Nostalgie, romantiek en een vleugje avontuur: lelijke eendjes en prachtig Drenthe

Nostalgie, romantiek en een vleugje avontuur: lelijke eendjes en prachtig Drenthe

Leestijd: 5 minuten

Waggelen. We zijn gewend aan onze auto met centrale deurvergrendeling, stuur- en rembekrachtiging, automatische lichten, elektrische ramen, airco en veel ruimte. Vrijwillig kiezen we een dagje voor niets van dit alles. Wel een goede vering, drempels hobbelen we lachend over en klinkerstraatjes verneem je niet. We kiezen vandaag voor nostalgie, romantiek en een vleugje avontuur. We gaan op pad in een knalrode eend. De richtingaanwijzer gaat niet vanzelf uit, de lichten evenmin. De raampjes klappen naar buiten omhoog. Voor het sluiten steek je je arm uit het raam, verschuift een pennetje en laat het raam naar beneden dichtklappen. Maar als het waait, knalt het raam er zowat uit, of blijft juist schommelend hangen in de wind, afhankelijk van de windrichting. Zo waggelen we over Drentse landweggetjes, door dorpjes en langs hunebedden.

De eerste paar auto’s van manlief waren eendjes. De verhalen komen regelmatig voorbij. Geen elektronisch gedoe, veel zelf knutselen met onderdelen van de sloop. De romantiek spat er van af. Op het moment dat ik zie dat in Eeserveen eendjes te huur zijn inclusief een picknick, heb ik verjaardagscadeau en trouwdaguitje in één keer rond. Het blijft een verrassing tot het moment dat we er zijn en het bord in de tuin verraadt wat we gaan doen. Op het erf staan drie prachtige, blinkende eendjes klaar. We worden warm onthaald met koffie en koek. Manlief stuitert van het idee om na meer dan 30 jaar weer in een eendje te mogen rijden.

We kunnen kiezen uit drie zorgvuldig samengestelde routes door Drenthe. Het zijn allemaal kleine weggetjes door de fraaie dorpjes en uitgestrekte velden van onze provincie. We kiezen voor de route rondom de Drentsche Aa, over de Hondsrug en door het Hunzedal. De uitgeschreven route met kaart krijgen we mee. Tussendoor staan tips over de plekjes waar we langskomen, leuke stops of wetenswaardigheden. Na een uitleg over de eend, die vooral herkenning oproept, kunnen we vertrekken.

Eerst richting Westdorp en naar Grolloo, langs het museum van Harry Muskee. Bij boswachterij Grolloo maken we een stop voor een wandeling. Het Halkenpad (6 km) staat aangegeven met gele paaltjes. Het is er prachtig en rustig. Na de flinke plensbuien van de afgelopen dagen is het overal vrij nat, maar met de zon erbij is het heerlijk wandelweer. We genieten van het afwisselende loof- en naaldbos. Overal groeit vingerhoedskruid langs het pad. De route gaat over smalle bospaadjes en bredere paden door het open veld. In de verte zien we de sterrenwacht van Westerbork.

Terug bij de parkeerplaats bekijken we hongerig de picknick, die netjes is ingepakt in een grote koeltas. Er zit van alles in. We kiezen een plak krentenbrood en gaan op zoek naar een picknickplek voor de rest van het lekkers. Die vinden we even later als we langs het hunebed van Loon komen. Daar stallen we alles uit. Zelfgebakken brood en croissantjes, twee soorten kaas, gedroogde ham, gedroogde worst, een gekookt ei, jam, snoeptomaatjes, drinkyoghurt, appelsap, zoute crackers, fruit en snoepjes. Wat een verwennerij! Na de uitgebreide lunch pakken we de restjes in en wurmen ons weer in de eend.

Via Taarlo, de oudste plaats van Drenthe, rijden we naar Gasteren. Bij de Gasterse duinen is opnieuw een hunebed te zien. De paaltjesroute slaan we dit keer over. Het eendje brengt ons vervolgens door Anloo en Zuidlaren. Nu gaan we van de Hondsrug over naar de Hunzevallei. De tips in de routebeschrijving wijzen ons op het verschil in landschap. In Spijkerboor aan de Hunze ligt café Het Keerpunt. Dit historische café stamt uit 1750 toen er borrels werden geschonken aan schippers die bij de sluis in de Hunze moesten wachten. Nu kun je in dit oudste bluescafé van Drenthe ook eten en zijn er zalen voor feestjes. Wij drinken een biertje (alcoholvrij voor de bob) op het volle en gezellige terras.

Door gaat onze eend naar Annerveen, Eexterveen, Eexterzandvoort en Gieten. Het glooiende landschap hebben we vanaf deze kant niet eerder gezien. Als we door een bocht even buiten Gieten rijden zien we Brocante ‘t Vergiet. We parkeren in de berm en bekijken de prachtige oude schuur vol kunstnijverheid, curiosa en spullen uit grootmoeders tijd. Het blijkt al 21 jaar vrijwillig gerund te worden door zes lokale vrouwen om kasteloze kinderen in India te steunen via diverse projecten. Dit is de eerste zaterdag dat ze weer ‘normaal’ open zijn na de coronasluiting en de liefde voor het werk straalt ervan af. Er is aandacht besteed aan de inrichting en de gastvrijheid is enorm. Het is heerlijk om er even rond te snuffelen, nostalgie te snuiven en ook wat te kopen, het is tenslotte voor het goede doel.

Bij Gasselte staat de tip beschreven om de doodlopende Stationsstraat in te rijden en over de voormalige spoorlijn te wandelen. Het pad ligt zo’n acht meter lager en langs de kanten zijn trappetjes naar de hoger gelegen paden en een camping. Een verscholen stukje historie en natuur. Verderop bij Drouwen komen we alweer hunebedden tegen. Bij een Drenthetour sla je die natuurlijk niet over. Er is een duo hunebedden en even verderop een trio. Begin 20e eeuw werden deze Bronneger hunebedden onderzocht en is er aardewerk gevonden, stammend van het Trechterbekervolk rond 3300 voor Christus. Eén van de hunebedden is een symbiose aangegaan met een grote oude beuk, die er 100 jaar geleden ook al stond.

Voor het laatste stukje van vandaag rijden we naar Borger, waar we de eend voor nog geen tientje vol tanken en terugkeren naar Eeserveen. We plukken nog een grote bos kleurige veldbloemen voor thuis, waar dochter het eten heeft gekookt. Onze eigen auto voelt ineens heel ruim. Het was een geweldige dag en we hebben plekjes ontdekt waar we nooit eerder waren.


Bronnen:

Het Vergiet. (2015, 2 mei). Het Vergiet. Facebook – Het Vergiet. https://www.facebook.com/Het-Vergiet-556591604483350/
Hunebedcentrum. (2021, 26 maart). D21 en D22/Bronneger-West en Bronneger-Oost. Hunebeddeninfo. https://hunebeddeninfo.nl/d21-en-d22-bronneger-west-en-bronneger-oost/
Pijning, M. (2021). HuurEendjes – toeren door Drenthe. Huureendjes. https://www.huureendjes.nl/wat/toeren-door-drenthe
’t Keerpunt. (2021). Café ’t Keerpunt – Al 250 jaar een bijzonder dorpscafé. https://www.tkeerpunt.nl/

3 gedachten over “Nostalgie, romantiek en een vleugje avontuur: lelijke eendjes en prachtig Drenthe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: