Waarom er dankzij muggenbulten kikkers en zwaluwen zijn

Waarom er dankzij muggenbulten kikkers en zwaluwen zijn

Leestijd: 5 minuten

Buiten. Ik geniet volop van het mooie weer. Lekker in de korte broek of eindelijk weer een zomers jurkje aan en veel in de tuin zitten. En buiten werken op de laptop, dat een voordeel is van thuiswerken. Teamsvergaderingen doe ik binnen, maar een paar middagen heb ik buiten zitten genieten. Gisteren vergat ik voor een overleg op tijd naar binnen te gaan en logde buiten in. Mijn collega werd helemaal zen van de vogelgeluiden op de achtergrond. We eten buiten als het even kan en daarna is het tot 22 uur prima te doen met een trui of vest aan. Het enige nadeel zijn de muggen. Mijn blote voeten en benen zijn volledig te grazen genomen door die ellendige beestjes.

In de tuin hebben we bewust bollen geplant om insecten aan te trekken. We houden van de verschillende kleuren bloemen, op elk moment bloeit er wel iets. Vlinders, bijen, libellen, hommels, lieveheersbeestjes, ze zijn allemaal welkom. Spinnen worden gedoogd, zolang ze uit de buurt van mijn zitplek blijven. Die eten tenminste nog muggen en vliegen. Maar muggen, mieren en wespen zijn we minder blij mee. Het valt me op dat het ’s avonds echt een invasie lijkt van insecten. Ook in het bos is het verstandig je mond dicht te houden als je niet op de extra eiwitten zit te wachten.

Lieveheersbeestjes zijn kevertjes en ik vraag me af of het nu enkel de naam is waardoor we deze kleine beestjes met hun rood met zwarte stippen-schildjes zo aantrekkelijk vinden. Als kind al lieten we ze over onze handen lopen. Ze staan symbool voor geluk en voorspoed.  Het blijken ook zeer nuttige beestjes te zijn, ze eten massa’s luizen en mijten. Lieveheersbeestjes lok je naar je tuin door steeds bloeiende planten te hebben. Ze houden van afrikaantjes, meidoorn en teunisbloem. Brandnetels ook, maar die wil je misschien niet zo graag in je tuin. Het helpt om in de herfst en winter bladeren te laten liggen waarin ze kunnen overwinteren. Dit geldt trouwens voor meer insecten, zoals vlinders. Die houden naast wat dood hout en bladeren voor de winter ook van rottend fruit wat van de bomen is gevallen. Vlinders zijn bijzonder met hun prachtige kleuren en het dwarrelende fladderen van bloem naar bloem. Voordat ze vlinders zijn kunnen ze aardig wat van de tuin weg eten, maar ook rupsen hebben hun nut als voedselvoorziening voor de vogels. Vlinders zijn, naast hommels en bijen, nodig voor de bestuiving van de planten en bloemen.

Oorwormen hoeven van mij niet zo nodig, maar blijken zinvol te zijn omdat ze naast bladluizen en mijten ook de eitjes van andere insecten eten. Ik kwam een tip tegen om een oorwormpot te maken door stro vast te zetten in een bloempot en die pot omgekeerd in een boom te hangen. De oorwormen eten de beestjes in de boom. Wat hout of schors op de grond voldoet ook. Oorwormen blijken in tegenstelling tot de meeste insecten, goede moeders te zijn. Ze zorgt voor de eitjes en daarna voor de larven door voorgekauwd voedsel te geven. Als dank eten de jonge oorwormpjes hun moeder op zodra zij verzwakt is door het zorgen.

Maar dan die muggen die de veroorzakers zijn van mijn gekrab de hele dag. Ik dacht altijd dat muggen nutteloos zijn en alleen maar lastig voor ons mensen. Maar ook muggen hebben hun nut in het ecosysteem. De larven fungeren als filter voor het water waarin ze geboren worden. Ze eten de algen in het water en worden op hun beurt gegeten door bijvoorbeeld kikkers, vissen en waterkevers. Wanneer het ecosysteem uit evenwicht raakt zie je meer open water waarin giftig blauwalg voorkomt. En door gebrek aan voedsel zijn er minder kikkers en vissen, waardoor de muggen juist weer een plaag kunnen vormen. Zwaluwen en vleermuizen zijn gek op muggen en vliegen het liefst door een grote wolk muggen heen om hun buikjes en die van hun jongen te vullen. We benaderen nog te vaak de natuur vanuit ons menselijke perspectief, maar vergeten hoe complex en ingenieus het ecosysteem is. Al ons ingrijpen heeft flinke consequenties die vaak nog slechter uitpakken dan de kwaal oorspronkelijk was. Ineens kijk ik anders naar die bulten, want daarmee heb ik het mogelijk gemaakt dat er schoon water is en dat er kikkers, vissen en zwaluwen zijn. Ik zal in het vervolg de muggenbult zien als een goed doel.

Er zijn echter wel tips om muggen zoveel mogelijk uit je tuin te weren of jezelf er tegen te beschermen. Zo kun je jezelf insmeren met tea tree olie of citronella olie. Dat is milieuvriendelijker dan muggenmelk met Deet en zou even effectief zijn. Voor in huis is een hor voor het raam of een klamboe boven je bed een simpele manier om rustig te slapen. In de tuin zijn geurende planten goede manieren muggen op afstand te houden. Denk aan rozemarijn, lavendel, kattenkruid, munt, citroengras of knoflook. Een laatste tip is het voorkomen dat de muggen geboren worden, door potten of emmers waar stilstaand regenwater in is blijven staan, leeg te gooien.

Ik krab nog maar eens aan de bulten op mijn voeten. Daar hopt een klein kikkertje voorbij. Misschien laat ik wel een potje water staan na de regen.


Bronnen:

Oorworm. (z.d.). Beesies. Geraadpleegd op 4 juni 2021, van http://www.beesies.nl/animals/oorworm.htm
Stroes, E. (2018, 10 augustus). Het nut van de mug. OneWorld. https://www.oneworld.nl/lezen/achtergrond/het-nut-van-de-mug/
T. (2021, 25 februari). 23 anti muggen tips, de beste tips tegen muggen -Kampeermeneer.nl. Kampeermeneer. https://www.kampeermeneer.nl/anti-muggen-tips/
Tips voor lieveheersbeestjes en andere kevers in je tuin. (z.d.). Natuurpunt. Geraadpleegd op 4 juni 2021, van https://www.natuurpunt.be/pagina/tips-voor-lieveheersbeestjes-en-andere-kevers-je-tuin

2 gedachten over “Waarom er dankzij muggenbulten kikkers en zwaluwen zijn

  1. Het is maar goed dat mens en dier verschillend zijn. Stel je voor, je moeder opeten nadat ze zo goed voor je gezorgd heeft….
    Maar gelukkig geldt dit kannibalistisch niet ten opzichte van de vader! Pfoehhh..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: