In de voetsporen van Koningin Emma

In de voetsporen van Koningin Emma

Leestijd: 5 minuten

Fietsen. Sauerland is een echt wandelmekka. Er lopen lange afstandswandelroutes, zoals de Rothaarsteig, een 154 km lange route van Brilon naar Dillenburg dwars door het Rothaargebergte. Elk dorp heeft zijn eigen bewegwijzerde wandelroutes van enkele kilometers tot flinke dagtochten. Je herkent de routes aan een letter (de eerste letter van het dorp vanwaar de wandeling start) en een cijfer. Naast wandelen is het gebied ook ideaal om te fietsen. Als je erg sportief bent kun je op een gewone fiets gaan, maar wij kiezen voor de e-bike, het is tenslotte wel vakantie. Mountainbiken is populair en door de bossen een geweldige ervaring. De kleine weggetjes van dorp naar dorp lenen zich echter prima voor een e-bike. Er is weinig verkeer en wat er rijdt houdt goed rekening met wandelaars en fietsers. Overal zijn er bankjes om uit te puffen of van de vele prachtige uitzichten te genieten.

Ederseebahn-Radweg

Van Korbach naar Bad Wildungen loopt een fietspad over een oude spoorbaan, de Ederseebahn-Radweg. De spoorlijn is in 1995 opgeheven en vervolgens volledig geasfalteerd, waardoor een mooi, vlak, 26 km lang fietspad is gecreëerd. Je fietst tussen de velden, door tunneltjes, onder oude bruggen, langs oude stations. Letterlijk hoogtepunt is het 180 meter lange viaduct op 28 meter hoogte. De spoorbaan is aangelegd tussen 1908 en 1912, om materiaal voor de bouw van de Ederdam te vervoeren. Het werd daarnaast gebruikt als personenvervoer, van Amsterdam tot aan Bad Wildungen (Ederseebahn-Radweg, z.d.). Dit stadje bestond al in 800. In de Middeleeuwen was het eigendom van verschillende graven en vorsten van Waldeck. Vanaf 1906 kreeg de stad erkenning als kuuroord en nog steeds is de toeristische sector de voornaamste economische activiteit. 

Schloss Waldeck vanaf de Edersee

Onderweg richting Bad Wildungen kom je vrijwel langs Schloss Waldeck, ongeveer 2 km van het fietspad af. Het is een burcht uit de 12e eeuw. Hier zetelden de graven van Waldeck in de Middeleeuwen. Later deed het dienst als kazerne en gevangenis. Nu is er een hotel en restaurant gevestigd. Er is ook een museum, die het bezoeken waard is. Er is een bijzondere link met de Nederlandse koninklijke familie, want Koningin Emma werd geboren als prinses van Waldeck en Pyrmont in 1858. De betovergrootmoeder van onze koning Willem-Alexander trouwde als 21-jarige met de toen 62 jaar oude Koning Willem III. Het was een zakelijk huwelijk om de Oranje-dynastie voor uitsterven te behoeden. Er was al een band met Oranje-Nassau via zowel vaders- als moederszijde, zodat Emma met een verre verwant trouwde. Emma schonk Nederland een nieuwe toekomstige Koningin: Wilhelmina. Bij het overlijden van haar vader de Koning was Wilhelmina pas 10 jaar. Daarom werd Emma benoemd als Koningin-regentes om het koninklijk gezag waar te nemen tot haar dochter meerderjarig werd (Wikipedia-bijdragers, 2020b).

Oude brug bij het verdronken dorp Asel-Süd

Waldeck ligt aan de Edersee. Dit stuwmeer is ontstaan na de bouw van de stuwdam aan het begin van de 20e eeuw. Hiervoor was het nodig drie dorpen te laten verdrinken. Wanneer het water laag staat vind je nog steeds resten van de verdronken dorpen, zoals de brug bij Asel-Süd. Bijzonder om te zien en te bedenken dat 900 mensen gedwongen werden huis en haard te verlaten te behoeve van energieopwekking en bescherming tegen hoogwater van de nabij gelegen rivieren. Ik vraag me af of Emma wel eens in één van de dorpjes is geweest. Het is bekend dat zij met haar moeder en zussen regelmatig armen en zieken bezocht in Waldeck om soep en kinderkleren te brengen voor de mensen die afhankelijk waren van liefdadigheid (Coppens, z.d.).

De Edersee is later een recreatiemeer geworden, dat tegenwoordig veel toeristen trekt. Er zijn allerlei watersporten te doen. Wij hebben deze week weer eens gezeild op het meer. Er zijn vele restaurantjes langs het water, maar denk erom dat je in deze tijd moet reserveren en een mondkapje verplicht is. Duitsers houden zich strikt aan de coronamaatregelen. Iedereen draagt een mondkapje in winkels en horeca en houdt zich zo goed mogelijk aan de anderhalve meter afstand. We zijn al helemaal gewend aan een mondkapje standaard op zak (en in de fietstas en in de auto) te hebben en op te zetten bij het boodschappen doen.

Wanneer je het fietspad verder afgaat kom je uiteindelijk bij het gehucht Wega, dat onder Bad Wildungen valt. Hier draai je om en fietst de route weer terug. Onderweg vind je fruitbomen waar je aan het eind van de zomer of de herfst kunt plukken voor eigen gebruik. Wij hebben al eens eerder de fietstassen volgeladen om thuis appelmoes te maken, appeltaart en appeljam. Helaas zijn de appels nu nog niet rijp, maar de bomen zitten vol, voor wie plannen heeft om ergens in september deze kant op te gaan. Zou Emma als kind wel eens appels hebben geplukt? Of zou dat niet zijn toegestaan als meisje van stand? Emma was als kind een komisch dikkerdje volgens haar zus Sophie (Coppens, z.d.). Zou ze misschien veel gehouden hebben van appeltaart? Ik probeer me het voor te stellen, kleine Emma in een stijf kanten jurkje, met een stukje Bratapfelkuchen.

Alvast een recept voor alle appels die je gaat plukken: appeljam van oma. Maak een voorraadje en je kunt de hele winter appelcake, appelflappen of tarte tatin maken.

Appeljam van oma:

  • 1,5 kg appels, geschild en in blokjes
  • Sap van 3 mandarijntjes
  • Sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel kaneel
  • 0,5 eetlepel gemberpoeder
  • 150 gram Rozijnen
  • 500 gram geleisuiker 3:1

Gooi alles in een grote pan, breng aan de kook en laat pruttelen tot de appels zacht, maar niet tot moes zijn. Roer regelmatig. Zet grote potten klaar en als de appeljam klaar is, schep je het kokendheet (met jamtrechter) in de potten. Vul ze tot bijna aan de rand en schroef de deksel erop. Zet ze op de kop (of niet) en laat ze afkoelen.

De jam is lekker op brood of door de yoghurt, maar zoals genoemd ook te gebruiken om mee te bakken. Voor een cake hoef je dan geen suiker door het beslag te doen en is minder vet nodig. Voor appelflappen schep je een flinke lepel van de jam op een lapje bladerdeeg en vouwt het dicht op de manier die je leuk vindt (leuk om met kinderen te maken). Voor tarte tatin gooi je een pot leeg in een ingevette tarte tatin-vorm, maakt een korstdeeg en doet dat eroverheen, randjes goed aandrukken. Prik wat gaatjes in het deeg, zodat de stoom eruit kan en bak het ongeveer 20 minuten op 180°C in de oven. Ben je in een luie bui, gebruik dan diepvriesbladerdeeg. Na het bakken even laten afkoelen en de taart omgekeerd op een bord storten. De gekaramelliseerde appel zal onweerstaanbaar over je taart druipen. Desgewenst luxe afwerken met een dot slagroom.


Bronnen:

Ederseebahn-Radweg. (z.d.). Waldecker-land. Geraadpleegd 27 juli 2020, van https://www.waldecker-land.nl/wat-u-moet-doen/fietsen/fietsrouten/ederseebahn-radweg.html
Coppens, T. (z.d.). Emma in Eemland. Thera Coppens. Geraadpleegd 29 juli 2020, van https://www.theracoppens.nl/artikelen/174-emma-in-eemland.html
Wikipedia-bijdragers. (2020, 20 juni). Bad Wildungen. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bad_Wildungen
Wikipedia-bijdragers. (2020b, 21 juli). Emma van Waldeck-Pyrmont. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Emma_van_Waldeck-Pyrmont

Eén gedachte over “ In de voetsporen van Koningin Emma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: