Zien koken doet koken: spinaziequiche met rucolasalade

Zien koken doet koken: spinaziequiche met rucolasalade

Leestijd: 6 minuten

Inspiratie. Voor mij betekent inspiratie dat ik positieve energie krijg, nieuwe dingen leer en in het moment zelf ben, waarin alles mogelijk lijkt. Het is geen doel, maar een bron van waaruit dingen ontstaan en je zin krijgt om van alles te doen. Ik heb gemerkt dat inspiratie aanstekelijk is, dat anderen je mee kunnen slepen in hun enthousiasme. Of andersom dat je anderen kunt inspireren door te delen waar jouw creativiteit van gaat stromen. Dat versterkt de inspiratie weer de andere kant op, waardoor het een oneindige bron is van creatieve energie. En dat hoeft niet groots te zijn, het zit juist in de kleine dagelijkse dingen. Zoals eten en koken.

Deze week liep ik in het bos tussen de bloeiende bramenstruiken. De bijen en hommels vlogen af en aan tussen de bloemen. We doen het niet vaak genoeg, het is zo mooi om even een paar minuten te kijken hoe de natuur zijn gang gaat op een halve vierkante meter voor je neus. Het inspireerde me tot het nadenken over de toetjes en taarten die ik met de bramen kan maken wanneer we ze in augustus kunnen plukken. Die ideeën moeten nog rijpen, net als de bramen.

Koken en eten is voor mij een grote inspiratiebron. Zien eten doet eten luidt het gezegde en hoe waar dat is blijkt uit onderzoek dat is gedaan naar het effect van de sociale omgeving op het eetgedrag van mensen. Mensen eten doorgaans meer als ze samen zijn, dan wanneer ze alleen eten. Hoe meer mensen om je heen, hoe meer je geneigd bent te eten (de Castro & Brewer in Hermans, 2015). In het algemeen imiteren mensen het eetgedrag van hun tafelgenoot. Wanneer die gezond eet, kiest de ander automatisch ook voor gezondere producten en andersom. Stereotypes en vooroordelen blijken hierbij onbewust een rol te spelen. Sociale vergelijking is het mechanisme wat hierachter zit, vanuit de oertijd een overlevingsstrategie. Door het gedrag van anderen te volgen was je zeker van veilig voedsel. Daarnaast versterkt het volgen van de sociale eetnorm de verbinding in de sociale groep. Vooral bij onbekenden aan tafel hebben we de automatische neiging ons eetgedrag aan te passen om een goede indruk achter te laten (Hermans, 2015).

Het mooie van dit mechanisme is dat je het ook voor je kunt laten werken. Iedereen met kinderen kent het fenomeen dat wanneer een vriendje aan tafel zit en met smaak iets eet, je eigen kind ineens het gerecht met andere ogen bekijkt en er ook van kan smullen. Andersom herinner ik me dat ik vroeger bij een vriendinnetje iets te eten kreeg dat ik thuis niet lekker vond. Uit beleefdheid, de sociale druk die ik voelde, moest ik het wel eten zonder lange tanden. En tot mijn eigen verbazing kwam ik erachter dat ik het lekker vond. Het werkt niet altijd, maar gezond koken en met aandacht genieten van je eten kan wel aanzetten tot gezonde keuzes.

Zien eten doet eten werkt bij mij ook als zien koken doet koken als ik naar kookprogramma’s op t.v. kijk. Ik krijg er inspiratie van om te koken (en om te eten). Voor mij gaat het om de ideeën, nieuwe combinaties, nieuwe technieken of juist wat ik ken op een enthousiaste manier in beeld gebracht. Ik hou niet van de programma’s waarin competitie zit, koken en eten moet geen wedstrijd zijn. Ik wil ervan genieten, niet gericht zijn op wie de beste is. Ik vind Heel Holland Bakt een leuk programma vanwege de recepten, de inspiratie, de creativiteit die mensen laten zien. De stress van de tijdsdruk en het streven naar perfectie staat me echter tegen.

Ik ben meer van de koks die ‘uit de losse pols’ koken en waarbij er wel aandacht is voor hoe het eruit ziet, het oog wil ook wat, maar het in de eerste plaats om de smaak en de beleving gaat. Ik haal geen inspiratie uit koken met een pincet, ook al ziet het resultaat er prachtig uit en zal de smaak vast subliem zijn. Ik wil het idee krijgen dat het voor mij als amateur ook haalbaar is, waar de snijtechniek niet noodzakelijk is om het gerecht goed te krijgen.

Naast de kookprogramma’s op t.v. zijn er legio YouTube filmpjes over koken en eten. Filmpjes van koken hoeven niet heel professioneel te zijn om aan te spreken. Juist als mensen simpelweg laten zien hoe ze koken, maakt de passie en liefde voor de gerechten en producten dat ze inspireren. Dochter liet me filmpjes zien van Gabie Kook, een van oorsprong Koreaanse die in Groot-Brittannië woont en van alles kookt. De ene keer met Koreaanse ingrediënten die ze van haar moeder opgestuurd heeft gekregen. De andere keer met invloeden uit landen waar ze op reis is geweest.

Dochter raakte geïnspireerd en heeft deze week de spinaziequiche van Gabie Kook gemaakt met rucolasalade. Ze had nog nooit eerder korstdeeg gemaakt, dat bleek nog best lastig te zijn. Doordat onze springvorm groter is dan Gabie gebruikte, besloot ze uiteindelijk een dubbele hoeveelheid deeg te maken, zodat het goed in de vorm paste. Ze verdubbelde de vulling ook, zodat het een mooie grote quiche werd. Tip van de dag: als je hoeveelheden aanpast, pas ook de oventijden aan. Uiteindelijk zag de quiche er prachtig uit en smaakte geweldig. Met enkele kleine aanpassingen is dit het recept dat ze ervan maakte:

Spinaziequiche en rucolasalade
4 personen
ca. 1 uur

Ingrediënten voor het deeg:
– 300 gram bloem
– 150 gram koude roomboter in kleine stukjes
– snuf zout
– 3 e.l. koud water

Ingrediënten voor de vulling:
– 375 gram verse spinazie
– klontje boter
– 125 gram crème fraîche
– 6 eieren
– geitenkaas
– peper en zout

Ingrediënten voor de salade:
– 100 gram rucola
– handvol spinazie
– 1 sinaasappel
– ca. 8 gedroogde tomaten
– ca. 50 gram feta
– evt. geroosterde walnoten of pijnboompitten
– 6 e.l. witte balsamicoazijn
– 3 e.l. olijfolie
– 1 e.l. honing
– peper en zout
– 1 theelepel mosterd

Bereidingswijze:
Meng de boter met de bloem en een snuf zout totdat het een kruimelig deeg vormt. Voeg dan het water toe en kneed kort tot een samenhangend geheel.

Rol het deeg voorzichtig uit tot de grootte van je (spring)vorm. Vet de vorm goed in en leg het deeg erin, waarbij je goed de zijkanten aandrukt. Als het deeg breekt is vul je het met een stukje deeg op. Maak met een vork gaatjes in de bodem van het deeg en bak de bodem in een voorverwarmde oven op 180°C ongeveer een  kwartier.

Was de spinazie en laat goed uitlekken. Roerbak de spinazie een paar minuten in een klontje boter. Voeg een snufje zout en flink peper toe en laat de groente al roerend slinken. Giet het vocht af.
Roer in een kom de crème fraîche los en voeg de eieren toe, meng goed. Voeg dan de spinazie toe.

Doe de vulling voorzichtig in de gebakken bodem. Snijd de kaas in dikke plakken en verdeel deze over de quiche. Zet in de oven voor ongeveer 45 minuten.

Maak nu de salade door een handvol gewassen spinazie te mengen met de rucola. Snijd de sinaasappel, gedroogde tomaatjes en feta in stukjes en voeg toe. Maak dressing van de olie, azijn, honing en mosterd met wat peper en zout. Wij maken meestal een flinke hoeveelheid dressing in een jampotje dat we in de koelkast bewaren, zodat er altijd wat klaar staat voor gebruik.
Verdeel de dressing over de salade en strooi er desgewenst de noten of pitten over.

Als de taart klaar is haal je het uit de oven en laat even rusten. Snijd het dan in mooie taartpuntjes en serveer met de salade.

Eet smakelijk en veel inspiratie gewenst!


Bronnen:

GabieKook. (2020, 16 juni). What I eat in a week – French food [Video]. YouTube. https://youtu.be/90W34nPFaXA
Hermans, R. (2015). Aan tafel! Hoe de aanwezigheid van anderen ons eetgedrag beïnvloedt. The Inquisitive Mind. https://nl.in-mind.org/article/aan-tafel-hoe-de-aanwezigheid-van-anderen-ons-eetgedrag-beinvloedt

3 gedachten over “Zien koken doet koken: spinaziequiche met rucolasalade

 1. Wat een origineel slacouvert!
  Heb je een tip welke kaas ik kan gebruiken als geitenkaas geen optie is (lust manlief niet)?

  1. Hoi Martine,
   Je kan ook eens met brie of camembert proberen, dat past goed bij spinazie. Of feta, ook heerlijk! Maak dan wel wat grotere blokjes, anders smelt het helemaal weg ;-).

 2. ooit zei je eens over de fam. B.: in de familie gaat het over eten, het eten zelf en het maken ervan….. en dat bijna de hele dag door 🙂
  Enfin, jij hebt het alweer doorgegeven aan de volgende generatie, zoals een goed familielid betaamt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: