Chocolademelk in de herfst en samen dansen

Chocolademelk in de herfst en samen dansen

Leestijd: 5 minuten

Eikels. Ik kan er geen genoeg van krijgen. De herfstkleuren beginnen steeds meer variatie te laten zien. Als er een beetje zon is, schitteren de bladeren aan de bomen alsof ze meedoen aan een reclame voor wasmiddel die de kleuren laten opleven. Met de stormachtige wind afgelopen week is een heleboel blad naar beneden gekomen. Het regent eikels in onze achtertuin en dennenappels in onze voortuin. Valhelmentijd noemen wij deze weken. Je bent je leven niet helemaal zeker als je je buiten waagt en er komt net een windvlaag voorbij. ’s Nachts schrikken we soms wakker als de eikels met een flinke klap via het dak van het schuurtje op de grond kletteren.

In het bos valt me op dat de tamme kastanjes enorm dik zijn. Het lijken wel wilde kastanjes zo groot en rond. Ze liggen bezaaid over de bospaden. Iedere dag zie ik wel mensen kastanjes rapen, tassen vol. Je kunt van alles met tamme kastanjes doen. Je kunt ze poffen, koken en puree van maken, roerbakken. Ze passen bij hartige recepten en bij zoete recepten. Als kind aten we ze rauw. Dan pelden we onze nagels stuk om de harde schil en het velletje eronder eraf te pulken en beten kleine stukjes van de noten. Van de lichtzoete wrange smaak kreeg je een droge mond, maar dat weerhield ons niet. Toen onze kinderen een jaar of 10 waren gingen ze met buurkinderen kastanjes verzamelen en bedachten zelf recepten. Geroerbakte kastanjes met ui en knoflook als ontbijt. En het was nog lekker ook.

Waar het in de menselijke wereld op dit moment vooral over één ding gaat, of nou ja, twee als je de Amerikaanse verkiezingen ook meetelt, gaat de natuur gewoon haar eigen gang. Dat heeft ook wel iets geruststellends. In de chaotische tijd waarin we nu leven kleurt het blad net als anders van groen naar geel en rood of bruin. De beukennootjes liggen voor het oprapen. Spinnen spannen hun webben. De vogels fluiten iedere ochtend opnieuw.

In het nieuws hoor je steeds meer over mensen die de maatregelen zat zijn. Die weer ‘gewoon’ willen kunnen doen, wat dat dan ook mag zijn. Eigenlijk zijn ze het virus zat. Tegelijkertijd horen we de ziekenhuizen alarm slaan, omdat opnames blijven stijgen en reguliere zorg alweer afgeschaald moet worden. Zij ervaren steeds vaker agressie en onbegrip en missen de saamhorigheid die er wel in de eerste golf was. Onderling in de zorg is die saamhorigheid er nog wel, er duiken nog steeds nieuwe  Jerusalema challenge filmpjes op. Voor wie het niet kent: Jerusalema is een Zuid-Afrikaans liedje, een gospel als ode aan de stad Jeruzalem. Een groep Angolese vrienden bedacht een dansje op de aanstekelijke muziek en de challenge was geboren. Een symbool van hoop, troost en positiviteit in coronatijd. Vooral zorginstellingen uit de hele wereld doen mee aan de challenge om elkaar een hart onder de riem te steken en te laten zien dat zij ervoor blijven gaan. Als je het even niet ziet zitten raad ik je aan een paar video’s te bekijken, daar word je zeker vrolijk van.

Het blijft een lastige en onzekere tijd. Al vaker is geadviseerd om vooral niet té veel nieuws te volgen. Hou je op de hoogte, maar laat je niet verzuipen in alles wat in de media rondgaat. In plaats daarvan kun je beter geregeld naar buiten gaan, de natuur opzoeken. Geen mondkapje nodig en ruimte genoeg om afstand van elkaar te houden. Zoek dan wel een rustige plek of een rustig moment van de dag uit, want met duizenden naar hetzelfde stukje bos op zondagmiddag is niet zo’n goed idee.

De herfst leent zich naar mijn mening als seizoen het best voor wandelen. Het is niet te warm zoals in de zomer, waardoor je bezweet thuis komt. Het is niet te koud zoals in de winter, waardoor je zoveel aan moet trekken voor je op pad kunt. Je hebt geen last van tegenwind als je loopt, wat op de fiets vervelend kan zijn. Zelfs regen stoort niet, als je een goede regenjas aantrekt. Het fijne aan fris herfstweer is dat je bij thuiskomst lekker de kachel aan kunt steken om weer op te warmen.

Voor mij is dit seizoen de tijd om een pot vol chocolademelkmix te maken. De ultieme comfort drank na een stevige herfstwandeling. Het recept is gebaseerd op een recept van Jamie Oliver, met mijn eigen twist. Door een voorraad te maken kun je op elk moment dat je er trek in hebt, je eigen instant hot choco klaarmaken. Zonder de toevoegingen en grote hoeveelheden suiker die in kant & klare mixen zit. Ik heb wel biologische instant rauwe cacao met maca toegevoegd, omdat ik die bij toeval tegenkwam en het me lekker leek. In plaats daarvan kun je Ovomaltine gebruiken, wat vanwege de mout nog het dichtste bij de moutmelkdrank komt die in het oorspronkelijke recept staat.

Herfstchocolademelk

– 300 gram pure chocolade 85% cacao fijngemalen in de keukenmachine
– 150 gram ongezoete cacao
– 75 gram biologische maca cacao mix
– 100 gram poedersuiker
– 75 gram maïzena
– 1 eetlepel kaneel
– snufje zout

Meng alles goed, maar voorzichtig door elkaar, anders gaat het stuiven. Schep het in een weckpot en je hebt een voorraad voor het hele seizoen. Om de herfstdrank klaar te maken verhit je een beker melk in een steelpannetje en voegt daar een flink volle eetlepel mix aan toe. Aan de kook brengen en dan in een grote mok gieten. Desgewenst nog wat marshmallows erbij doen voor een echte sinner Sunday. Neem een paar slokken en ga dan de Jerusalema dance challenge aan met je huisgenoten.


Bronnen:

Adilson Maiza. (2020, 18 februari). Jerusalema Dance Challenge- By Fenomenos do Semba🇦🇴 Master KG [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=613A9d6Doac
Oliver, J. (2014). Ultieme warme choco. In Jamies comfort food: verrukkelijke happy classics (1ste editie, pp. 386–387). Kosmos.
Tjiya, E. (2020, 20 juli). It reminds me of the ‘Macarena’ – Master KG on ‘Jerusalema’ going global. TimesLIVE. https://www.timeslive.co.za/tshisa-live/tshisa-live/2020-07-20-it-reminds-me-of-the-macarena-master-kg-on-jerusalema-going-global/

Eén gedachte over “ Chocolademelk in de herfst en samen dansen

  1. Vooral de Groningse paddenstoelenzoekster voelt zich bedreigd door de vallende eikels. Paddenstoelen groeien graag onder eiken. Maar het weerhoudt haar niet te blijven zoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: