Groenten op voorraad en wandelen in Neede

Groenten op voorraad en wandelen in Neede

Leestijd: 5 minuten

Oogsttijd. Vorige week haalden we onderweg bij een stalletje aan huis langs een weg in het buitengebied van Ommen groente uit eigen tuin. We namen bietjes, stoofpeertjes en bolcourgettes mee. De dag erna haalden vrienden hun moestuin leeg vanwege hun verhuizing en kregen we een krat vol witte kolen, courgette, bonen, komkommer, bleekselderij en wortelen. Ik heb zelf niet van die groene vingers, maar dit jaar is het gelukt tomaten te kweken. Elke dag haal ik er een paar af, rode pruimtomaten en gele snoeptomaatjes. Aan het einde van de zomer is het duidelijk tijd om te oogsten. En wanneer je oogst moet je er ook wat mee doen. Verwerken van de oogst om er de komende maanden van te genieten in het herfst- en winterseizoen.

Ik heb dan niet van die groene vingers, het verwerken is wel aan mij besteed. Het geeft me een voldaan gevoel als ik de vriezer en de voorraadkast vol lekkers heb. Wat een rijkdom om op elk moment eigengemaakte voorraad te kunnen aanspreken. Het smaakt altijd beter dan het spul uit de supermarkt, alleen al omdat je het zelf gemaakt hebt en weet wat er in zit.

Zo maken we jaarlijks basistomatensaus in flessen, waarmee je snel een simpele pasta maakt. Wij ontvellen de tomaten niet, dat is teveel gedoe. We fruiten ui en knoflook aan, gooien de tomaten in kwarten erbij, flink wat Italiaanse kruiden, een scheutje balsamicoazijn en pruttelen maar tot een mooie saus. Dan de staafmixer erdoor en je ziet niets terug van de velletjes. Als je de saus gebruikt kun je eerst een roux maken (boter en bloem) zodat je een wat gebonden saus krijgt. Zo maakte een Franse vriendin in mijn studententijd de saus die ze in flessen meekreeg van haar moeder als ze twee keer per jaar thuis was geweest. Onder haar bed stond een doos vol met deze flessen. Op een campinggaspitje liet ze dan in een pannetje wat boter smelten, bloem erdoor, even laten garen, dan de tomatensaus erdoor en kort laten koken. Vervolgens wat pasta koken, kaas erover en klaar was de gezonde en gemakkelijke studentenpasta.

Groente bewaren doe ik graag in de vriezer, omdat het gemakkelijk is. Even blancheren en in porties invriezen. Dat hebben we deze week gedaan met de bonen. De bietjes kookte ik gaar, schilde ze en sneed ze in blokjes. De stoofpeertjes kookte ik in wijn met kaneel, kruidnagel en wat suiker. Alles de vriezer in. Met de bleekselderij en wortel heb ik diepvrieszakjes soffritto gemaakt. Soffritto is een basis van ui, wortel en bleekselderij die veel gebruikt wordt in Italiaanse gerechten. Bijvoorbeeld voor een pastasaus of een stoofgerecht. De fijngesneden groente fruit je langzaam aan in olijfolie, vooral langzaam! De geuren die dan vrijkomen voeren je mee naar zonnig Toscane. Na een kwartier tot twintig minuten krijg je een glazige (niet- bruine) massa die een beetje sticky is. Dan is de basis klaar om overige ingrediënten toe te voegen, zoals een fles eigengemaakte tomatensaus voor een pastagerecht.

Courgette is een veelzijdige groente, vooral vanwege de neutrale smaak. Een paar van onze favorieten zijn toevoegen aan pastasauzen in blokjes meegebakken of in slierten als courgette-spaghetti, lange plakken schaven met een kaasschaaf en die grillen, of courgettesoep maken.

Bolcourgette is echter heel geschikt om te vullen en dat hebben we deze week gedaan. Je holt de courgette uit, kookt het 10 minuten en vult het dan met een mengsel van bijvoorbeeld cottage cheese, gedroogde tomaten, olijven, uitgebakken spekjes (of niet voor de vega’s) en pijnboompitten. Wat mozzarella erover en 10-15 minuten in de oven bakken. Dit kan natuurlijk ook met een gewone courgette die je in de lengte doorsnijdt en iets uitholt.

Witte kolen zijn op een donkere koele plek best lang te bewaren. Maar ruim 6 kilo kool eten we ook in een paar weken niet op. Daar ga ik zuurkool mee maken. Nog nooit gedaan, maar dat is een leuke uitdaging. Volgende week meer daarover. Bij de zuurkool past in de herfst wat mij betreft een goede plak bloedworst. Nu wilde het toeval dat we in Diepenheim iets moesten ophalen en daar zit de prijswinnende ambachtelijke slager Kastelein die beroemd is om zijn bloedworst. Een kleine voorraad gehaald (ja mam, ook voor jullie meegenomen). Ik krijg er nu al zin in, zuurkoolstamppot met bloedworst en stoofpeertjes. Laat de herfststorm maar komen!

Deze week nog even genieten van het zonnetje tussen de buien door. Diepenheim ligt vlakbij Neede, waar mijn opa en oma vroeger woonden. Een mooi moment even in het Gedenkbos bij hun boompje te kijken en van daaruit het Laarzenpad te lopen. Dit pad loopt een groot deel door het Needse Achterveld, een prachtig natuurgebied door bos, langs beken en tussen weilanden en maïsvelden door. De 9 km lange route is duidelijk aangegeven met gele paaltjes. Vooral het eerste deel is prachtig. Daar begeleiden kleine vogeltjes je een deel van het pad.

Op allerlei plekken staan bankjes om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht. We hebben er heerlijk zonnig weer bij, de trui gaat al gauw uit. Op ongeveer de helft van de route loop je een flink stuk langs de weg, dat is minder mooi. De landweggetjes zijn niet druk, maar het is wat saai. Op het laatste gedeelte ga je weer het bos in, over de Koeweiden en langs de Schipbeek. Daar is het weer volop natuur dwars over het veld. Terug bij de auto stappen we in en een paar minuten later begint het te regenen. Wat een mazzel weer 😉.

2 gedachten over “Groenten op voorraad en wandelen in Neede

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: