Wandelen met de seizoenen: Drenthepad kaart 53-55 Elp – Hooghalen

Wandelen met de seizoenen: Drenthepad kaart 53-55 Elp – Hooghalen

Leestijd: 4 minuten

Eind april starten we de wandeling net buiten het dorp Elp. De route voert ons door het aantrekkelijke dorpje met een rustige Brink. We zien een schattig houten huis met barokke balkonnetjes. Voor de heg verkopen ze grappige vogelhuisjes voor 5 euro. We willen er niet de hele wandeling mee sjouwen en nemen ons voor op terugweg eentje op te pikken. Helaas vergeten we dat op de terugweg. Goede reden nog eens terug te komen.

Het weer is mooi, zonnig en weinig wolken. Eind april is het nog fris met een stevige koude wind, door het open veld is het een beetje afzien, maar op beschutte plekjes is het genieten. Op een weiland wordt gesproeid tot over de weg. We moeten het uitkienen om geen koude douche te krijgen.

Blankeveen

De akkers zien er strak ingezaaid uit. We zien ooievaars vliegen en ganzen. We wandelen door prachtig ruig natuurgebied met vennetjes in het veen. Aan de ene kant van de provinciale weg N374 komen we langs Zwarte Water of het Elpermeer. Aan de andere kant van de N374 wandelen we tussen het Blankeveen en Witteveen door.

Het lentegroen van de nieuwe blaadjes aan de bomen licht het hele bos op. Tijd voor het bos om wakker te worden. Overal zit katjes of bloesem aan de bomen. Vlindertjes fladderen voor ons over de zandpaden. Het grootste deel van de route komen we niemand tegen. Op de landweggetjes fietsen veel mensen en aan het einde van de etappe wordt het iets drukker met wandelaars die allemaal vriendelijk groeten.

mierenhoop

Zes weken later lopen we op een bewolkte dag de volgende twee kaarten. We starten bij het Blankeveen en lopen door het afwisselende Elpernoorderveld. In de afgelopen weken is het dankzij de warmte en de regen overal groen geworden. Over het meanderende fietspad door het bos zien we stukken bos met allerlei sparren en sterrenmos op de grond, open stukken met hoog groeiend gras en even later een beukenbos. Onderweg zien we een grote mierenhoop waar de mieren druk aan het werk zijn. De brem bloeit op veel plekken volop.

Radiotelescoop

We lopen langs de uitzichttoren, die we eerder al eens beklommen. Het geeft een mooi uitzicht over het veen. Een stuk verder lopen we vanuit het bos voormalig Kamp Westerbork in, aan de kant van het monument. Laatst hebben we hier uitgebreid rondgewandeld, nu lopen we rustig door aan de andere kant het kamp weer uit, langs twee gigantische radiotelescopen.

We gaan het Melkwegpad op. Dit is een wandelroute van 2,2 km die een schaalmodel van ons zonnestelsel voorstelt. Elke stap is ongeveer 2,5 miljoen kilometer en bij elke planeet, ook op schaal, staat een korte uitleg. De zon is een forse gele bal, daarbij vergeleken zijn de planeten speldenknopjes. Wat verder opvalt is hoe ver sommige planeten van elkaar liggen. Hierdoor krijg je pas echt een idee hoe uitgestrekt onze zonnestelsel is. Ongeveer halverwege het pad staan twee fluisterschotels waar je een idee krijgt hoe het geluid weerkaatst door de vorm van de schotel. Aan het einde van het pad kun je ervaren hoe de zwaartekracht voelt op de maan, de aarde en Jupiter.

sterrenmos

Langs het Herinneringscentrum bij de parkeerplaats steken we de weg over en lopen weer een bos in. Het is duidelijk dat we hier over het oude spoortraject lopen. Ook hier staan om de zoveel meter de palen met datum, bestemming en aantal personen, als markering van de transporten vanuit het Kamp. Soms hangen er twee bordjes, omdat er twee transporten gingen naar verschillende bestemmingen. Op één paal hangen vijf bordjes.

Brem

Het bos uit lopen we door bungalowpark Het Grote Zand Hooghalen in. Bij het Sportpark langs de A28 zijn we weer bij de auto. Het was opnieuw een mooie wandeling in dit prachtige stukje Drenthe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.