Hoe je evenwicht kunt vinden bij tegenslag

Hoe je evenwicht kunt vinden bij tegenslag

Leestijd: 5 minuten

Flexibel. Wij hebben vakantie gepland in november. Nu de kinderen niet meer meegaan op vakantie, zitten we niet meer vast aan de schoolvakanties en daar maken we dankbaar gebruik van. November is een grauwe, koude maand. Geen kans meer op zacht nazomerweer, weinig zon, waterkou en nog geen echt winterweer. Het is daarom een perfecte maand om vakantie te vieren. De zon opzoeken, even uit de dagelijkse sleur, leuke dingen samen doen waar je vanzelf opwarmt.

In de zomer kwamen we op het idee om in november naar Spanje te gaan, naar een B&B van een kennis. Als het allemaal zou kunnen met corona, want we hielden er vanzelfsprekend rekening mee dat het virus weer de kop op zou steken. Als er één ding is wat we geleerd hebben de afgelopen maanden is het wel dat het leven niet planbaar is en we flexibel zullen moeten zijn om niet te vervallen van de ene frustratie in de andere teleurstelling.

Nu de geest weer uit de fles is, zijn zelfs de 4-6 weken die ons nu gegeven zijn om ons gedrag aan te passen en van rood terug naar geel te verkleuren, niet voldoende om in de novembervakantie veilig op reis te gaan. Al reizen we met de auto en zoeken we van nature de rust op, het zal op dat moment niet verstandig zijn. Je komt overal mensen tegen, al is het maar tijdens het tanken of in de supermarkt. Ik moet er niet aan denken onbedoeld een spoor van besmetting achter te laten, omdat ik zo nodig verandering van omgeving wil tijdens mijn vakantie. Of andersom, dat ik de besmetting meeneem naar huis en daar een risico vorm voor mijn omgeving.

L’image contient peut-être : une personne ou plus

Flexibel zijn. Gisteren zag ik Estevana Polman, professioneel handbalster, bij Jinek. Zij was in topvorm nadat ze met Oranje wereldkampioen werd in december 2019. Het team droomde van het doorzetten van die titel naar de Olympische Spelen in Tokio afgelopen zomer. Eind maart viel die droom in duigen toen bekend werd dat de Spelen werden uitgesteld naar 2021. Wat is echter de reactie van de gepassioneerde Estevana die bijna alles over heeft voor haar sport en het winnen? Zij “Handbal is niet het allerbelangrijkste in mijn leven, dat is mijn gezin. Door de lockdown in maart hadden we ineens tijd voor elkaar en daar heb ik van genoten”.

De zinnen bleven gezet op de Olympische Spelen, met een jaar vertraging. Doortrainen en er voor blijven gaan. Vervolgens raakt ze in juli tijdens een training zwaar geblesseerd aan haar knie, waardoor ze 6-12 maanden uit de running is. Dat is een gigantische klap, een tegenslag voor een topsporter, voor iedereen die plannen heeft en ineens letterlijk stil komt te staan. Het EK handbal in december is niet meer haalbaar en het is de vraag of ze fit is voor de uitgestelde Olympische Spelen. Haar reactie is opnieuw nuchter: “Het is een risico van de sport”. Alles is gericht op revalidatie, de handbalster stelt kleine doelen en is realistisch dat het afwachten is hoe het herstel verloopt. Tegelijkertijd is zij ervan overtuigd er volgend jaar weer te staan. Ik heb bewondering voor de kracht die daarin schuilt, het optimisme zonder de impact van de tegenslag te negeren. Niet wijzen naar anderen, niet bij de pakken neerzitten, niet vervallen van de ene frustratie in de andere teleurstelling. Flexibel zijn, je aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid, nieuwe doelen stellen en daarvoor gaan en vooral voor ogen houden wat echt het belangrijkste in je leven is.

Vanochtend zag ik op LinkedIn een reactie op een reactie op een post van iemand over het sluiten van de horeca. Zoals zo vaak met social media lijken sommige reacties het uitspugen van persoonlijke frustraties, angsten en teleurstellingen te zijn, het liefst persoonlijk gericht om het gevoel van de tegenslag te botvieren op iemand anders. Het is een reden dat ik beperkt op social media zit. Ik hoef niet zo nodig getuige te zijn van de verbale diarree die anderen sproeien omdat ze zich misselijk voelen. Hoeveel medeleven ik ook voel met anderen die misselijk zijn. Hoe begrijpelijk het intense gevoel van wanhoop kan zijn die iemand voelt die wellicht zelf een horecabedrijf heeft en niet weet hoe het verder moet. Hoe begrijpelijk dat de visie van een ander die wanhoop kan triggeren, het afreageren op de persoon zonder diegene en zijn beweegredenen te kennen is wel erg gemakkelijk. Neem dan een voorbeeld aan Estevana, die net zo goed al haar frustraties had kunnen richten op personen die wat van haar vinden. Maar die flexibel is, baalt van de tegenslag, haar doelen opnieuw stelt en aan de slag gaat.

Terug naar onze vakantie in november. We besluiten flexibel te zijn. Het is heerlijk om even uit je dagelijkse omgeving te zijn. Als het even kan zoeken we naar een vakantie in eigen land. Is dat niet mogelijk, dan blijven we thuis. Stellen we nieuwe doelen. Kijken we wat we op vakantie zouden doen en zoeken een alternatief. Niet blindstaren op het doel wat er ooit was, niet blijven verlangen naar het onhaalbare. Nieuwe wegen zoeken naar je doel en vol vertrouwen ervan uitgaan dat je daar komt. Optimistisch zijn zonder de impact van de tegenslag te negeren. En voor ogen houden wat het belangrijkste in je leven is.

Precies dat wens ik iedereen toe die tegenslag ervaart, die het niet meer ziet zitten, die krampachtig probeert het oude normaal vast te houden en het door zijn handen ziet glippen, die uit onmacht wijst naar een ander om iemand de schuld te geven en daarmee niet zelf de regie in eigen handen te hoeven nemen. Waarbij ik me realiseer dat een vakantie die in het water valt verreweg niet te vergelijken is met een bedrijf dat langzaam ten gronde gaat of het verlies van huis en haard.

In de yoga wordt gezegd dat er altijd ruimte is om te ademen. In wat voor moeilijke houding je ook zit, hoezeer je longen ineengedrukt lijken, hoe benauwd het voelt, er is altijd ergens ruimte om naar toe te ademen. En zolang je ademt leef je. Zodra je ruimte vindt om naar toe te ademen neemt de paniek af en vind je rust. En in rust kun je ervaren wat het belangrijkste is in je leven.


Bronnen:

https://www.gids.tv/video/266528/jinek-gemist-estavana-polman-relativeert-in-coronacrisis-dan-geniet-ik-van-gezin
https://lienekesyogacompany.nl/yoga-houdingen-tekenen/

5 gedachten over “Hoe je evenwicht kunt vinden bij tegenslag

  1. De Corona blijft ons bezig houden. Gewoon kalm blijven en alternatieven zoeken. Al is bv een faillissement naar en vervelend en ook zorgelijk. Agressiviteit heeft de wereld nog nooit beter gemaakt en je kop in het zand steken ook niet. Wel jammer van jullie geplande vakantie maar ziek zijn of worden is erger. Eens is de narigheid voorbij en wij kunnen daar allemaal een bijdrage aan leveren door mee te werken aan de regels. Hoe zinloos ze je ook lijken. Gewoon door ademen inderdaad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: