Varen over de Regge: een oase van rust tussen Twente en Salland

Varen over de Regge: een oase van rust tussen Twente en Salland

Leestijd: 5 minuten

Stromen. De Regge is een rivier in Overijssel. Ze loopt vanaf Diepenheim in Twente zo’n 50 km stroomafwaarts naar Ommen in Salland, om daar uit te monden in de Vecht. De Regge is een regenrivier, gevoed door regenwater en daarmee sterk wisselend in waterniveau. Vroeger werd het water opgevangen van heel Twente, waarbij grote gebieden regelmatig overstroomden. Op andere momenten lag de rivier droog.

De rivier wordt al in de 13e eeuw genoemd en is eeuwenlang een drukbevaren scheepsroute (de Regge, z.d.). Vervoer van goederen ging met zompen, kleine vrachtschepen die geschikt waren voor de ondiepe en kronkelige rivier. Ze konden tonnen vervoeren, waren sterk, wendbaar en hadden weinig diepgang. Als er niet gezeild kon worden, kon de schipper de zomp voorttrekken. De schepen werden in het dorp Enter gebouwd en daarom ook wel Enterse zomp genoemd. Vanwege de slechte zandwegen waren tot halverwege de 19e eeuw schepen het belangrijkste binnenlandse vervoermiddel in de regio, bevaren door 100 zompeschippers (Koers, 2014, pp. 11 – 16).

Rond 1900 wordt de Regge gekanaliseerd vanwege de vele overstromingen in het stroomgebied. Meanders worden afgesneden en gedempt. Mede door de textielindustrie vervuilt het water daarna ernstig. Met de komst van spoorlijnen en verharde wegen wordt het vervoer over water minder belangrijk. Voor de Tweede Wereldoorlog stopt de laatste zomp met varen. Er is een zompenmuseum in Enter waar je de resten van de laatste zomp kunt bekijken. Voor het toerisme vaart er sinds de jaren ’80 weer een replica van deze zomp over de Regge bij Rijssen (Louette, 2002).

Vanaf 2000 is er meer aandacht voor het natuurlijk verloop van de rivier. De waterschappen herstellen diverse lopen, waardoor de Regge opnieuw kronkelt, het water trager afvoert en de natuur zich heeft hersteld. Waterzuivering heeft gezorgd voor schoon water en de terugkomst van vissen en vogels. Tegenwoordig is de Regge een recreatierivier en beschermd natuurgebied. Je ziet veel vissers en je kunt er met allerlei bootjes varen. Er zijn prachtige fietsroutes langs het water en enkele lange-afstandswandelpaden volgen de rivier.

Vanaf de stuw Archem stroomt de laatste 10 kilometer van de rivier als Beneden-Regge de Vecht in. Dit deel mag je alleen bevaren met ongemotoriseerde bootjes. Ook fluisterbootjes zijn hier niet toegestaan. Het is een walhalla voor kanoërs, midden in de natuur. Daarom kiezen wij ervoor een kano-afzaktocht te maken. Rederij Peters in Ommen verzorgt deze tocht, brengt je ’s ochtends vanaf Ommen (met mondkapje) naar het startpunt, waarna je de hele dag de tijd hebt de in totaal 12 kilometer stroomafwaarts terug te peddelen. Onderweg zijn overal plekjes waar je aan kunt meren om te picknicken.

Onze ochtend begint fris, maar al gauw komt het zonnetje erdoor en zodra we peddelen kan de jas uit. Even later gaat de trui ook uit, want met zon en beweging krijgen we het snel warm. De natuur is overweldigend, er is geen verkeer te bekennen. We zien een enkele wandelaar, een paar mensen die hun hond uitlaten, hier en daar een visser en een boer die op zijn land werkt.

Het water is rustig, ondanks de stroming en de stevige wind die we door het meanderen van de rivier afwisselend voor en tegen hebben. Ganzen leiden hun jonkies uit het water als we langspeddelen. Koeien herkauwen rustig door en trekken zich niets van ons aan. Ineens zien we twee koeien die zich dichtbij het water wagen, tussen het riet en de struiken. We horen ze soppen in de moerasachtige ondergrond.

Halverwege de route bij Nieuwebrug ligt een kunstwerk in het water. Het is een negen meter lange stalen boot, gevouwen als een papieren bootje. Het kunstwerk is gemaakt door Jan Merlin Marski en geïnspireerd door ontwerpen van plaatselijke basisschoolleerlingen. Er tegenover is een horecagelegenheid en ruimte om aan te meren. Wij hebben echter onze eigen picknick mee en varen nog een stukje door. We leggen aan bij een vrij steile plek, met twee palen om de kano vast te leggen. Bovenop de kant nemen we de tijd voor de picknick en het laten rusten van onze schouders. Als we weer vertrekken wordt het wat meer bewolkt, maar we houden het droog. We genieten nog even van de rust van het kabbelende water en het ruisen van de wind door de bomen langs de oevers.

Aan het einde van de Regge zijn er wat meer wegen waar we langs en onderdoor gaan. Bij de Vecht aangekomen nemen we volgens instructie een scherpe bocht naar rechts en merken direct het verschil. De Vecht is een stuk breder, drukker en de stroming is minder snel of we hebben wind tegen. Of is het misschien dat onze schouders er genoeg van hebben? In de verte zien we de bebouwing van Ommen, het is nog even twee kilometer doorbijten. We komen langs twee campings waar op de steigers zij aan zij mannen vissen. De rondvaartboot van Ommen naar Vilsteren komt ons tegemoet. Even knijp ik hem, denkend aan een kanotocht lang geleden met een vriendin waarbij we een verkeerde afslag namen en terecht kwamen op een drukke rivier waar grote binnenschepen af en aan voeren. De schepen ontwijken en de enorme golfslag bedwingen in een smalle kano leverde twee gillende keukenmeiden op. Ik weet nog niet hoe we het gered hebben niet om te slaan en terug te komen naar rustiger vaarwater.

Deze rondvaartboot heeft nauwelijks golfslag en passeert ons op ruime afstand. We zwaaien vrolijk terug naar de passagiers op het dek. De laatste loodjes verlopen prima en we meren bij de rederij aan de binnenkant van de steiger aan. We halen onze spullen uit het waterdichte tonnetje en stappen voldaan de auto in voor de terugreis. Via binnendoorweggetjes rijden we terug naar huis. In Arriën halen we aardbeien bij aardbeienboerderij RozemArrie. Ergens anders zien we langs de weg een kraampje staan met allemaal groente en fruit uit eigen tuin. Voor een prikkie nemen we bietjes, courgettes, stoofpeertjes en tomaten mee. Een recept is in de maak voor een volgende blog!


Bronnen:

DataVisual BV. (z.d.). De Regge – Vaste rubrieken | Enterse Zomp. De Enterse zomp. Geraadpleegd 29 augustus 2020, van https://www.entersezomp.nl/32/varen/de-regge
De Regge. (z.d.). deregge.nl. Geraadpleegd 29 augustus 2020, van http://www.de-regge.nl/de_Regge/de_rivier.html
Koers, A. (2014). De Regge, van bron tot monding. http://hethistorischportaal.nl/wp-content/uploads/De-Regge-van-bron-tot-monding-A4.pdf
Louette, P. F. (2002, 28 augustus). De Regge, rivier in het groen. Digibron.nl. https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/id/353b7217744efe19b0fdbfcd0858f52e
Marski, J. M. (2017, 8 september). Felicita. ScreenFly.Art&Video. https://screenfly.eu/felicita
Rederij Peters. (2020, 24 augustus). Afzaktocht Regge/Vecht bij Rederij Peters – Ommen Overijssel. https://www.rederijpeters.nl/verhuur/kanoverhuur/kano-afzaktocht/afzaktocht-regge-vecht/

2 gedachten over “Varen over de Regge: een oase van rust tussen Twente en Salland

  1. Leuk! Vanaf morgen zijn we in een natuurhuisje voor een midweek en hadden we het ook over varen op de Regge. Leuk om te lezen
    Groetjes Jan Marja Karen en Dineke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: