Zon en zelfmaak ideetjes, eten uit de natuur

Zon en zelfmaak ideetjes, eten uit de natuur

Leestijd: 6 minuten

Lente. Wat is het steeds mooi weer. Zelfs met een frisse wind is de zon heerlijk om naar buiten te gaan. Dat is wel een dilemma, want spontaan met z’n allen er op uit is nog steeds geen optie. In je eentje het bos in, of met z’n tweeën een rondje fietsen kan nog steeds. Als ik ga probeer ik flexibel te zijn en als ik mensen voor me zie lopen of fietsen, neem ik een andere afslag. Dat levert verrassende nieuwe wegen op, waar ik nog niet eerder geweest ben. Zelfs in mijn eigen buurt ontdek ik af en toe nog een nieuw paadje. En soms is het ook lekker hetzelfde vertrouwde pad te lopen, waar je niet over na hoeft te denken en je hoofd lekker leeg kunt maken. Zelfs die vertrouwde paadjes zijn steeds anders, want na de regen van vorige week en de zon nu schiet het groen omhoog. Ineens zitten de bomen weer vol blad en loop je in plaats van de kale ondergrond tussen muren van groen. Dan ziet alles er zo anders uit.

Na de geslaagde paardenbloemlimonade van twee weken terug heb ik wel weer zin iets zelf te maken. Op dit moment komen de vlierstruiken in bloesem. Ik heb zelf nog geen vlierbloesem gevonden, wel volop bloeiende meidoorn, die ook van die schattige witte bloemetjes heeft. Dat geeft mij het echte lentegevoel, overal bloesem langs de weg. Zodra de vlier bloeit kun je de witte bloesem plukken en er vlierbloesemsiroop van maken. Dat doe je op dezelfde manier als met de paardenbloemen. Pluk de bloemen zonder stelen en laat ze een nacht net onder water staan. Zeef de volgende dag de bloemen uit het water, voeg citroensap of -zuur en suiker toe (tussen de 400 en 1000 gram per liter, afhankelijk van je smaak en hoe lang je het wilt bewaren) en breng aan de kook. Laat even zachtjes doorkoken tot alle suiker is opgelost en schenk het in steriele, goed afsluitbare flessen. De siroop is lekker met al dan niet bruisend water. Je schijnt het ook goed te kunnen aanlengen met champagne, voor een feestelijk en zomers tintje.

Zonnige tiramisu

Met de paardenbloemsiroop heb ik een zonnige tiramisu gemaakt die in de smaak viel. Ik gebruikte de traditionele lange vingers. Het kan ook met cake, beide doordrenk je met een scheut paardenbloemsiroop. De slagroom klop je op en meng je met de mascarpone en ook een scheut paardenbloemsiroop om het te zoeten. Met de gesuikerde koekjes was het voor ons zoet genoeg. Ben je een zoetekauw, voeg dan extra suiker toe. In kleine glazen schaaltjes maakte ik laagjes van de lange vingers, de mascarpone en een lepeltje abrikozenjam. Ik gebruikte mijn zelfgemaakte jam die ik vorige zomer in Frankrijk in de camper heb gemaakt. De geur en de smaak haalt de vakantie weer even dichtbij, daar word ik wel vrolijk van. Ik wilde schijfjes mango tussen de laagjes doen, maar de mango was zo rijp dat ik er moes van heb gemaakt en die door de helft van de mascarpone heb geroerd. Dat werd de tweede laag, met een mooie lichtgele kleur. Bovenop nog een klein beetje jam en een blaadje munt en de koelkast in. Echt een zomers toetje passend op een zonnige dag buiten in de tuin, of juist om de zon naar binnen te halen als het regent.

Als het mooi weer is vind ik het leuk in de buurt rond te fietsen en te kijken wat mensen allemaal langs de weg verkopen in kleine stalletjes of op tafels. Het past wel bij eten uit de regio en van het seizoen. Je komt niet in de verleiding iets anders te kopen, want alleen wat er nu groeit bieden ze aan. Ook coronaproof, want contactloos.

Zelf verbouwen is nog leuker, maar ik heb helaas niet van die groene vingers. Mijn moeder probeert het elk jaar weer en geeft me plantjes, zaadjes, mest en een heleboel adviezen. Soms lukt het ook echt en oogsten we een paar keer boontjes of een handvol aardappels. Maar de slakken vreten steevast de sla op, de wortels waren na één nacht in de volle grond volledig verdwenen en zelfs de bieslook die elk jaar vanzelf opnieuw opkwam, is vorig jaar volledig uitgedroogd zodat het niet meer opleefde. Dat weerhoudt me er niet van elk jaar iets uit te proberen, want eten uit eigen tuin is wel erg lekker. Dit jaar probeer ik het met tomatenplantjes van oma. In een mooie bak, die verkochten ze langs de weg, proberen we de slakken op afstand te houden. Herinnering in de telefoon om elke dag water te geven en het hele gezin geïnstrueerd eraan te denken dat bij nachtvorst de bak naar binnen moet. En nu afwachten.

Groot hoefblad

Zelf verbouwen van eten geeft veel voldoening. Zelf maken geeft mij datzelfde gevoel en dat gaat me wat beter af. Ik maak wel eens zelf boter, op de gemakkelijke manier van houdbare slagroom. In de keukenmachine laten draaien tot je boter hebt. Niet moeilijker dan dat. Het mooie is dat je denkt dat het niks wordt en net als je het wilt opgeven, is het ineens boter. Lesje volhouden en geduld. Het meeste werk zit in het wassen van de boter. De boter zijn de klonten en het vocht is de wei. Eerst doe je de boter in een kaasdoek (of schone theedoek) en wring je het uit. Vang de wei op en gebruik deze later om bijvoorbeeld pannenkoekbeslag te maken. Daarna moet je de boter wassen om de resten wei eruit te halen, anders wordt het ranzig. Dat is hetzelfde effect als wanneer de boter gesmolten en weer gestold is, een beetje korrelige structuur en zurige smaak. Dit voorkom je door het goed te wassen. Laat eerst de boter in de koelkast uitharden. Dan in een bak ijskoud water, of onder de stromende kraan, de boter kneden en spoelen totdat het spoelwater niet meer troebel is. Meng een snuf zout door de boter en maak er netjes een blok van. Nu kun je het inpakken in vetvrij (bak)papier en het bewaren in de koelkast. Wil je verder terug naar de basis, zoek dan buiten naar het Groot hoefblad. Daar verpakten ze vroeger de boter in, luchtdicht om het goed te bewaren en het geeft er de lichtgele boterkleur aan. We hebben het uitgeprobeerd, omdat we langs de weg Groot hoefblad vonden.

Boter inpakken in Groot hoefblad

Wil je nog meer uit de natuur eten? Denk dan eens aan brandnetels. Kun je thee van maken, of soep, of je stooft het net als spinazie. Gebruik altijd de jonge toppen en pluk het vóór de bloei, daarna worden de bladeren bitter. Die ervaring kwam van opa, die vroeger bij de padvinders gestoofde brandnetel maakte van de hele plant. Dat bleek een bittere, taaie bedoening te zijn, misschien iets teveel survival. Pluk je de jonge toppen, liefst net na een regenbui, dan heb je een frisse smaak en veel gezonde stofjes die ontstekingsremmend zijn.

Hopelijk heb je wat inspiratie opgedaan om op pad te gaan en te kijken wat de natuur ons te bieden heeft. Heb je zelf recepten met brandnetels, laat het dan weten in de reacties, ik ben erg benieuwd.

Oja, weet je wat mijn ultieme lentegevoel is? Pinksterbloemen plukken voor moederdag. Mam, deze zijn speciaal voor jou!


Zonnige tiramisu

 • 18 lange vingers
 • paardenbloemsiroop
 • 1 bakje mascarpone
 • 1 pakje slagroom
 • 1 mango
 • abrikozenjam
 • munt
 • 6 eenpersoons glazen schaaltjes
 1. Breek de lange vingers doormidden en giet er paardenbloemsiroop over. Als ze doordrenkt zijn, bedek je de bodem van je schaaltjes met lange vingers.
 2. Klop de slagroom op, roer de mascarpone los en meng deze door de slagroom met een scheut paardenbloemsiroop. Dit maakt het lichtzoet.
 3. Verdeel de helft van de mascarpone over de lange vingers in de schaaltjes.
 4. Schep in elk schaaltje een lepeltje abrikozenjam en strijk het uit tot een dun laagje.
 5. Verdeel de rest van de lange vingers over de schaaltjes.
 6. Schil de mango en pureer deze in een blender tot moes. Meng de moes met de rest van het mascarponemengsel. Verdeel dit over de lange vingers.
 7. Lepel nog een klein beetje jam bovenop en leg er een blaadje munt op als garnering.
 8. Zet minimaal een half uur in de koelkast om op te laten stijven.

Bronnen:

Duiverman , E., & Lemmers, N. (z.d.). Brandnetel, van prehistorie tot nu. Geraadpleegd op 10 mei 2020, van https://www.hunebednieuwscafe.nl/2016/08/brandnetel-van-prehistorie-tot-nu/?cn-reloaded=1
van Boven, Y. (2013). Home made winter (pp 22-25). Hilversum, Nederland: Fontaine Uitgevers B.V.

2 gedachten over “Zon en zelfmaak ideetjes, eten uit de natuur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: