Hoe het lentegroen onze creativiteit stimuleert en we een maand kunnen eten door te ontspullen in de voorraad

Hoe het lentegroen onze creativiteit stimuleert en we een maand kunnen eten door te ontspullen in de voorraad

Leestijd: 5 minuten

Groen. Het bos loopt weer uit. Het lijkt elke dag groener te zijn. In de tuin is de azalea in één week volop gaan bloeien en trekt met haar knalrode bloemen alle aandacht naar zich toe. De appelboom zit nog vol bloesem, hoewel de herfstachtige wind van afgelopen week de peer heeft uitgekleed. Het wakker worden van de natuur maakt de creativiteit in me los. Ik heb zin om te ontspullen, om van alles te maken, maar kan niet kiezen waar te beginnen. Een rap slinkend boodschappenbudget stuurt richting creatief kijken naar onze voorraad.

Onze vriezer puilt uit. We hebben een grote vriezer in de schuur staan. Brood halen we wekelijks bij de bakker op de markt. Soms wachten we tot het einde van de markt, dan verkoopt hij een boodschappentas vol brood en broodjes voor vijf euro. Dat gaat de vriezer in en dan kunnen we zomaar weer een paar weken vooruit. Groente en fruit halen we bij de groenteboer. Die heeft wel eens wat zakken groente voor een (halve) euro staan wat wel zo snel mogelijk op moet. Als er tijd is om het meteen te verwerken, nemen we dat graag mee. Thuis de boel uitzoeken, groente blancheren en de vriezer in. Soep wordt standaard in een te grote pan gemaakt, dan is er een kop voor de lunch van morgen en de rest gaat in emmertjes in de vriezer.

Als ik ga bakken, of het nu brood, muffins of koekjes zijn, maak ik een dubbele hoeveelheid. De oven staat toch aan en het is maar één keer mengen en kneden. Koekjes plaats ik ongebakken op een dienblad in de vriezer en wanneer ze bevroren zijn stop ik ze tussen bakpapier in vriezerbakjes. Als we dan een keer koekjes willen kunnen ze bevroren de oven in en hebben we binnen 15 minuten wat lekkers. Muffins en brood bak ik wel af en doe het daarna in porties in de vriezer, evenals wafels die ik af en toe eens maak. Burrito’s met roerei, zwarte bonen, maïs, kaas en lente-ui, vouw ik strak dicht en als ze zijn afgekoeld naar de vriezer. Voor het ontbijt of lunch twee minuten in de magnetron en dan even bruin bakken in een droge koekenpan. Njam.

Na een paar maanden vrolijk bakken, restjes bewaren en aanbiedingen in de vriezer stoppen puilt de vriezer uit. De voorraadkast heeft ook al volle planken. Er staan potten met jam, appelmoes en ingemaakte stoofpeertjes. Er zijn wel tien soorten verschillende granen en meel. Gedroogde peulvruchten in minimaal zes varianten en de standaard voorraad blikken fruit, tomaten en kokosmelk. Tijd om het ontspullen eens op het eten toe te passen.

We inventariseren al het eten dat op voorraad is. Er zit spul bij met einddatum 2016… oeps! Nou vind ik over-datum bij gedroogd spul niet zo’n probleem, maar vijf jaar over datum van een potje lijkt me geen goed idee. Als alles netjes is georganiseerd en geturfd begint het grote puzzelen. Wat gaan we maken, met de uitdaging om zo min mogelijk boodschappen te hoeven halen? Kookboeken en Pinterest erbij voor de inspiratie. Ik weet er 34 gevarieerde maaltijden en 10 zoete gerechten van samen te stellen. Dat is meer dan een maand avondeten!

Voor de weekmenu’s kunnen we nu de waslijst erbij pakken en eruit pikken waar we zin in hebben. We gooien er nog een verrassingselement bij in. Sinds een tijdje hebben we de app TooGoodToGo. Dan kun je in je directe omgeving kijken welke winkels eten op datum kwijt willen. Voor € 4,99 koop je via de app een Magic Box die je tegen sluitingstijd ophaalt bij de winkel. Je neemt je eigen boodschappentas mee en die wordt volgeladen. Er zijn steeds meer winkels aangesloten, waaronder veel supermarkten. Wij halen het bij de Ekoplaza, omdat biologisch onze voorkeur heeft. Vaak zit er voor zeker 20 euro aan eten in. Van alles wat, verse groenten of aardappels, een broodje of yoghurttoetje, kant-en-klare maaltijden of salades, wat er maar over blijft in de winkel. Het is telkens een Sinterklaasgevoel om de tas uit te pakken. Het stimuleert je creativiteit. Zo bedachten dochter en ik laatst een toetje met een pot crème fraîche uit het pakket. We klopten het op met een beetje suiker en maakten laagjes met gepureerde diepvriesframbozen en koekjes.

Gisteren zaten er twee flessen melk bij. Daar hebben we chocoladepudding van gemaakt. Voor vanavond bedacht dochterlief het recept op basis van de inhoud van de Magic Box: Chinese koolbladeren gevuld met gehakt en rijst in een paprikasaus en als toetje de zelfgemaakte chocoladepudding, die we afmaken met een restje slagroom. Met een beetje creativiteit heerlijk verrassend eten. Belangrijke tip: zorg dat je de Magic Box haalt vóórdat je boodschappen gaat doen. Anders loop je het risico dat je teveel verse spullen hebt en alsnog wat weg moet gooien.

De creativiteit in het het koken lijkt mijn dochter van mijn oma te hebben. Mijn oma zorgde vroeger altijd voor goed eten op tafel. Dat was in een tijd dat er niet altijd overvloed was, behalve als de moestuin goed opleverde tijdens de oogsttijd. Met een groot gezin was er creativiteit nodig om wat lekkers op tafel te zetten als de portemonnee leeg was. Met kippen in de tuin waren er wel eieren. Als er geen kaas of worst meer op brood was, maakte oma eierragout. Echt comfort food, een geroosterde volkoren boterham met warme eierragout. Dochter maakte voor de lunch voor mij een variant op de eitosti:

1 of 2 eieren klutsen met peper en fijngesneden lente-ui. Giet het in een koekenpan en leg er een opengesneden bruin bolletje (of twee boterhammen)over. Even laten bakken totdat de onderkant iets bruin is, draai het geheel dan om.

Verdeel wat (geraspte) kaas over de ene helft, klap het bolletje dubbel (of de boterhammen op elkaar) en bak om en om aan beide kanten zo bruin en knapperig als je lekker vindt. Je kunt er naar smaak nog wat ketchup overheen doen.

Bedenk zelf variaties met restjes groente uit je koelkast, zoals paprika of champignons, of maak eens een Mexicaanse variant met wat maïs en chilipeper.


3 gedachten over “Hoe het lentegroen onze creativiteit stimuleert en we een maand kunnen eten door te ontspullen in de voorraad

  1. Heel goed om af en toe de bezem door je voorraad te halen. Daar wacht ik ook nog wel eens te lang mee. Maar hoe ouder ik word hoe beter ik de voorraad in de hand hou
    Leuk dat je dit met je dochter doet. Jullie geven ons ook weer inspiratie.

  2. Altijd weer jaloers op jullie creativiteit met eten . Als ik voor een recept een halve kool nodig heb geef ik de rest weg omdat ik niet weet wat ermee te doen . Ach ja, mijn kwaliteiten liggen op een ander vlak denk ik dan maar .

    1. Haha, nou ja, weggeven is altijd beter dan weggooien :-D. Als ik niets kan bedenken zoek ik op internet op het ingrediënt, dat geeft meestal wel ideeën waar je wat mee kunt. En soms mislukt het, dan is het pech 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: