Thuis en nog aan het werk…

Thuis en nog aan het werk…

Leestijd: 5 minuten

Creativiteit. De tweede week verplicht thuiswerken is bijna om en inmiddels is duidelijk dat het nog wel even gaat duren. De maatregelen zijn alweer aangescherpt. Nog minder naar buiten, nog minder mensen bij elkaar en zelfs boetes voor mensen die het te moeilijk vinden om anderhalve meter uit elkaar te blijven. Zoals verwacht zijn veel maatregelen verlengd tot juni. In de achtbaan van ontwikkelingen probeert iedereen mee te gaan. Tot nu toe ging de tijd vaak snel, dan was een gebeurtenis alweer maanden of jaren geleden, maar leek het pas gebeurd. Nu is dat andersom, de veranderingen gaan zo snel dat wat vorige week gebeurde alweer eeuwen geleden lijkt. Ik vind het een bijzondere gewaarwording. Er lijkt een soort gewenning op te treden aan de razendsnelle ontwikkelingen. 

zelfgemaakte gigabellenblaas

Ik zie prachtige voorbeelden van hoe gezinnen thuis proberen met kleine kinderen er het beste van te maken en tips te delen. Zo zag ik een kegelbaan gemaakt met petflessen voorbij komen. Een gigabellenblaas in de achtertuin met zelfgemaakt sop (zie hiernaast). Knutselwerkjes en zelfgebakken koekjes voor medewerkers in de zorg. Gekleurde tape op de parketvloer geplakt als racebaan. Ik zag zelfs een kinderKanbanbord voorbij komen (zie de link onderaan als je wilt weten wat een Kanbanbord is).

Juist met kleinere kinderen kan het thuiswerken een flinke uitdaging zijn. Krijsende baby’s die gevoed moeten worden, kleuters die tijdens een conference call binnenwalsen om een tekening te laten zien, of broertjes en zusjes die elkaar het leven zuur maken omdat ze hun energie niet kwijt kunnen. En dan nog het thuisonderwijs begeleiden. Dan is je concentratie houden bij je werk niet makkelijk. Ook daar vinden sommigen iets op. Ik zag een grappig idee van iemand die een lampje op de deur had gemaakt. Brandt het lampje, dan mag je even niet naar binnen. 

Met pubers zijn er andere uitdagingen. Hoewel ook een puber enthousiast met een tekening naar binnen kan komen (twee keer 😁) of voor andere plots opkomende gedachten of ideeën die ze acuut moeten delen. Iedereen thuis heeft zijn eigen plekje en buiten het verwachte muziekvolume dat af en toe omlaag moet, doet iedereen zijn ding. Er zijn nog geen hersens ingeslagen, dat is alvast een meevaller. Dat het geen vakantie is was al snel duidelijk. Structuur aanbrengen in je dagen valt niet mee als je puber bent. De deadlines van school voor de opdrachten helpen een beetje. Langzaam beginnen de online lessen, contactmomenten en instructiefilmpjes uit te breiden nu de docenten hier een weg in vinden. De kinderen missen wel hun vrienden, ondanks het virtuele contact dat er net als anders is. De eerste dagen dachten ze nog wel af te kunnen spreken, inmiddels zien ze zelf in dat het geen goed idee is. En nu wordt het steeds serieuzer. Verjaardagen met vrienden vieren zit er niet in, het Noordelijk Pinksterkamp van de Scouting is geannuleerd, de vakantie begin juni gaat niet door, net zomin als het eindgala van school. De schoolexamens zouden doorgaan met slechts een week vertraging en flinke aanpassingen. Inmiddels gaan de eindexamens niet door en is er meer tijd voor de schoolexamens, waarop het rooster direct is aangepast. Vanaf volgende week online lessen vanuit het rooster in je eigen digitale klas. Ik heb er respect voor hoe ze dit op school aanpakken en de ouders en leerlingen voortdurend op de hoogte houden van de ontwikkelingen. 

Ook met het werk zoeken we naar alternatieven. Ik heb nog nooit zoveel aan de telefoon gehangen met collega’s als de afgelopen week. Er zijn Microsoft Teams opgestart en trainingen worden in een online jasje gegoten. Het zijn mooie initiatieven, er blijkt veel meer te mogelijk dan je dacht, maar het is niet ideaal. Iedereen zit met dezelfde beperkingen en dat maakt dat er wel begrip onderling is. Mijn oplossing voor plots binnenkomende huisgenoten is een groot plakkaat op de deur met NIET STOREN! voor de momenten dat ik middenin een gesprek of training zit. Daarbuiten is af en toe wat afleiding wel lekker, is weer eens wat anders dan storende collega’s ;-). Tijdens een online training is het eerlijk gezegd bijzonder grappig als je ineens een kind voorbij ziet komen of gefluister hoort over huiswerk. Zelfs het sussen van een blaffende hond zorgt bij mij voor een grote glimlach. Misschien moeten we vaker thuisblijven met z’n allen, het is wel lekker dat het soms wat minder serieus hoeft, ondanks de serieuze tijden. Tips voor online werken delen we en ik heb al wat oefensessies gehouden met familieleden om te kijken hoe iets werkt en wat handige oplossingen zijn. De één is er net wat handiger mee dan de ander. Gezamenlijk kom je er wel, het is nog wat zoeken. Ik merk zelf dat ik de ‘wandelgangen’ mis. Nu pas blijkt hoeveel je tussendoor meekrijgt van wat er speelt, hoe makkelijk je bij anderen binnenloopt voor afstemming en hoeveel je mist nu iedereen thuis zit. 

De lege agenda van onze ZZP’er heeft ervoor gezorgd dat de slaapkamer is geschilderd, een laminaatvloer heeft gekregen en de elektriciteit opnieuw is aangelegd. In dit tempo hebben we over twee maanden een volledig nieuw huis. Daarnaast heeft hij via live streaming een online optreden gegeven, die voor herhaling vatbaar is. In navolging van gymlessen vanaf de straat voor mensen achter ramen of op balkons, gaat hij komende week tuinoptredens geven bij verpleeghuizen in de buurt om de mensen daar een verzetje te bieden. Daarvoor moest een nieuw mobiel karretje gemaakt worden. Alles om je creativiteit kwijt te kunnen.

Als er één ding is dat met deze crisis duidelijk is geworden, is dat er ontzettend veel creativiteit is bij iedereen. En als je aan het creëren bent, ben je niet met angst of zorgen bezig. Maakt iemand zich toch zorgen: bedenk nieuwe dingen, kijk wat er wel kan, werk samen, laat je inspireren en zie dat er meer mogelijk blijkt dan je dacht. Laten we samen een beetje creatief zijn.


Meer informatie over Kanban: lees deze blog

Actuele informatie rondom Corona en de maatregelen speciaal voor kinderen en jongeren vind je op de website van het Nederlands Jeugdinstituut.

Kijk voor stay@home tips voor kinderen eens op: kidsproof, frankwatching

En voor mensen met een verstandelijke beperking of hun begeleiding heeft ‘s Heerenloo veel tips verzameld.

Eén gedachte over “ Thuis en nog aan het werk…

  1. Wat leuk dat je de verschillende vormen van online werken kunt uitproberen met familie. Naast het feit dat je beter beslagen ten ijs komt bij de uitvoering, heb je ook een ontspannen contact met de familie. Daar kom je in deze tijden ook nauwelijks aan toe.
    Mooie oppeppende Drenthel, dank!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: