Dit is waarom een wandeling door het bos of over de hei zo gezond voor je is.

Dit is waarom een wandeling door het bos of over de hei zo gezond voor je is.

Leestijd: 5 minuten

Bos. De hei bloeit! Mooie heldere kleuren nog. Afgelopen jaren waren grote delen van de hei snel bruin verkleurd. Dit kwam vooral door de extreme droogte in 2018 die doorwerkte in 2019. Er zijn ook jaren dat het Heidehaantje, een boskever, de heideplanten aantast. Nu het felle paars je tegemoet straalt valt het verschil nog meer op. Zeker na een flinke plens regen ziet alles er fleurig uit. Met de hitte vorige week was het overdag zelfs in het bos niet te harden. Na 20 uur was het pas weer lekker. Dan biedt het mulle zand onder je voeten en de beschermende schaduw van de bladeren boven je een warm welkom. Richting de schemering doorbreekt het geritsel van de dieren de stilte. Met een beetje mazzel en veel oplettendheid zie je een ree wegschieten tussen de bomen.

De fikse buien na de hitte hebben het bos goed gedaan. Alles is opgefrist. In de herfst worden de paden een modderpoel. Nu zuigt het bos al het water op. Net na een bui regent het nog van blad naar blad. Af en toe aait een druppel over mijn arm. Het pad veert mijn stappen terug en begeleidt me met een zacht soppend geluid. In een nat bos kom je vrijwel niemand tegen. Het bos ademt en mijn bril beslaat. De reiger bij het vennetje vliegt met langzame slagen de boom in en wacht daar tot ik voorbij gelopen ben. Druppels uit overhangende takken maken repeterende kringen in het water.

Ik vind het heerlijk in het bos, het is een moment van bezinning. In Japan hebben ze daar een term voor bedacht: Shinrin-yoku, dat letterlijk betekent ‘baden in de atmosfeer van een bos’ (Witteveen, 2019). Het idee is dat je onthaast in de natuur, je zintuigen gebruikt en een soort wandelmeditatie doet. Ik loop gewoon mijn dagelijkse rondje, geniet van de rust en hoe de natuur steeds verandert met de seizoenen. Dat het zo gezond is schijnt te komen doordat je in het bos phytonciden inademt die zorgen voor een lagere bloeddruk en hartslag, minder stresshormonen en meer concentratie- en probleemoplossend vermogen. Daardoor ben je minder vatbaar voor ziekte en depressie (Witteveen, 2019). Phytonciden zijn natuurlijke oliën die door planten en bomen worden afgescheiden als afweer tegen insecten en micro-organismen. Op mensen heeft het effect op het immuunsysteem, door de verhoging van de antistoffen die witte bloedcellen aanmaken. Het immuunsysteem wordt bovendien versterkt door neuronen die geactiveerd worden door een bacterie die in de aarde zit (Nikijuluw, 2019). Allemaal goede redenen mijn dagelijkse rondje te blijven lopen.

Bij ons in de buurt in het bos is een klein veld vol hei. Voor grotere heidevelden is het Dwingelderveld bij Dwingeloo prachtig om naar toe te gaan. Er zijn daar twee schaapskudden met herder die de heide in conditie houden. De schaapskooi in Lhee is sinds juli weer open na de sluiting vanwege corona. Er zijn aanpassingen gedaan om de 1,5 meter afstand te borgen. De weidsheid van de heidevelden zijn adembenemend. Als je kunt schilderen moet dit wel inspiratie bieden.

Aan de rand van ons heideveldje staan allemaal bramenstruiken. Elke dag als ik er langs loop kijk ik even hoe de bramen erbij staan. Deze week is het eindelijk zo ver, de bramen zijn rijp! De eerste emmertjes zijn geplukt. Tussen de buien door het bos in. Ondanks de regen is het nog steeds warm. Eerste tip als je gaat plukken: doe geen korte broek aan. Bij bramen plukken kom je niet ongeschonden uit de strijd. De mooiste bramen zitten altijd achteraan, de struik laat je daar niet zomaar komen en grijpt met zijn doornen overal waar hij kan. Aan je kleren en aan je huid. Je moet er wat voor over hebben.

Met de bramen maak ik het liefst bramensaus. Bramen hebben net als frambozen harde pitjes die ik zelf niet lekker vind in de saus. Ik zeef het daarom voor ik het in de flessen doe. Dat is even een werkje, maar het resultaat is het waard. Bramensaus is erg lekker over de yoghurt of over ouderwetse griesmeelpudding. Daarom vandaag dit recept:

Ouderwetse griesmeelpudding met bramensaus
Voor de pudding:
– 100 gr griesmeel
– 45 gr. suiker
– 2 handjes rozijnen
– 1 liter melk
Breng de melk aan de kook met de rozijnen. Meng de suiker met de griesmeel en voeg deze al roerend toe aan de melk. Zet het vuur laag en blijf roeren tot de griesmeel wat dikker wordt. Niet te lang, dan brandt het aan. Spoel een puddingvorm om met koud water en giet de hete pudding in de vorm. Strooi een dun laagje suiker erover als je velvorming wilt voorkomen. Laat afkoelen en zet dan in de koelkast om op te stijven, minstens een uur of twee.

Voor de saus:
– 1 kg bramen
– 500 gr suiker
– sap van 2 citroenen
Was de bramen goed. Je kunt ze een tijdje laten weken in water met zout om eventuele beestjes eruit te laten komen. Daarna goed afspoelen en in een ruime kookpan doen met een klein laagje water. Breng aan de kook, laat even pruttelen tot de bramen goed zacht zijn en haal van het vuur. Roer de massa door een zeef boven een schone pan. Breng dit opnieuw aan de kook met de suiker en het citroensap. Laat paar minuten koken en giet het met behulp van een trechter in de flessen.
Als je het langer wilt bewaren kun je de flessen beter wecken. 30 minuten op 90°C in een grote soeppan. Leg een theedoek op de bodem, zet de potten erop en vul met water tot ongeveer 2cm onder de rand van de potten. Breng op een temperatuur van 90°C en laat ze 30 minuten wecken. Dan vuur uit en af laten koelen.

Als de pudding is opgesteven stort je hem op een mooi bord en giet een deel van de saus erover. Serveer de rest van de saus erbij zodat iedereen extra kan pakken.


Bronnen:

Nikijuluw, B. (2019, 9 juli). Bosbaden: kopje onder in de natuur. Flow Magazine NL. https://www.flowmagazine.nl/lezen/mindfulness/bosbaden.html
Staatsbosbeheer. (z.d.). Home. Dwingelderveld, Nationale Parken Drenthe. Geraadpleegd 15 augustus 2020, van https://www.nationaalpark-dwingelderveld.nl/
Witteveen, L. (2019, 7 januari). Waarom het Japanse bosbaden zo gezond is. Trouw. https://www.trouw.nl/nieuws/waarom-het-japanse-bosbaden-zo-gezond-is~b25c01fa/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

2 gedachten over “Dit is waarom een wandeling door het bos of over de hei zo gezond voor je is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: