Wandelen met de seizoenen: Drenthepad kaart 45 – 48 Sleen – Nieuw-Balinge

Wandelen met de seizoenen: Drenthepad kaart 45 – 48 Sleen – Nieuw-Balinge

Leestijd: 5 minuten

Winters. De afgelopen maand liepen we weer een aantal etappes van het Drenthepad. Van Sleen via de Klencke en Oosterhesselen naar Gees en door naar Nieuw-Balinge. De esdorpen van Zuidoost-Drenthe en het beekdalgebied van de Geeserstroom. We wandelen door een paar prachtige natuurgebieden in een winters landschap. Zelfs al is alles kaal en koud, de natuur blijft je verwonderen. Door de lock-down kunnen we helaas niet genieten van wat de schilderachtige dorpjes te bieden hebben aan koffie of warme chocolademelk. Dat halen we nog een keer in.

Eerst wandelen we van Sleen naar Oosterhesselen. We dachten dat het de vorige keer koud was. Nu komen we erachter wat guur betekent. Op de fiets naar het startpunt is het niet te doen. Lopend verliezen we onze ledematen stuk voor stuk. Na 20 minuten wandelen trek ik wat gekke bekken om wat beweging in mijn neus te krijgen. Als reactie krijg ik “Welke neus? Die ben ik een kwartier geleden al verloren”. Maar niet gezeurd, we wilden met de seizoenen meelopen, dan zullen we het weten ook. Pauze houden is er niet bij, na een halve minuut stilstaan is alles verstijfd. We hebben warme koffie mee en het lukt net binnen die halve minuut een paar slokken te nemen.

‘t Tolhoes

Vanuit Sleen gaan we een boswal in, een smal stuk bos tussen akkers en weilanden door. Tegenover de van oorsprong middeleeuwse havezate De Klencke verstoppen dikke mussen zich in de kale heg. Ze kwetteren als we langslopen, maar zodra ik stilsta om een foto te maken, vliegen ze de heg uit en een paar meter verderop er weer in. Met deze kou heb ik niet zoveel geduld om te wachten tot ze weer dichterbij komen. Bij boerderij ’t Tolhoes gaan we landgoed De Klencke in. ’t Tolhoes is een karakteristieke Drentse rietgedekte boerderij uit 1820. Het diende zoals de naam al aangeeft als Tolhuis, voor gebruik van de weg richting de toen nog te ontginnen heidevelden van het Klenckerveld. De boerderij is een hallenhuis, een langwerpig gebouw met de deel in het midden, de stallen aan weerszijden en grote inrijdeuren in de achtergevel. De schuifvensters en luiken in de voorgevel zijn typerend voor de bouwtijd.

De Klencke, beheerd door Natuurmonumenten, is een prachtig natuurgebied. Er grazen schapen, maar die zitten waarschijnlijk warm in hun kooi vandaag. Het is stil. Toch zijn we niet de enigen die de gure kou trotseren. We komen enkele wandelaars tegen. De wit uitgeslagen vennetjes hebben een dun bevroren laagje. Het steekt mooi af tegen de verdorde omgeving. Het is kaal in het bos. Slechts een enkele boom houdt nog vast aan zijn laatste herfstbladeren. Het groen komt van de hulstbomen. Met prachtige rode bessen.

In het dorp Oosterhesselen biedt de slager zijn kampioens droge worst aan. Dat kunnen we niet laten gaan. Het zijn flink grote worsten en we begrijpen de prijzen die ermee gewonnen zijn.

Buiten Oosterhesselen staan lama’s met een dikke wollige vacht in een weitje. We wandelen door stukken bos en langs velden met bijenkasten. Er loopt een klinkerpad tussen de weilanden door naar Gees.

Hier zien we veel rietgedekte daken, kleine klinkerstraatjes en rijksmonumenten. Voor een beeld van een authentiek Drents dorpje kun je hier goed terecht. Prachtige oude schuren en verbouwde boerderijen. Gees kent een paar mooie bijzondere winkels, die helaas nu gesloten zijn vanwege corona. Mocht je in het zomerseizoen in de buurt zijn, ga dan vooral langs ijsboerderij Talenti. Hun ambachtelijke ijs is de lekkerste in de hele regio weten we uit ervaring.

In de weilanden staan schapen en scharrelvarkens. De laatsten komen nieuwsgierig knorrend op ons af en kijken ons aandachtig aan. Het land is nat. Ook het water in het meertje Bollema staat hoog. Dit natuurgebied hoort bij het beekdalgebied de Geeserstroom. Het gebied zou er nu uitzien zoals Drenthe er vóór 1900 uit zag. Een moerasgebied met een afwisselend landschap van stukken bos, weideland, houtwallen, veengaten en de slingerende beek de Geeserstroom. Het gebied bleef grotendeels bewaard omdat de geplande verkaveling in de jaren ’60 niet doorging. De ecologische en cultuurhistorische waarde werd erkend.

meertje Bollema

Aan begin van dit millennium kwam meer aandacht voor het vasthouden van water als waterberging. Er werd ingezet op vernatting van het gebied waardoor de flora en fauna zich daarop aanpaste. In het gebied komt veel riet en pitrus voor. Daartussen kun je de grote zilverreiger ontdekken, de roerdomp en de zeldzame waterral die zich verborgen houdt in het riet. De boeren vonden het teveel nattigheid, waarna er toch weer afwatering plaatsvond. Dit leidde tot droogte in 2018 en 2019 en opnieuw een bijstelling van de visie. Deze winter is het moerasachtige van het gebied duidelijk te herkennen.

Voordat we de bijna 100 jaar geleden aangelegde boswachterij Gees ingaan, komen we langs de Klinkenberg. Deze kunstmatige aarden heuvel wordt een motte genoemd. 700 jaar geleden stond hier een kasteel met een gracht rondom. Bij archeologisch onderzoek werd een middeleeuwse wilgenhouten kruisboog gevonden.

De Hooge Stoep is een heidegebied in Boswachterij Gees. We wandelen hier op een koude, maar prachtig zonnige dag. Het mooie weer trekt duidelijk mensen aan, het is druk op de paden door de bevroren heidevelden. De rijp op de takken geeft een sprookjesachtige sfeer. We lopen over de hobbelige bevroren ondergrond. Overal liggen stukken ijs als gebarsten ruiten. In de verte horen we ineens flink geloei en zijn getuige van een wedstrijd ‘wie is de baas’ tussen een paar jonge stieren van de kudde koeien die hier grazen. Na een paar minuten keert de rust weer in de kudde. Wij wandelen het bos uit en via smalle dijkweggetjes richting Nieuw-Balinge. In deze oude veenkolonie heerst een serene rust. Die nemen we mee naar huis als souvenir om na te genieten.


Bronnen:

Arjan. (2020, 2 december). Beekmoeras Geeserstroom, wandelparadijs vol onbedoelde natuur. Het Reestdal.nl. http://hetreestdal.nl/?p=60
De Hooge Stoep. (z.d.). Gees De Klencke. Geraadpleegd op 6 februari 2021, van https://www.geesdeklencke.nl/hoogestoep.php
Natuurmonumenten. (z.d.). Tolhoes en schuur De Klencke. Geraadpleegd op 6 februari 2021, van https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/de-klencke/tolhoes-en-schuur-de-klencke
Natuurmonumenten. (z.d.-a). Havezathe De Klencke. Geraadpleegd op 6 februari 2021, van https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/de-klencke/monument/havezathe-de-klencke

3 gedachten over “Wandelen met de seizoenen: Drenthepad kaart 45 – 48 Sleen – Nieuw-Balinge

  1. Ik woon in Oosterhesselen, loop vanuit mijn huis het bos in, naar De Klencke. Dat is zo mooi, elke dag weer genieten we ervan hier te mogen wonen. Afgelopen week nog mooie foto’s gemaakt, een paar ervan op mijn blog gezet.En ja, het ijs bij Talenti is zalig! Een aanrader begin december is ook Gees in Wintersfeer, helaas ging dat afgelopen jaar niet door ivm Corona.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: