Slagroomtaart, gewoon omdat het kan.

Slagroomtaart, gewoon omdat het kan.

Leestijd: 5 minuten

Taart. Thuis hebben we een liefhebber van slagroomtaart. Een groot liefhebber. Elke verjaardag, feestdag of zomaar op een doordeweekse dag kan hij verlangen naar een lekker groot stuk slagroomtaart. De rest van het gezin is meer van de kwarktaart, cheesecake of chocoladetaart. Die maken we zelf. Slagroomtaart heb ik nog nooit zelf gemaakt, dat leek me ingewikkeld. Maar al een paar jaar heb ik het idee het toch eens zelf te maken. Na weer een aantal weken op de meest onverwachte momenten het woord slagroomtaart te horen, moet het er dan eindelijk eens van komen. Om de vakantie te vieren. Of omdat ouders en schoonouders gevaccineerd zijn. Of omdat 22, zoals zoon het zei.

Ik heb een hele stapel kookboeken met allerlei recepten. Slagroomtaart kon ik nergens vinden. Wel basis biscuitdeeg en bruiloftstaarten, maar voor een eerste keer lijkt een goed recept voor klassieke slagroomtaart wel zo handig. Pinterest biedt uitkomst. Ik vind een recept van Rutger bakt dat er duidelijk uitziet. Biscuitbodem en trempeersiroop zijn aparte recepten gelinkt aan het recept voor de slagroomtaart. Vol goede moed beginnen we aan de biscuitbodem. Bij gebrek aan een elektrische mixer gebruiken we een handklopper. In het recept staat dat het geheim van een luchtige bodem is om het eerst warm te kloppen, au bain-marie. Dat volgen we netjes. We zien op de foto dat de eieren met suiker bijna wit zijn na het kloppen. Dat had een teken moeten zijn, ons mengsel is nog steeds geel. We zeven desondanks de bloem erdoor en hop de springvorm en oven in.

Helaas na het bakken is de bodem nauwelijks gerezen. Hier kunnen we geen drie lagen van maken. Dan nog maar een keer. Voor de zekerheid zoek ik een ander recept voor de biscuit en vind die op Laura’s Bakery. Die klopt de eieren niet warm en vervangt een klein deel van de bloem door maïzena. Dit keer gooien we het mengsel in de keukenmachine en laten het flink draaien tot het echt gebroken wit is. We zien de luchtbelletjes erin zitten en spatelen héél voorzichtig de bloem en maïzena erdoor. Hop weer de springvorm en oven in. Met lichte spanning kijken we in de oven als het piepertje gaat en zijn blij verrast. Nog steeds niet voldoende gerezen om er drie lagen van te kunnen maken, maar twee moet kunnen. Met de eerste laag hebben we er dan toch drie bij elkaar.

Terwijl de biscuit afkoelt maken we trempeersiroop. Dat blijkt heel simpel. Water met suiker koken en dan van het vuur af iets van drank erdoor roeren. We hebben nog limoncello in de koelkast, dat lijkt ons er wel bij te passen. We maken de banketbakkersroom, kloppen de slagroom en leggen het fruit en de jam vast klaar.

Na het afkoelen van de biscuit komt het volgende spannende deel: het horizontaal snijden. De tip in het recept is om er cocktailprikkers in te steken, zodat je na het beleggen de delen weer recht op elkaar kunt stapelen. Geen idee waar de cocktailprikkers liggen, dus laat maar. Toren van Pisa is ook lekker in slagroom. Het snijden gaat goed en we zien direct dat de tweede biscuit veel luchtiger is geworden. De eerste gebruiken we als bodem. Trempeersiroop erover kwasten en beleggen met jam en banketbakkersroom. So far so good. Tweede laag erbovenop en weer trempeersiroop erover. Dan een dikke laag slagroom, maar ook niet te dik, want we hebben voor de bovenkant en zijkanten nog nodig. Als fruit hebben we banaan en mandarijn. De banaan leggen we op deze tweede laag en de mandarijn op de bovenste laag. Nog wat chocoladeschilfers erbij maakt de garnering af. Op de zijkanten komen geschaafde amandelen. Die plakken minder goed dan gedacht, maar ach, uiteindelijk komt het meeste er wel ergens op of tussen.

We zijn zeer tevreden over het uiterlijk resultaat. Nu proeven, want we kunnen niet wachten. De laagjes zien er leuk uit, al zullen we het niet redden bij Heel Holland Bakt. Helaas blijkt de onderkant inderdaad niet luchtig genoeg, die is te massief en te droog. De tweede en derde laag zijn wel goed gelukt. Dat maakt de taart voor 2/3 gelukt. Wij zijn heel tevreden voor een eerste poging. En onze slagroomtaartliefhebber kan zijn lol op de rest van het weekend.

Slagroomtaart – onze versie

Bodem:
-5 eieren
-120 gram suiker
-rasp van halve citroen
-110 gram bloem
-35 gram maïzena

Trempeersiroop:
-50 ml water
-45 gram suiker
-25 ml limoncello

Vulling:
-400 ml slagroom
-2 eetlepels suiker
-250 ml banketbakkersroom
-150 gram kersengelei
-1 banaan in dunne plakjes
-2 mandarijnen in partjes
-100 gram geschaafde amandelen
-handjevol pure chocoladeschilfers

 1. Verwarm de oven voor op 175 °C op boven- en onderwarmte. Maak het biscuit door de eieren met de suiker en citroenrasp flink lang te kloppen tot het gebroken wit van kleur is. Spatel dan héél voorzichtig de gezeefde bloem met maïzena erdoor tot het net vermengd is. Direct in de oven voor 25 minuten.
 2. Maak de trempeersiroop door het water met de suiker in een steelpannetje aan de kook te brengen en ongeveer een minuut door te koken totdat de suiker volledig is opgelost. Doe het vuur uit en roer de limoncello erdoor. Laat afkoelen.
 3. Klop de slagroom met een schepje suiker stijf. Maak de banketbakkersroom (zelf of gebruik een mix). Haal de biscuit uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
 4. Snijd de biscuit horizontaal in drie plakken. Is het niet voldoende gerezen voor drie plakken, dan kun je ervoor kiezen een tweelaagse taart te maken, of nog een biscuit te bakken.
 5. Smeer de onderste laag met een kwastje met trempeersiroop in. Als je biscuit lekker luchtig is, doe dan vooral niet teveel, anders wordt het zompig. Verdeel de kersengelei over de bodem en daarna de banketbakkersroom.
 6. Leg de tweede laag erop, smeer ook deze in met trempeersiroop en dan ongeveer een derde van de slagroom. Verdeel dan de plakjes banaan erover. Dek af met de derde laag. Smeer opnieuw in met de rest van de trempeersiroop en nog een derde van de slagroom. Vervolgens smeer je de zijkanten af met de rest van de slagroom.
 7. Leg de mandarijnenpartjes creatief over de bovenkant en maak af met wat pure chocoladeschilfers. Tenslotte de amandelen op de zijkant plakken en klaar is je taart!

Bronnen:

Kieft, L. (2015, 4 juli). “Biscuit recept”. Laura’s Bakery. https://www.laurasbakery.nl/biscuit-recept/
van den Broek, R. (2018, 3 december). Klassieke slagroomtaart – recept. Rutger Bakt. https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/slagroomtaart/klassieke-slagroomtaart-recept/

4 gedachten over “Slagroomtaart, gewoon omdat het kan.

 1. Persoonlijk zou ik de bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel of wat bakpoeder toevoegen aan de bloem.

  Bakken in een combimagnetron (hete lucht+magnetronstand) wil ook nog wel eens helpen.

  Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: