Tips om vakantie te vieren in je eigen huis (en niet een vol strand op te zoeken)

Tips om vakantie te vieren in je eigen huis (en niet een vol strand op te zoeken)

Leestijd: 6 minuten

Samen? Het heeft me verbijsterd hoe druk het door het hele land was op Hemelvaart. Ik was oprecht verbaasd dat er zoveel plekken waren waar politie eraan te pas moest komen om plekken af te sluiten en mensen te overreden om te vertrekken. Ik keek vreemd naar de lange rijen voor het Vondelpark in Amsterdam, de berg met fietsen bij het Noorderplantsoen in Groningen. Hoe kan het dat de NS genoodzaakt was mensen op te roepen alsjeblieft niet met de trein naar Zandvoort te gaan. Dat ondanks de oproep van de wethouder in Venlo aan de Duitsers om niet te komen dit jaar, de stad kaolo druk was, zoals mijn kinderen zeggen. Het viel me vooral op dat het door het hele land was, in alle streken. Niet alleen in de Randstad, waar het bij voorbaat al drukker is. 

Wat bezielt mensen om naar een park te gaan als het er al druk is en er al weken lang niets anders gezegd wordt dan social distancing en “blijf zoveel mogelijk thuis”? Wat haal je in je hoofd als je op een zonnige dag vanuit het hele land naar Zandvoort of Scheveningen denkt te kunnen gaan zonder dat het problemen oplevert? Waar is de saamhorigheid gebleven? Waar is het ‘we doen het samen’? Geldt dat dan alleen maar als het jezelf uitkomt? Of geldt het niet omdat jij nu wel lang genoeg in lockdown hebt gezeten? En ga je het strand op, ook al ziet het zwart van het volk, omdat jij nu eenmaal hier bent en aan een uitje toe bent? Ineens doet het er niet meer toe dat er een virus rondwaart die op elk moment weer kan toeslaan, want jij hebt behoefte aan een verzetje. 

Goed, ik begrijp best dat het makkelijk praten is als je een tuin hebt. Ik begrijp dat wanneer je in een stad ergens driehoog-achter zonder balkon woont, je op een zomerse vrije dag echt even naar buiten wilt. Maar er is toch wel meer te bedenken dan het volle Vondelpark? Ook in en rond Amsterdam of Groningen zijn wel plekken te vinden die iets rustiger zijn. Ik snap het echt niet. Juist op Hemelvaart ben ik thuis gebleven, ja in de tuin, waar ik ontzettend dankbaar voor ben dat we die hebben. Volop genieten van de zon en de rust. De dag erop hebben we wel even een stukje gefietst en een ijsje gehaald. Er waren twee mensen voor ons en twee mensen achter ons. Netjes in de gemarkeerde vakken van de ijssalon, rechts naar binnen, links naar buiten. Dat ijsje smaakte echt niet minder dan het de dag ervoor gedaan zou hebben. 

Om een beetje inspiratie te geven aan iedereen die wel thuis blijft, maar het ook gezellig wil maken of het even anders wil doen richting de zomerperiode heb ik wat tips waar ik door geïnspireerd raakte. 

Ik zag de nieuwe reclame van Jumbo en moest er vreselijk om lachen. Misschien heb je hem al gezien. De caravan wordt klaargemaakt en de buurman vraagt waar de reis naar toe gaat. Het bloedserieuze antwoord is ‘Hintergarten’. En vervolgens rijdt pa de caravan naar de achtertuin, waar de vakantie kan beginnen, inclusief barbecue en badminton. Hilarisch en wat een goed idee. Kamperen in eigen tuin, waarom niet? Het aantrekkelijke van kamperen is het buiten zijn en back to basic. Als je een tuin hebt, kun je er ook op die manier gebruik van maken.

Een aantal jaar geleden zette een vriendin van mij de tent op in de tuin en liet haar en mijn zoon daar samen kamperen. Ze kregen geld om boodschappen te kopen en zorgden zo zelf voor hun eten. Ze vonden het geweldig en hadden de grootste lol. ‘S avonds laat op je luchtbed Uno spelen met een zaklamp erbij, veel meer heb je niet nodig als tienjarige. 

Ik las een instagrampost van Francescakookt over dat ze in de meivakantie met hun kinderen op reis in eigen huis gingen. Ze doorkruisten meerdere landen, versierden het huis steeds in de stijl van het betreffende land. Ze kookten het eten van de landen waar ze waren en deden spelletjes binnen en buiten in het thema van dat land. Dat lijkt me ook wel wat voor de zomervakantie.

Als je geen of oudere kinderen hebt wil je misschien niet in de woonkamer op een matje slapen, maar kun je nog steeds leven in het ritme van het uitgezochte vakantieland. Ontbijten met een pain au chocolat in Frankrijk, zelf pizza maken als je je in Italië waant en een Griekse salade voor de lunch omdat je net op Kreta bent geland. Bezoek online musea of verdiep je allemaal in een plaatselijke bezienswaardigheid en vertel daar ‘s avonds bij de vuurkorf (of een kaarsje op het balkon) wat over tegen de anderen. Verstop de afstandsbediening van de t.v. en schakel desnoods de wifi een paar uur uit, gooi het met een stalen gezicht op het slechte bereik in de Oostenrijkse bergen. Ik krijg er nu al zin in. Vooral in het eten natuurlijk, lekker met wat tapas in Spanje of een New Yorkse hotdog met sauerkraut. 

Vanavond kom ik vast in de stemming met een Italiaans gerecht dat we Kabeljauw Vita Verde hebben genoemd, naar het helaas niet meer bestaande restaurant in Den Bosch waar we dit een paar jaar geleden hebben gegeten. We gingen op campervakantie naar Frankrijk, maar ik moest onverwachts voor mijn werk een paar dagen naar Den Bosch. We besloten de vakantie daarom in Den Bosch te beginnen. Het werd een hele gezellige avond bij Vita Verde met collega en gezin, dit gerecht en lavacakejes toe. 

Kabeljauw Vita Verde
Voor 4 personen
bereidingstijd ca. 30 min.

Ingrediënten:
* 2 moten kabeljauw (of andere witvis, ik gebruikte dit keer pangasius)
* 2 blikken tomaten
* 4 verse tomaten in stukjes gesneden
* 1 rode ui gesnipperd
* 2 teentjes knoflook gehakt
* olijfolie 
* flinke scheut witte wijn
* klein scheutje balsamicoazijn
* 1 eetlepel suiker
* 0,5 eetlepel oregano
* snufje dille 
* zout
* peper
* chilivlokken 
* spaghetti 
* groentebouillonblokje 
* 2 courgettes
* verse peterselie 
* 2 focaccia 

Bereiding:
1. Breng ruim water met een bouillonblokje aan de kook voor de spaghetti. 

2. Ui en knoflook aanfruiten in olijfolie tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.

3. Ondertussen courgetti draaien van de groente. Kies voor de spaghetti en courgetti je eigen verhouding. Wil je koolhydraatarm, laat dan de spaghetti weg. Je hebt dan wel de dubbele hoeveelheid courgettes nodig. Ik vind gemengd lekker, dan is het 2 courgettes op een pak spaghetti.

Zodra het water kookt, de spaghetti toevoegen. De laatste twee minuten de courgetti mee laten koken met de spaghetti.

4. Tomaten en blik tomaten bij de ui toevoegen en roeren. Vervolgens de wijn, balsamicoazijn, suiker, oregano, dille, chilivlokken, peper en zout toevoegen. Geheel aan de kook brengen en op zacht vuur 10-15 minuten laten pruttelen. Met de staafmixer de saus pureren tot hoe glad je het wilt hebben. Proeven en op smaak brengen.

5. De vis bestrooien met peper en zout en in de saus laten pocheren tot het net gaar is, afhankelijk van de dikte van de moten duurt dit 3-8 minuten. Bestrooien met verse peterselie. 

6. De focaccia een paar minuten afbakken in de oven of air fryer. 

Zet je campingtafeltje in de tuin, schenk een glas van dezelfde witte wijn in en Buon Appetito!


Bronnen:

Francescakookt. (2020, 25 april). Ik heb me vanochtend gestort op de vakantieplanning van de eerste week vakantie. Het meest enthousiast zijn we over onze landenthema’s! In totaal gaan we 5 dagen thuis op vakantie. Naar Italië, Denemarken, Suriname, Portugal en Frankrijk. [Instagram story]. Geraadpleegd van https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE3ODQzNTY1MDcxMTE3ODQ3?igshid=14oqr87jzrmoq&story_media_id=2291400073505239023_5052825
Klomp, C. (2020, 21 mei). Zorgen over grote drukte tijdens warme Hemelvaart. Geraadpleegd op 22 mei 2020, van https://www.ad.nl/binnenland/zorgen-over-grote-drukte-tijdens-warme-hemelvaart~af0dfbb2/?referrer=https://www.google.com/
NRC. (2020, 21 mei). Drukte op Hemelvaartsdag. Geraadpleegd op 22 mei 2020, van https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/21/drukte-op-hemelvaartsdag-a4000432

7 gedachten over “Tips om vakantie te vieren in je eigen huis (en niet een vol strand op te zoeken)

 1. Mag dit recept in de Corona recepten omloop?
  Dan stuur ik dit blog door aan de deelnemers.
  Jammer inderdaad dat er zoveel mensen zijn die maar niet willen inzien hoe Corona kan huishouden. Gelukkig houden wij elkaar op een leuke manier op de been.

 2. De ongehoorzaamheid van mensen wordt gevoed door de media. Toen iedereen nog volgzaam was, meldde de media al dat hier vast snel een einde aan zou komen. Toen er minder goed gevolg werd gegeven, stelde de media dat het ‘komend weekend ‘ vast druk zou worden op de stranden en in de winkelstraten. En ja hoor, met de Hemelvaart in aantocht konden ze weer voorspellen hoe erg het zou worden. Stel dat de media aandacht zouden schenken aan de miljoenen mensen die wel oppassen in plaats van de aandacht te geven aan de tienduizenden “mediameelopers” !

 3. Een leuke en positieve blog!

  Ik begrijp van dit domme gedrag van velen, de goeden uitgezonderd, ook helemaal niks!
  Het komt op mij zeer infantiel verwend over, dat mensen zoiets flikken. En Ton, de media zullen vast van invloed zijn, al vraag ik me af of de meeste jongeren die volgen

  Ik les net in de media dat er in Duitsland alweer velen besmet zijn na een restaurantbezoek. Dus maak je borst maar nat, na 1 juni!

  Overigens, Anya, is de pangasius niet een discutabele vis?

 4. Het lijkt me er heerlijk recept, Anya, en je hebt een erg mooie blog ( je moeder stuurde het door!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: