Waarom sneeuw zo aantrekkelijk is en nostalgie ons helpt in het nu

Waarom sneeuw zo aantrekkelijk is en nostalgie ons helpt in het nu

Leestijd: 4 minuten

Sneeuw. Ineens hebben we een witte wereld. Er is een laag sneeuw gevallen. Zoals meestal in Nederland valt er sneeuw en de dag erop dooit het alweer weg. We pakken onze kans nu het er nog ligt en genieten van de witte pracht. Onderweg komen we een paar sneeuwpoppen en een sneeuwbeer tegen. In het bos zijn een paar jonge gasten aan het mountainbiken over de glibberige paadjes. Als je van modder houdt is dit het moment het bos in te gaan. Tussen de sneeuw lopen smalle donkere paadjes van spekgladde modder. We glijden niet uit over ijs of aangestampte sneeuw, maar over de modderige ondergrond.

Waarom trekt het witte van sneeuw ons toch zo aan? Waarom vinden we het prachtig, die ongerepte witte waas over de wereld? Ik ben op zoek gegaan en vond een aantal redenen voor de positieve reacties. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die juist gaan klagen als het sneeuwt. Die er hinder van ondervinden, bang zijn om te vallen, de ongelukken zien toenemen of in het algemeen een hekel hebben aan kou. Maar omdat we in deze tijd wel wat positieve geluiden kunnen gebruiken richt ik me op waarom we er zo blij van worden.

Een van de redenen waarom sneeuw een positieve reactie uitlokt is schaarste. Zeker nu het niet meer zo vaak sneeuwt in ons land, is het des te meer bijzonder als het wel valt. Het is schaars en alles wat schaars is heeft waarde in onze economisch geïndoctrineerde brein. Ook zonder die economische waarde is er het besef dat sneeuw nooit lang blijft liggen. Als het er is, moet je ervan genieten voor het weer weg is.

Een andere reden heeft te maken met de relatieve stilte die ontstaat als er sneeuw is gevallen. De isolerende lucht tussen de sneeuwkristallen dempt het geluid uit de omgeving. De sneeuw absorbeert het geluid en maakt de wereld een stukje stiller. Blijkbaar associëren mensen die rust met schoonheid. Dat de sneeuw de rommel bedekt helpt daaraan mee. Alles is wit en ongerept, het wit brengt rust voor onze oren en rust voor onze ogen. Zelfs als de zon niet schijnt lijkt de wereld lichter door de reflectie van het licht op de witte oppervlakte. Licht midden in de donkere wintermaanden doet ons goed.

Het schijnt dat sneeuw het spelende kind in ons wakker maakt, vooral als je wordt meegesleept door je eigen (klein)kinderen. Sneeuwballen gooien, forten bouwen, sneeuwpoppen maken, sleetje rijden. Alle herinneringen komen boven, het plezier en met koude wangen en handen daarna aan de warme chocomelk. Daarbij helpen zoete winterfilms en prentenboeken mee aan de sprookjesachtige sfeer van een flink pak sneeuw. Het is altijd mooi en eindigt goed, wie wil dat nu niet?

Herinneringen spelen mee in de ervaringen die we opdoen. Massa’s Nederlanders gaan normaal gesproken (corona niet meegeteld) jaarlijks op wintersport om te skiën, te langlaufen of met sledehonden een tocht te maken. Juist omdat we in Nederland deze activiteiten niet kunnen doen, blijven de vakantieherinneringen langer hangen. Sneeuw herinnert je aan de leuke vakanties en vakantiesfeer geeft per definitie een positief gevoel. Het kunnen ook herinneringen zijn aan die enkele keer dat het wel flink sneeuwde in eigen land. Bij elke sneeuwval hoor ik wel een keer de winter van 1979 voorbijkomen, waarin hele dorpen waren ingesneeuwd. Wij vertellen regelmatig over de het dikke pak sneeuw in maart 2005. Het was de eerste verjaardag van onze dochter en we moesten flink scheppen en vegen om een pad vrij te maken voor de verjaardagsvisite.

Dit ritueel van ophalen van herinneringen maakt ons nostalgisch en nostalgie is een positieve emotie. Het terugdenken aan positieve ervaringen geeft houvast en vertrouwen als het even tegenzit. Als er één ding is waar we nu behoefte aan hebben, is het wel houvast en vertrouwen voor de toekomst.

De sneeuw en nostalgie inspireerde mij na de winterwandeling tot het maken van sneeuwbalkoekjes. Het recept is lekker eenvoudig en komt (met kleine aanpassing) van de blog Een kijkje in Zweden.

Sneeuwbalkoekjes (ca. 40 stuks)

 • 250 gram zachte roomboter
 • 100 gram suiker
 • 1 eetlepel vanillesuiker
 • 1 ei
 • 350 gram gezeefde bloem
 • snufje zout
 • 150 gram gehakte walnoten
 • poedersuiker (om de gebakken koekjes in te rollen)
 1. Verwarm de oven tot 175°C.
 2. Meng boter, suiker, vanillesuiker met het ei en klop tot het luchtig en romig is.
 3. Voeg dan bloem en zout toe en meng goed.
 4. Roer de walnoten door het deeg.
 5. Vorm balletjes van 2-3 cm doorsnede en leg ze met wat ruimte ertussen op een met bakpapier beklede bakplaat.
 6. Bak ze in het midden van de oven ongeveer 20 minuten tot ze lichtbruin zijn.
 7. Laat minimaal 10 minuten afkoelen en rol ze dan door de poedersuiker.

Bronnen:

Koppeschaar, C. (2018, 2 februari). Bekijk: Sneeuwkenners aan de bal. NEMOKennislink. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/sneeuwkenners-aan-de-bal/
Mazzardo, A. (2020, 13 augustus). Schaarste als marketing truc: wat niemand jou vertelt. SWOCC. https://www.swocc.nl/kennisbank-item/schaarste-als-marketing-truc-wat-niemand-jou-vertelt/
Sneeuwballen. (2011, 23 december). lappland-aventyret.blogspot. http://lappland-aventyret.blogspot.com/2011/12/sneeuwballen.html
Wiebes, H. (1970, 22 augustus). Waarom nostalgie goed voor je is. Psychologie Magazine. https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/waarom-nostalgie-goed-voor-je-is/

4 gedachten over “Waarom sneeuw zo aantrekkelijk is en nostalgie ons helpt in het nu

 1. Een winter zonder sneeuw is voor mij geen winter. Je verstand wordt met een witte wereld even op scherp gezet omdat je die buitenwereld opnieuw ontdekt. Dat het nu kort duurde maakt voor dat gevoel niet uit. Na dagen sneeuwlandschap is het weer gewoon, hoe mooi ook. Na maanden verveeld het zelfs. Dus dat het even anders is en je dan opveert en ook meteen energiek voelt maakt de winter voor mij minder lang. (En lekkere koekjes bakken is ook een bonus)

 2. Heerlijk! Ik houd ook van sneeuw, mits mijn man en kinderen er niet gevaarlijk doorheen moeten op weg naar school en werk. Maar dankzij corona hoef ik me daar op het moment geen zorgen over te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: