Waarom we vakantie zo hard nodig hebben

Waarom we vakantie zo hard nodig hebben

Leestijd: 5 minuten

Ontspanning. We naderen de zomervakantie en na maanden thuiszitten willen mensen wel weer op vakantie kunnen. Nog niet allemaal naar het buitenland, maar dan in ieder geval weg in eigen land. De kranten zijn de laatste weken volgeschreven over wat er wel en wat er niet kan deze zomer. De overheid adviseert Wijs op Reis, waarbij ze benadrukt dat als je ervoor kiest naar het buitenland te reizen, de Nederlandse overheid bij een tweede coronagolf niet opnieuw duizenden landgenoten terughaalt. Veel Nederlanders kiezen er daarom dit jaar voor in eigen land op vakantie te gaan. Uit recent opinieonderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag bleek dat de helft van de Nederlanders niet op vakantie gaat. Een derde is het wel van plan, waarvan de helft in Nederland blijft (Klapwijk & Cornelisse, 2020).

Vakantie hebben we nodig zegt Professor Ap Dijksterhuis, hoogleraar sociale psychologie, in de Volkskrant. Om burn-out te voorkomen is het belangrijk periodiek vrij te zijn en uit je vertrouwde omgeving weg te gaan (Dirks & Van Lieshout, 2020). Onderzoekster Jessica de Bloom bevestigt het nut van vakantie voor de gezondheid. Zij geeft in haar boek De kunst van het vakantievieren praktische tips om het beste uit je vakantie te halen en het vakantiegevoel langer vast te houden (de Bloom, 2012). Het boek is gebaseerd op verschillende onderzoeken naar het effect van korte en lange vakanties op de gezondheid van werknemers. In die onderzoeken werd duidelijk dat herstel het belangrijkste doel en opbrengst is van vakantie, via passieve en actieve mechanismen. Het passieve mechanisme is de directe ontlasting van werkdruk en ontspanning, waardoor je lichamelijk en geestelijk kunt herstellen van de eisen die je baan aan je stelt. Het actieve mechanisme zorgt voor herstel doordat je zelf kiest wat je doet en dat het activiteiten zijn waar je plezier aan beleeft. Autonomie (het zelf bepalen) en verbinding met anderen is hierbij belangrijk, naast positieve emoties door plezier te hebben (de Bloom, Geurts, & Kompier, 2010, pp. 334-336). Uit het onderzoek bleek dat zowel korte als middellange vakanties dezelfde tijdelijke positieve effecten hebben op de gezondheid. Ondanks het tijdelijke effect is het voor het kunnen herstellen essentieel om wel op vakantie te gaan. Lange tijd geen vakantie opnemen kan leiden tot meer ziekte (de Bloom et al., 2010, pp. 342-343).

In haar boek geeft De Bloom tips als aandacht besteden aan de voorbereiding van je vakantie, want de voorpret geeft al positieve effecten. Kies tijdens de vakantie liever voor het opdoen van ervaringen, dan het kopen van spullen. Ervaringen bieden goede herinneringen aan de plezierige activiteiten die je hebt ondernomen, waar je ook na de vakantie nog positief aan terugdenkt. Vooral als dit met anderen samen was, waardoor je verbondenheid voelde. Belangrijkste is om los te komen van je dagelijkse routines. Daarvoor hoef je niet naar het buitenland af te reizen. Je kunt het zelfs thuis voor elkaar krijgen, als je er een beetje moeite voor doet. Door uit je normale ritme te komen, de mail van je werk uit te zetten en de klusjes in huis even te laten voor wat ze zijn, kun je onthechten. Probeer je vervolgens elke dag te verwonderen, zoals je op reis ook zou doen.

Wij hebben een voorproefje op de vakantie genomen door een paar dagen naar Sauerland te gaan, onder het excuus van het inspecteren van het huisje van mijn schoonouders na drie maanden leegstand. We hebben het dankbaar aangegrepen om er even tussenuit te kunnen. Om eventuele drukte te vermijden kozen we voor een doordeweeks ‘weekend’. Dat was een goed idee, het was erg rustig. Op donderdag bleek het een feestdag te zijn – Sacramentsdag, nog nooit van gehoord – en waren er veel lokale mountainbikers. Er is ruimte genoeg om die met een vriendelijke groet op afstand te laten passeren.

We komen al jaren in dit gebied en kennen al veel mooie plekjes. Het lukt toch elke keer weer om iets nieuws te ontdekken. Dit keer hebben we een wandeling bij Küstelberg gemaakt, waar we nog niet eerder waren geweest. De dag begon bewolkt en fris, regen bleef ons bespaard. Onder het lopen warmde het op en kwam zelfs de zon even gedag zeggen. Alles in het bos is uitgelopen tot een felgroene kleur en we kwamen allerlei kleurrijke bloemetjes tegen. We liepen een route en waar we ook nog wat geocaches konden vinden.

Op dag twee speelde ik ’s ochtends digital nomad door een training vanuit het werk via Zoom te volgen. Heerlijk buiten in het zonnetje met de vogels als achtergrondmuziek. Dat is dan een mooi voordeel van thuiswerken en online tools gebruiken. In de middag zijn we vanaf het huisje gaan geocachen in de buurt. De bosbessenstruikjes onderweg staan er goed bij, bosbessen zitten er nog niet aan. Daar moeten we nog even geduld voor hebben. Wel opnieuw kleurig onkruid en mooie doorkijkjes tussen de dennenbomen door.

Vanwege de voor ons onverwachte feestdag konden we geen boodschappen doen. Uit eten gaan leek nog niet echt een goed idee. Met de restjes hebben we creatief gehusseld tot een volwaardige maaltijd van roerbakgroente en braadworstjes op een broodje, met rauwkost erbij. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Als saus maakten we snel een simpele mayonaise:

Mayonaise:
1 ei
2-3 dl Neutrale olie (zonnebloem of koolzaad)
Scheut Azijn
Zout, peper
(1 e.l. mosterd)

Doe het ei in een schone hoge kom, voeg de helft van de olie, de azijn en zout en peper toe. Mix met een staafmixer en voeg langzaam de rest van de olie toe. Maak het zo dik als je wilt, hoe meer olie,  hoe dikker het resultaat. Thuis doen we er altijd een schep mosterd door, maar zonder is het ook lekker.

We waren even uit de dagelijkse routine, los van de normale werktaken, opstaan wanneer je zin hebt. Alle tijd nemen voor ontspanning en zelf kiezen welke activiteiten we doen. We beleefden plezier aan de wandelingen en het geocachen. We voelden ons ook verbonden met elkaar. Alle ingrediënten die De Bloom noemt voor een vakantie om even bij te komen en gezond te blijven. Voor ons een positieve ervaring die we in de zomer gaan herhalen, mits corona het ons gunt. 


Bronnen:

de Bloom, J. (2012). De kunst van het vakantievieren (1ste editie). Den Haag, Nederland: Boom Lemma.
de Bloom, J., Geurts, S., & Kompier, M. (2010). Vacation from work as prototypical recovery opportunity . Gedrag & Organisatie 23(4), 333–349. Geraadpleegd van http://www.vakantiestudie.nl/sites/default/files/De_Bloom_Gedrag_Organisatie.pdf
Dirks, B., & Van Lieshout, M. (2020, 13 mei). Vakantie is een schoonmaakhulp voor het hoofd. Geraadpleegd op 12 juni 2020, van https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/vakantie-is-een-schoonmaakhulp-voor-het-hoofd~b53c2e8d/
Klapwijk, P., & Cornelisse, D. (2020, 9 juni). Op vakantie in coronatijd? Helft blijft thuis deze zomer: “Hier heb ik controle over de risico’s”. Geraadpleegd op 12 juni 2020, van https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/op-vakantie-in-coronatijd-helft-blijft-thuis-deze-zomer-hier-heb-ik-controle-over-de-risicos/

2 gedachten over “Waarom we vakantie zo hard nodig hebben

  1. Jullie hebben het even heerlijk gehad.
    Zouden wij veel van deze dingen in de toekomst ook zo doen? Het leven wordt er zoveel prettiger van. Helemaal terug naar normaal hoeft van mij niet. Weloverwogen dingen doen geeft ook zoveel meer voldoening heb ik gemerkt. Ik hoop dat vol te kunnen houden in de toekomst.

    1. Bewust kijken naar wat je al 100x eerder hebt gezien kan ook een nieuwe ontdekking opleveren. Dat probeer ik ook vol te houden 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: