Hoe natuurfilms ons bewuster maken en natuurbeleving ons beloont

Hoe natuurfilms ons bewuster maken en natuurbeleving ons beloont

Leestijd: 4 minuten

Natuur. De afgelopen weken keken we op Netflix de natuurserie Our Planet met de voice-over van Sir David Attenborough. Het is ongelooflijk allerlei plekken op aarde te zien die we in rap tempo aan het vernietigen zijn. Hoe ze het gefilmd hebben is prachtig. Zeldzame dieren hebben ze vast weten te leggen en veel voorkomende dieren hebben ze zeldzaam vast weten te leggen. Een Apenarend dat leert vliegen, in 70 meter hoge boomtoppen op de Filipijnen. Bladsnijdersmieren in een timelapse karavaan gevolgd tot diep in hun mierenhoop. Paradijsvogels op Borneo die hun parendans op de meest bizarre manier uitvoeren. Vleermuizen die slapen in bekerbloemen en met hun poep de planten bemesten. Ze hebben camera’s in die bekerbloemen moeten plaatsen om de vleermuizen van binnenuit te filmen. En dat was alleen de aflevering Jungles.

Winterknoppen Matingerveld

De serie is in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds gemaakt. Het kostte vier jaar om het te filmen. Er is gebruik gemaakt van de meest innovatieve cameratechnologie om het zo goed mogelijk in beeld te brengen, zodat je als kijker tot in de details meegenomen wordt. De missie van de makers is om mensen te laten zien hoe mooi onze planeet is en hoe kwetsbaar het ecosysteem in elkaar zit, hoe afhankelijk we allemaal zijn van elk onderdeel ervan. Want als we zien hoe belangrijk de natuur is voor onze overleving en wat we kunnen doen om het te behouden, dan kunnen we zorgen voor een toekomst waarin zowel natuur als mens goed samen kunnen leven (Silverback Films, 2019).

Spitsmuis in de zomer

Er is veel wat we weten, maar ook zoveel wat we niet weten. De serie toont geweldige beelden van onze mooie planeet, maar ook meedogenloos de gevolgen van ons handelen als mens. Als je niet al begaan was met de natuur, dan zet dit je zeker aan het denken. Er is veel wat we zelf kunnen doen met een beetje kennis en bewustzijn. Het is een overduidelijke boodschap van de serie, waarop overigens de nodige kritiek is gekomen. De serie zou teveel enkel de tragedie willen tonen en het verband met de klimaatveranderingen leggen waar het niet zou kloppen (Richardson, 2019).

Zandmeertje op zomerochtend

Al klopt misschien niet alles helemaal en ligt het moraal er dik bovenop, het neemt de waarheid niet weg dat in de afgelopen 50 jaar de natuur door toedoen van de mens in de verdrukking is geraakt. Het lijkt misschien ver weg, de pinguïn kolonies op Antarctica of het koraalrif bij Australië, maar de gevolgen van de veranderingen in deze natuur vinden we terug in onze eigen omgeving.

Grote bonte specht in de achtertuin

In Drenthe hebben we onze eigen natuurfilmmakers. In 2016 kwam Wildernis in Drenthe uit in de bioscoop, een film met unieke beelden van het natuurschoon van Drenthe. Er werd drie jaar lang gefilmd in de natuurgebieden Hart van Drenthe en Drents-Friese Wold. Het laat de natuur in de mooiste provincie van Nederland zien in zijn veelzijdigheid en puurheid. Al vanaf 2004 maken filmers Henk en Janetta Bos prachtige natuurfilms over Drenthe.

Paddenstoel in de herfst

Hun laatste film uit 2020 is Habitat, opgenomen in het beekdallandschap Nationaal Park Drentsche Aa. Opnieuw een adembenemende bioscoopfilm waarbij het duo in ontoegankelijke locaties de kwetsbare flora en fauna van dit natuurgebied laten zien. Onderwater shots afgewisseld met filmen hoog boven de bloeiende heidevelden. Van de schuwe vos tot hardwerkende rode bosmieren. Ze kiezen voor een sprookjesachtige benadering, waarbij de natuur als magisch wordt getoond. Minder tragedie, maar met meer subtiliteit zie je hoe wankel het natuurlijke evenwicht is en hoe belangrijk het is om deze natuurgebieden te beschermen.

Bij op een distel in de berm

Vandaag is het alweer een zonnige dag die de natuur ons schenkt. Wij kiezen voor een nieuwe etappe van het Drenthepad. Want als je van dichtbij de natuur beleeft is de stap om haar te willen beschermen maar klein. De tragedie maakt bewust, maar het beleven van wat er nog wel is en behouden kan blijven, geeft een grote beloning.


Bronnen:

Bos, H. (2019). Wildernis in Drenthe. Henk Bos. https://www.henkbos.net/wildernis-in-drenthe-2/
Our Planet. (2019, april). Our Planet. https://www.ourplanet.com/en/
Richardson, V. (2019, 23 april). Netflix ‘Our Planet’ hit on climate change walrus cliff-diving claim. The Washington Times. https://www.washingtontimes.com/news/2019/apr/22/netflix-our-planet-hit-climate-change-walrus-cliff/
Silverback Films. (2019, 15 april). Our Planet. https://www.silverbackfilms.tv/shows/our-planet/

2 gedachten over “Hoe natuurfilms ons bewuster maken en natuurbeleving ons beloont

  1. Het mooie weer is kennelijk gereserveerd voor Drenthe. In Groningen regent het bij vlagen behoorlijk. Wandelen maar uitstellen, morgen misschien….?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: