Nog een keer door de draaipoortjes in het Geuldal

Nog een keer door de draaipoortjes in het Geuldal

Leestijd: 4 minuten

Zuiden. Nu Sinterklaas weer is vertrokken naar het verre zuiden, blijven wij in gedachten nog even in het zonnige zuiden van ons eigen land. We hebben nog een mooie wandeling te gaan. En natuurlijk moeten we nog langs de vintage loods in Gulpen. Zou het nog bestaan? Laten we vooral ook niet vergeten Limburgse vlaai mee te nemen voor het thuisfront. We hebben er zin in deze laatste dagen van onze vakantie. Het weer is ons gunstig gezind. ’s Ochtends lijkt het wat grijs, maar richting de middag knapt het telkens op en straalt de zon op ons neer.

In Gulpen zijn leuke winkeltjes te vinden. Poeh Belle is een prachtige winkel met opgeknapte meubels en woonaccessoires. Achterin de winkel is de werkplaats, waar je de eigenaressen aan het werk kunt zien. Ze maken van oude spullen mooie hippe vintage dingen. Je ziet de aandacht en liefde die ze erin stoppen. Het is eigen risico als je de winkel inloopt, want je wordt er wel hebberig van. We kopen nog even niets, met in ons achterhoofd dat we thuis aan het opruimen zijn. Later kopen we alsnog een schattig opgeknapt kastje die we in de plaats gaan zetten van een andere kast. Ons excuus is dat het nieuwe kastje kleiner is en we daarom wel verder moeten ontspullen.

In de Looierstraat bestaat de winkel ‘vol oude meuk’ waar we jaren geleden zijn geweest nog steeds. Alleen op zaterdag is hij open. Het is er nog precies zoals we ons herinnerden. Volgestapeld met enkel een smal paadje van voor naar achter. Achterin de zaak hebben we de zaklamp op onze telefoon nodig omdat het er pikkedonker is. Aan het plafond hangen overal stoelen op de kop. We zien mooie tafels en kasten, leuke opknappers om wat mee te doen. De wereld aan Jezusbeeldjes en kruisen. Dan zien we een kast die ons wel mooi lijkt. Deze staat verder naar achteren met een heleboel opgestapelde spullen ervoor en erop. De bovenkant heeft losgelaten, maar daar zien we mogelijkheden om het te herstellen. We vragen naar de prijs. De eigenaar kijkt even naar de kast en de rotzooi eromheen. Dan noemt hij een enorm bedrag, waarna hij alweer wegloopt. We schieten in de lach, het is duidelijk dat hij geen zin heeft alle spullen aan de kant te halen en daarom zo’n hoge prijs noemt, wetend dat we dat niet zullen doen. Later horen we van anderen dat hij veel spullen helemaal niet kwijt wil, omdat hij het zelf mooi vindt en eraan gehecht is.

Op de laatste dag van de vakantie maken we weer een wandeling door het Geuldal. Dit keer kiezen we de rode bronnenroute uit van 8 km. Deze loopt via het noorden van het gebied, zodat de route weer heel anders is dan de blauwe van enkele dagen geleden. Tip van de week: maak een foto van het informatiebord met de route, zodat je onderweg kunt zien welke kant je op moet. De bordjes staan niet overal even duidelijk aangegeven en de foto heeft ons minstens vier keer gered.

Dit keer beginnen we langs de kronkelende Geul. Onderweg komen we langs meerdere bronnen in het beekgebied. Weer gaan we talloze draaipoortjes door. Het is een stuk kouder vandaag, de jas kan nu niet uit. De zon schijnt wel volop en maakt het een aangename tocht. Het is duidelijk dat het weekend is, op sommige stukjes lopen we bijna in file. Gelukkig is er veel ruimte in het gebied om veel afstand te houden. Op andere delen van de route komen we niemand tegen.

We wandelen over de heuvels en de weilanden. Koeien kijken ons na. In de heggetjes stikt het van de roodborstjes. We kijken uit over de bossen en zien kerktorens in de verte. De beekjes kabbelen lustig, de natte stenen glinsteren in de zon. Er zit hier veel ijzer in de grond en ergens lopen we langs een oude brandkuil waar in de Romeinse tijd ijzer werd geproduceerd. Een draaipoortje piept scherp als een buurtbewoner en zijn hond erdoor lopen. We kijken tegen de zon in de heuvel op. En lopen dan met de zon mee de heuvel af. Terug in het dorpje Epen lopen we tegen herberg De Smidse aan, waar het druk is bij de take-away. Wij gaan terug naar het vakantiehuisje waar zelfgemaakte tomatensoep op ons wacht.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.