Waarom suikerbieten bij de herfst horen, maar suikerarme cakejes ook

Waarom suikerbieten bij de herfst horen, maar suikerarme cakejes ook

Leestijd: 4 minuten

Suikerbieten. De afgelopen weken zag ik in de omgeving grote hopen suikerbieten langs de akkers liggen. De bietencampagne, de korte periode van het oogsten en verwerken van de bieten tot suiker, is dit jaar eind september gestart en loopt door tot januari. Het is vaste prik elk jaar dat die grote hopen naast de landweggetjes liggen. Trekkers rijden af en aan met hoog opgestapelde bieten, waar er af en toe een vanaf dondert en op de weg blijft liggen tussen de dikke lagen modder. Het hoort bij de herfst zoals de vallende bladeren en de stormachtige wind erbij horen.

Gemiddeld bevat een suikerbiet 17% suiker in de vorm van sacharose. Het is een hard wortelgewas dat de afgelopen eeuw is veredeld om een hoger suikergehalte te verkrijgen. Het verwerken van de bieten tot de bekende suikerkristallen is een ingewikkeld proces. De bieten worden eerst gewassen en versneden. Met warm water wordt de suiker aan dit snijdsel onttrokken. Het ruwsap wat zo ontstaat wordt gezuiverd door er kalk aan toe te voegen. Daarna wordt het sap ingedikt en gecentrifugeerd, waardoor melasse en suikerkristallen ontstaan. Melasse wordt gebruikt voor de productie van alcohol of verwerkt in veevoer. De suikerkristallen worden gedroogd en vervolgens verpakt tot de pakken suiker zoals we ze in de winkel kopen (Wikipedia-bijdragers, 2020).

De afgelopen jaren wordt gezocht naar toepassingen voor de bietenpulp als duurzame verwerking van het restproduct. Universiteit Wageningen doet divers onderzoek hiernaar. Zo blijkt de pectine uit bietenpulp goed bruikbaar te zijn als milieuvriendelijk ingrediënt in vaatwasmiddel, zeep en in het productieproces van leer (Wageningen University & Research (WUR), 2019). Er wordt in dit onderzoek samengewerkt met de Cosun Beet Company (voorheen Suikerunie en CSM), de enige overgebleven suikerfabriek van Nederland.

We weten tegenwoordig dat suiker ongezond is, maar erg lekker. Ik ben nooit zo’n enorme zoetekauw geweest, ben meer van het hartige. Het was voor mij daarom niet zo moeilijk de afgelopen jaren steeds minder zoet te eten en minder suiker toe te voegen bij het eten. Dan wen je er aan en is iets uit de winkel al snel veel te zoet. Bij recepten voeg ik standaard de helft van de vermelde hoeveelheid suiker toe. Meestal is dat zoet genoeg.

Al met al lijkt het erop dat suiker als voedingsstof niet verslavend is in termen van de psychische aandoening verslaving. Wel is het verslavend zoals veel dingen in de volksmond verslavend worden genoemd, denk aan workaholics, chocoholics, social media-verslaafden. Suiker maakt dopamine in de hersenen aan, maar heeft niet dezelfde reactie in het brein als drugs of alcohol. Wel is bewezen dat we vaak teveel, ongezond eten en kan dat sterk lijken op verslavend eetgedrag. Het eten van suiker maakt je lichaam er niet afhankelijk van. Toch hebben veel mensen last van ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met toegevoegde suikers eten, zoals hoofdpijn, een hongergevoel, misselijkheid of vermoeidheid. Alle artikelen zijn het overigens wel eens dat we over het algemeen teveel suiker eten en dat suiker ongezond is.

Het Kenniscentrum suiker & voeding heeft een artikel gepubliceerd van Dr. J. Snel, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij stelt dat suikerverslaving niet bestaat, gebaseerd op literatuurbronnen. Snoepen is aangeleerd gewoontegedrag stelt deze docent in psychofysiologie (Snel, 2008). Het Kenniscentrum suiker & voeding wordt echter gefinancierd door de Cosun Beet Company. Ook al geven ze aan wetenschappelijke feiten en onafhankelijk onderzoek te gebruiken, mijn twijfel is gerezen. Er zijn genoeg artikelen die suiker wel degelijk als verslavend bestempelen, eveneens gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Ik zal de argumenten hier niet allemaal herhalen, er zijn voldoende artikelen die dat al gedaan hebben (zie bronnen voor een aantal voorbeelden).

Daarom een recept voor iets lekkers zonder toegevoegde suikers. Door gebruik te maken van natuurlijke bronnen van zoet (zoals banaan of dadel) en stevige smaken (zoals kaneel of zurig fruit) mis je het zoete van suiker niet.

Suikerarme bessencakejes
Voor ca. 8 stuks:

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram gemalen havermout
  • 4 bananen
  • 4 eieren
  • 50 gram yoghurt
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 afgestreken eetlepel kaneel
  • 100 gram bosbessen

1. Verwarm de oven voor op 175°C en vet 8 ovenschaaltjes of muffinvormpjes goed in.
2. Maal de bananen tot puree in de keukenmachine. Voeg de overige ingrediënten toe, behalve de bessen.
3. Verdeel het beslag over de schaaltjes en strooi de bessen over het beslag.
4. Bak de cakejes 20-30 minuten, check na 20 minuten met een satéprikker of ze gaar zijn.
5. Zijn er zoetekauwen die meer zoet nodig hebben, voeg dan een lepeltje zelfgemaakte bosbessenjam toe voor het serveren.


Bronnen:

Alblas, J. (2020, 17 april). Lees hier of suikerverslaving echt bestaat – Jasperalblas.nl. Snel afvallen en gezond afvallen. https://www.jasperalblas.nl/bestaat-suikerverslaving/
Berkel, R. (2020, 24 september). Bestaat suikerverslaving? Over voeding en gezondheid. https://www.overvoedingengezondheid.nl/bestaat-suikerverslaving/
Snel, J. (2008). Bestaat suikerverslaving? Suikerinfo. http://www.suikerinfo.nl/nieuwsbrief/sip3/bestaat_suikerverslaving.html
Sprundel, M. (2016, 23 december). Bekijk: Suiker is geen drug, eten zelf kan verslavend zijn. NEMOKennislink. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/suiker-is-geen-drug-eten-zelf-kan-verslavend-zijn/
Wageningen University & Research (WUR). (2019). Non-food toepassingen van koolhydraten uit suikerbietenraffinage. WUR. https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksprojecten-LNV/Expertisegebieden/kennisonline/Non-food-toepassingen-van-koolhydraten-uit-suikerbietenraffinage.htm
Wikipedia-bijdragers. (2020, 15 september). Suikerbiet. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Suikerbiet#Suikerfabrieken_en_bietencampagne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.