het goed in de machine of met de hand, tot een plakkerig deeg. Laat een uur rijzen in een kom onder een vochtige theedoek.
  2. Meng de suiker met de kaneel in een diep bord. Verdeel het deeg in 6 bolletjes en rol ze door de suiker. Laat ze dan opnieuw afgedekt een half uur rijzen.
  3. Rol ze weer door de suiker en maak er dan dunne lange rolletjes van. Als alles goed bedekt is met de suiker, rol je ze op tot de bekende bolusvorm. Laat ze een laatste keer rijzen, ongeveer 45 minuten.
  4. Bak de bolussen in een tot 225°C voorverwarmde oven in 7-9 minuten gaar. Draai ze na het bakken direct om op een bord of plaat en laat afkoelen. Ze horen lekker klef en plakkerig zijn.
  5. Eet smakelijk!

2 gedachten over “Camping-voor-één-dag en Zeeuwse bolussen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: