Buiten de gebaande paden wandelen rond Norg

Buiten de gebaande paden wandelen rond Norg

Leestijd: 5 minuten

Knapzak. Als je graag buiten de gebaande paden te wandelt, dan zijn de Drentse knapzakroutes een aanrader. Het zijn wandelroutes op verrassend mooie plekjes overal in Drenthe, waar je loopt over bospaadjes, door weilanden of langs slootjes. Soms maakt de route voor een stukje gebruik van een paaltjesroute van Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. Om vervolgens op een onverwachts moment af te buigen en je een paadje in te sturen waar nauwelijks wordt gelopen, te zien aan het hoge gras.

Er zijn in totaal 65 knapzakroutes. Een deel ervan is digitaal verwerkt. Het leuke van de digitale versie is dat er audio’s in zijn verwerkt die je tijdens de route kunt beluisteren. De interactieve pdf is te downloaden, zodat je niet afhankelijk bent van internet onderweg. Wij hebben een keer een berg boekjes aangeschaft. Dan is het wel handig vooraf de website te raadplegen op eventuele wijzigingen in de route. Het wil nog wel eens gebeuren dat een pad is afgesloten of verlegd door de eigenaar van de grond. Op de website staat dan een alternatief toegelicht.

Naast de uitgeschreven route en het kaartje, staan in de boekjes (en digitaal) markante punten in de route beschreven. Informatie over wat je ziet in het (cultuur)landschap. De geschiedenis van die plek. Het laat je anders kijken naar wat je ziet. Wij wonen inmiddels ruim zestien jaar in Drenthe en laten ons nog steeds verrassen door het prachtige landschap. Het is elke keer weer een feestje te ontdekken wat onze provincie te bieden heeft. De wandelroutes zijn gemiddeld 15 km lang. Vaak zijn ze op te delen in twee lussen. Wij houden van wandelen, maar zijn geen lange afstandswandelaars. Een kilometer of 10 vinden we mooi zat. Zoals manlief zegt “anders gaat het op werken lijken”. Zeker als het nat of koud weer is, waardoor een pauze op een bankje niet zo aantrekt. Wandelen in regen of kou is heerlijk, stilzitten niet.

Afgelopen zomer hebben we de ene helft van de knapzakroute Westervelde-Norg (K27) gelopen. Gisteren liepen we de andere helft. De route begint bij café-restaurant Norgerhout. In augustus was het restaurant open, nu helaas tijdelijk dicht vanwege de coronamaatregelen. Bij Norg denk ik altijd terug aan een familieweekend lang geleden. Mijn neefje van toen één jaar vermaakte zich op het grasveld door een regenworm uit het gras te plukken en die in zijn mond te stoppen. Tegen de tijd dat ik mijn tante had gewaarschuwd was de worm met smaak verdwenen. Mijn tante had het niet meer. Mijn neefje heeft er volgens mij niets aan overgehouden, hij is inmiddels net opnieuw vader geworden.

Hulstbomen in Norgerholt

Norg is een typisch esdorp dat al in de Middeleeuwen wordt genoemd. Een es is een hooggelegen akker, omgeven door een eswal. Deze ophoging langs de grenzen van de percelen diende om het wild en vee buiten de akkers te houden en om verstuiving van de vruchtbare grond te voorkomen (Wikipedia-bijdragers, 2020). De wandeling loopt door de buurschappen Zuidvelde en Westervelde, middeleeuwse dochternederzettingen van Norg.

Vanaf de parkeerplaats steken we de weg over en lopen zo het Norgerholt in. Dit is een oerbos, er zijn bewijzen dat het al minstens 1000 jaar oud is. In het routeboekje staat een kaartje uit 1896 waar te zien is dat het bos nauwelijks is veranderd in de afgelopen eeuw. Het kenmerkt zich door grote hulstbomen.

Op de es dwars door de velden, lopen we over een oud kerkpad van Zuidvelde naar Norg. We komen bij de korenmolen van Norg. De wieken bestaan uit een stalen constructie met een soort propellers, het Bilau-systeem. Deze molen is de enige nog werkende molen met dit systeem. We lopen verder langs de Margarethakerk uit de 13e eeuw. Aan de rand van het dorp liggen keuterijtjes, kleine boerderijtjes van 200 jaar oud, waarvan de boeren vaak als boerenknecht bijverdienden om in hun onderhoud te kunnen voorzien.

grafheuvels Tonckensbos

Buiten het dorp, richting Zuidvelde, komen we langs een monument ter nagedachtenis aan vermoorde verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Zuidvelde heeft een monumentale boerderij uit 1570, dat sindsdien meerdere verbouwingen kende en prachtig is gerestaureerd.

Vanaf hier lopen wij de Asserstraat af terug naar de parkeerplaats. Het is ook het begin van de tweede wandeling, terug over het fietspad langs de Asserstraat naar het Tonckensbos. Hier liggen veertig grafheuvels uit de ijzertijd. Het bos is omgeven door een eswal. Even later lopen we langs een natuurbegraafplaats. Ik zie een trap in een boom en kijk verder naar boven naar een grote boomhut bovenin de boom. Dat moet een geweldig uitzicht geven.

We lopen langs de Tempelstukken, gemeenschappelijke beekdalgronden die in 19e eeuw verdeeld zijn onder de boeren. De zandwegen zijn nauwelijks begaanbaar en deels afgesloten met schrikdraad. Naast de modder zien we overal koeienvlaaien op het pad. Het blijkt van de Herefordrunderen te zijn die hier vrij grazen in het beekdal van de Slokkert.

Bij Westervelde komen we langs hunebed D2, dat twee van de oorspronkelijk vier dekstenen mist. Bij de boerderij naast het hunebed horen we een paard heftig protesteren in een paardentrailer. Even denk ik dat hij dwars door de trailer naar buiten zal stormen, maar na enorm gehinnik en nog wat laatste schoppen tegen de wanden keert de rust weer.

Wij lopen door en komen langs een vennetje, een verstilde veenplas langs het Norgerholt. Een oude man zit in de zon op een bankje over het water uit te kijken. Het laatste stukje van de route gaat langs de rand van het bos. Op deze mooie zonnige herfstdag sloffen we ongegeneerd door de berg knisperende bladeren op het bospad. Een beter einde van deze wandeling kun je niet hebben.


Bronnen:

Boivin, B. (2020). Knapzakroute Westervelde – Norg K27 (digitale editie). https://www.eindjeomindrenthe.nl/assets/westervelde-norg-k27.pdf
Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe & Stichting Het Drentse Landschap. (2009). Knapzakroute K27 Westervelde – Norg (nieuwe reeks editie). In Boekvorm Uitgevers.
Wikipedia-bijdragers. (2020, 12 juli). Es (geografie). Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Es_(geografie)

2 gedachten over “Buiten de gebaande paden wandelen rond Norg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: