Waarom we meer mogen spelen in de regen

Waarom we meer mogen spelen in de regen

Leestijd: 6 minuten

Regen. De zomervakantie in het Noorden is de afgelopen week begonnen. Na prachtige zomerse weken is het weer nu omgeslagen. Nat en een stuk koeler. Echt koud is het natuurlijk niet, maar na weken in de korte broek te hebben gelopen, valt het tegen en heb ik weer een wintertrui tevoorschijn gehaald. Toch wil ik mijn humeur niet laten verpesten door wat water, zeker gezien de noodzaak van dat water voor de grond. We mogen blij zijn dat het even wat meer regent, zodat de natuur weer kan bijtrekken. Daarom deze week een paar redenen om van de regen te genieten, ook als je vakantie hebt. Straks is het zonnig en warm en mis je een lekkere plensbui.

Ik wandel graag een rondje door het bos. In alle jaargetijden en met bijna alle weersoorten. Als het heet en droog is, geniet ik van de relatieve koelte die het groen geeft en van het mulle zand onder mijn voeten. Als het stevig waait geniet ik van het gebulder door de bomen en de zwiepende takken. Als het regent haak ik echter snel af. Een beetje motregen wil ik nog wel trotseren en achteraf vind ik dan altijd dat het wel meevalt. Het bos in de regen is een geweldige plek. Alles is fris, het stof is weggespoeld. De modder toont de meest gebaande paden die je kunt omzeilen of waar je juist bewust doorheen kunt glibberen. Net waar je op dat moment zin in hebt.

We balen vaak van nat weer. Als je naar kleine kinderen kijkt, zie je ze juist enorm plezier hebben in de regen. Het vallen van de druppels uit het schijnbare niets, het stampen in de plassen en kijken wat er gebeurt. Laatst liepen mijn dochter en ik een rondje tussen de buien door, dachten we. Halverwege begon het te regenen. Te ver om terug te gaan en te ver om rennend snel thuis te zijn. We liepen maar gewoon door. Even hield ze haar spijkerjasje boven haar hoofd, maar gaf het toen op. En als je er niet meer van weg probeert te komen, blijkt het niet zo erg te zijn. We zagen een prachtige dubbele regenboog. Opeens sprong mijn dochter bewust in een plas water en spetterde me onder. De start van een gevecht om wie het eerst in de volgende plas kon springen. Lachend kwamen we thuis, waar verbaasde en wat meewarige blikken zich op ons richtten.

Het is al jaren bekend dat we als volwassenen meer tijd zouden moeten besteden aan spelen. Spelen in de brede definitie van een actieve, vaak lichamelijke bezigheid, die je uit vrije wil onderneemt, geen ander doel heeft dan plezier hebben en waar je in op kunt gaan (Gieles, 2005). Spelen kan ook muziek maken zijn of dagdromen, als het maar niet te serieus is. Door te spelen als kind leerden we de wereld kennen en ons te ontwikkelen. Als je opgroeit heeft spelen nog steeds effect op je welzijn en je leervermogen. Als volwassenen vergeten we om te spelen, naarmate we meer verantwoordelijkheden krijgen. Zelfs recreatieve activiteiten hebben een doel. Wie sport enkel voor de lol, of klust in huis of tuin alleen om het gevoel van de materialen te ervaren? Wie gaat er in de regen naar buiten om in de plassen te springen?

We zouden het meer moeten doen. Spelen vermindert stress. Je zit in het hier en nu en maakt je even niet druk om dagelijkse beslommeringen. Door in een flow te komen tijdens het spelen groeit bovendien je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Spelen leert je daarnaast omgaan met emoties. Het geeft de mogelijkheid emoties te uiten en grip te krijgen op angst en woede. In relaties versterkt speelsheid de intimiteit en hechtheid, verzacht conflicten en versoepelt communicatie. Tenslotte werkt spelen motiverend om te leren en spelenderwijs leren maakt het makkelijker complexe kennis en vaardigheden je eigen te maken (Gieles, 2005).

En wat is een betere plek om te spelen dan buiten in de natuur? Voor kinderen is er volop onderzoek gedaan naar de positieve effecten van natuur op het welzijn en de gezondheid. Dit geldt net zo goed voor volwassenen. Deze effecten bereik je door zintuiglijke ervaringen, vrijheid, weerbaarheid en verbondenheid. Zintuiglijke ervaringen dragen bij aan zelfbewustzijn, het ontwikkelen van een identiteit en een evenwichtige emotieregulatie (van den Berg & Beute, 2019).

Ook voor volwassenen geeft een verblijf in de natuur rust, remt stress en helpt daglicht het biologisch ritme. Als je stress ervaart is naar buiten gaan daarom de manier ervan los te komen, ook of juist wanneer het regent. Voel de druppels op je gezicht of steek net als vroeger je tong uit en proef ze. Kijk naar de intense kleuren van de bloemen, luister naar het tikken van de regen op de bladeren, ruik de frisse geur van nat gras. Als je dan weer binnenkomt en opdroogt met een kopje thee, kun je er helemaal tegenaan.

Met positieve effecten door vrijheid wordt zowel bewegingsvrijheid als vrijheid in je hoofd bedoeld, vrijheid om te dromen en te fantaseren. Kinderen verwonderen zich over de wereld om hen heen. Als volwassenen zijn we die vanzelfsprekende verwondering kwijtgeraakt, maar kunnen we ervoor kiezen om ons heen te kijken alsof we het voor het eerst zien. Dopamine, het zogenoemde gelukshormoon, speelt hierbij een rol (van den Berg & Beute, 2019). Spelen in de natuur kan je echt blij maken. Dan maakt het niet uit of het regent of niet. Verwonder je over het water dat in de grond wegzakt of juist grote plassen vormt, over de regenwormen die uit de aarde tevoorschijn komen. En verwonder je over het effect daarvan op je humeur.  

Buiten in de regen zijn vergroot je weerbaarheid. Lichamelijk versterkt het je afweersysteem. Je psychische weerbaarheid vergroot je door uitdagingen aan te gaan. Natuur kan angst aanjagen, maar ook de gelegenheid bieden die angsten te overwinnen. Deze leerervaring helpt je om te gaan met nieuwe en onverwachtse situaties (van den Berg & Beute, 2019). Daarom zijn mud-runs zo populair, je verlegt je grenzen, werkt samen om het parcours te volbrengen en overwint jezelf. Nou is een mud-run mij een stap te ver, ik hou het wel bij de modderige paadjes van ons kabouterpad.

Tenslotte heeft buiten zijn een positief effect doordat je verbondenheid met de natuur voelt. Volgens sommige onderzoeken is verbondenheid met natuur een aangeboren behoefte van mensen. Je maakt onderdeel uit van een groter geheel, kunt aarden en de oeroude energie van de natuurkrachten voelen. Kinderen hebben van nature een voorkeur voor buiten spelen als ze mogen kiezen. Zij voelen zich meer verbonden met de natuur wanneer ze fysiek in de natuur geweest zijn (van den Berg & Beute, 2019). Door naar buiten te gaan en de natuur op te zoeken, creëer je het gevoel van verbondenheid met die natuur en dat zorgt voor verbinding met jezelf. Naar buiten dus, ook als het regent, juist als het regent. Om te ervaren dat er zonder regen geen groei is, niet in de natuur en niet in jezelf.

En als je vervolgens thuiskomt en droge kleren aantrekt, is niets lekkerder dan koekjes bakken. Met dat kopje thee erbij. Probeer deze haverkoekjes zonder toegevoegde suiker eens, ze zijn simpel en snel te maken, heel natuurlijk en vooral erg lekker na een zomerse regenbui.

Chocolade-banaan-haverkoekjes

Ingrediënten:

 • 2 rijpe bananen
 • 90 gram havermout
 • 2 e.l. cacao
 • Handvol gedroogde cranberries (of rozijnen)

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Pureer de bananen in een keukenmachine of met een staafmixer.
 • Voeg de havermout toe en daarna de cacao. Als het gemengd is voeg je de cranberries toe en laat nog kort draaien.
 • Schep het deeg in 12 hoopjes op een met bakpapier belegde bakplaat. Druk het plat tot een koekje.
 • Bak de koekjes in de oven in ongeveer 10-12 minuten gaar.

Bronnen:

Gieles, J. (2005, 1 april). Volwassenen moeten meer spelen. Psychologie Magazine. https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/we-moeten-meer-spelen/#:~:text=Spelen%20voor%20volwassenen&text=Zo%20heeft%20spelen%20in%20de,de%20wereld%20om%20zich%20heen.
van den Berg, A., & Beute, F. (2019). Geef kinderen de natuur (terug). Natuurmonumenten. http://www.agnesvandenberg.nl/whitepaper2019.pdf

3 gedachten over “Waarom we meer mogen spelen in de regen

 1. Ik zeg wel eens dat regen snel verveelt. Je moet er dus gewoon op uit
  Een mooie positieve instelling.
  Lekkere koekjes ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: