Hoe je gevulde eieren met zelfgemaakte mayonaise kunt maken zonder ingewikkeld te doen

Hoe je gevulde eieren met zelfgemaakte mayonaise kunt maken zonder ingewikkeld te doen

Leestijd: 4 minuten

Simpel. Volgende week is het Pasen. Een lekker lang weekend waarin we met onze Drenthelaar de vuurproef gaan beleven, een overnachting op een camping. Als voorbereiding op de vakantie een paar weken later. Dan maken we een tour door Nederland. In ieder geval naar Limburg en naar  zee, de rest gaan we nog bedenken. Het Paasontbijt doen we thuis, wel zo gezellig met de kinderen. Daarvoor heb ik al wat recepten verzameld. Naast het Ostara-Holi-Noroez-citrusbrood (zie recept 27 februari) maak ik gevulde eieren.

Ik kwam op dat idee toen ik een supermarktreclame zag waarin kant-en-klare gevulde eieren werden aangeprezen. Echt, ik kon mijn ogen niet geloven. Ik weet wel dat de supermarkten vol liggen met kant-en-klare spullen en mensen het blijkbaar ook kopen. En eerlijk gezegd zijn sommige dingen ook wel erg makkelijk als je weinig tijd of geduld hebt. Maar toch, kant-en-klare gevulde eieren? Op de één of andere manier lijkt het wel dat supermarkten steeds verder gaan en de consument daardoor het gevoel geven dat het allemaal erg ingewikkeld en moeilijk is om iets zelf te maken.

Aan de andere kant zijn er al jaren massa’s kookprogramma’s, zelfs een aparte kookzender en op YouTube vind je de wereld aan filmpjes waarin gekookt wordt. Social media staan bol van foodies-posts. Ik vind dat zo moeilijk te rijmen met wat ik in de supermarkt zie liggen. Heel Holland bakt is enorm populair en bij de grote hoeveelheid aanmeldingen jaarlijks wordt duidelijk hoeveel mensen met plezier zelf bakken. En dat hoeft niet altijd op het hoge niveau van het programma. Gewoon cake of koekjes bakken doe ik met mijn dochter regelmatig in het weekend of ’s avonds na het eten. Maximaal een uurtje inclusief het opruimen en afwassen. Ik snap dat niet iedereen die koekjes lekker vindt, lol heeft in het bakken ervan. Dan is een pak koekjes uit de supermarkt wel zo makkelijk. En het voordeel is dat die altijd hetzelfde smaken en nooit mislukken. Daar is niks mis mee. Ik vind het wel jammer als mensen het idee hebben dat het heel moeilijk is of heel veel tijd en energie kost. Want dat hoeft niet. Het kan ook simpel.  

Drieënhalf uur bakken met ingewikkelde technieken is niet aan mij besteed. Ik hou het graag simpel, verlies mezelf hooguit in de hoeveelheid verschillende recepten die ik tegelijkertijd wil maken. Dan sta ik alsnog drieënhalf uur (of langer) in de keuken om een heleboel simpele gerechten te maken. Ooit maakte ik voor Pasen kuikentjes van gevulde eieren. Dat was een gepruts, soms vind ik dat wel leuk om te doen. De helft mislukt en kun je ondertussen opsnoepen. Ik maakte toen ook pinguïns van mozzarella met olijf en brood-biggetjes. Maar meestal kies ik de makkelijke weg. Met een leuke schaal en wat sprietjes bieslook kan het er heel fleurig uitzien, zonder dat je een kunstenaar moet zijn om het voor elkaar te krijgen. Gevulde eieren is echt niet zo moeilijk, vooral niet als je niet te moeilijk doet. Het is het lekkerste met zelfgemaakte mayonaise en nee, ook dat is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Maak een pot vooraf, je kunt het ongeveer een week bewaren in de koelkast.

Gevulde eieren voor het Paasontbijt zonder ingewikkeld te doen

Ingrediënten
Voor de pot mayonaise:
– 1 ei
– 2,5 dl plantaardige olie
– 1 eetlepel mosterd
– peper
– zout
– knoflookpoeder
– scheutje citroensap

Voor de gevulde eieren:
– 6 eieren
– paprikapoeder
– 3 volle eetlepels zelfgemaakte mayonaise
– klein stukje paprika heel fijn gesneden
– 1 augurk heel fijn gesneden
– verse bieslook

Bereiding
1. Kook de eieren hard en laat ze goed afkoelen. Dit kun je ook een dag van tevoren doen.
2. Maak ondertussen de mayonaise:
a. Neem een brandschone weckpot en doe alle ingrediënten erin.
b. Pak de staafmixer en mix totdat de mayonaise zo dik is als je wenst.
c. Proef en breng verder op smaak met zout en peper.
4. Pel de afgekoelde eieren, snijd ze in de lengte doormidden en wip de dooier er voorzichtig uit met een lepeltje.
6. Prak de dooiers fijn en meng met de mayonaise en wat paprikapoeder.
7. Neem een spuitzak, doe het dooiermengsel erin en spuit het in de holtes van de eiwitten. Heb je de handigheid en vind je het leuk, dan kun je het in mooie torentjes spuiten. Heb je dat niet, of geen zin, dan spuit je het gewoon vol zonder ingewikkeld te doen.
8. Bestrooi de helft van de gevulde eieren met de fijngesneden paprika en de andere helft met de fijngesneden augurk.
9. Leg de eieren om en om op een mooie schaal en knip de bieslook in kleine sprietjes erboven.

Geniet van je eigengemaakte gevulde eieren tijdens je Paasontbijt!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.