Reizen met weinig

Reizen met weinig

Leestijd: 5 minuten

Ontspullen. Als we in een camper willen reizen, moet je het met weinig spullen doen. Thuis verzamelen we telkens zoveel spullen. Dat moeten we elke keer opruimen en toch wordt het weer een zooitje. We hebben vorig jaar al eens een ronde ontspullen gedaan in huis. Dat was nadat ik het boekje Op Orde! Minimaliseren in het gezin van Gera van den Berg in handen kreeg. In dit boekje legt deze moeder van vijf kinderen op een hele laagdrempelige manier uit hoe je dit kunt aanpakken en vooral hoe zij dat heeft gedaan. 

Het belangrijkste wat me bijbleef is dat je, zoals met alles, met kleine stapjes moet beginnen. Als je gaat opruimen en je wilt ook echt veel wegdoen, begin met een simpele keukenla. Dat is te overzien, kost niet veel tijd en zelden zitten er spullen in waarmee je een sterke emotionele band hebt. Het is daarom makkelijk om mee te beginnen. En als het lukt de helft weg te doen, het opgeruimd is, dan geeft dat succesje het vertrouwen dat je de volgende kast ook kunt aanpakken. Zo hebben wij het gedaan. Kratten vol naar de kringloopwinkel, een doos voor de uitzet van de oudste die waarschijnlijk dit jaar op kamers gaat. Nadat we flink bezig waren geweest en zelfs het aandurfden om de zolder aan te pakken is het een tijd stil blijven liggen. Andere prioriteiten. Langzaam loopt het huis weer vol. Soms door het verschuiven van spullen. Een kast op kantoor ging weg en de spullen die moesten blijven verplaatsten we naar een andere kast, de spullen daarin verhuisden op hun beurt naar een nieuwe plek. Hierdoor raakte de kast beneden voller dan de bedoeling was. Voller betekent minder overzicht, je kunt het niet vinden als je het nodig hebt, of koopt het zelfs nieuw omdat je vergeten bent dat je het had. Kortom, tijd om weer eens een ronde te ontspullen.

Ik moet eerst de drempel over om het nodig te vinden en dan de tijd en rust vinden om het ook te doen. Maar als je wacht tot het goede moment, komt het er nooit van. Gewoon beginnen weer met die keukenla. Alles eruit, krat voor de kringloop klaarzetten, schiften, gelijk schoonmaken (we blijven wel praktisch) en doel is de helft weg. Dat kost een kwartiertje en levert voldoening op. Morgen volgende kastje. En de schuur plannen we in voor een weekend, want dat kost iets meer tijd. We kijken goed wat we echt nodig hebben, wat maakt ons leven makkelijker wat niet op een andere manier kan? Waar beleven we plezier aan en wat hebben we omdat het handig leek, we het kregen of was er ineens, maar doen we niets mee?

Oja en dan vooral ook bewust zijn van het verzamelen van spullen. Wij houden van recycling en tweedehands spullen, gaan naar de kringloopwinkel als er weer eens teveel borden stukgevallen zijn (nee, we gooien niet met borden als we boos zijn, we zijn alleen wat onhandig en dan valt er nog wel eens wat op de grond). Omdat we met alles blij zijn verzamelen we ook spullen die we helemaal niet nodig hebben, niet gebruiken of nutteloos zijn. Ongemerkt verzamel en koop je weer van alles en moet je je even weer bewust zijn waarom je iets wilt. Is het echt zo handig, of lijkt dat maar zo? Is er een alternatief dat goed werkt? 

Als je op internet zoekt op ontspullen of minimaliseren, dan vind je de wereld aan methodes, ervaringen, adviezen en stappenplannen. Er zijn zoveel redenen om te ontspullen, blijkbaar is er een enorme behoefte aan. Het grappige is dat het van alle tijden is en ook niet voorbehouden aan onze Westerse consumptiemaatschappij. De Griekse filosoof Epicurus schreef rond 300 voor Christus al:

“Men is niet rijk door wat men bezit, maar door wat men met waardigheid ontberen kan.”  – Epicurus

Minder behoeften hebben, minder denken nodig te hebben. Dat betekent ook tevreden zijn met wat je hebt. In de woorden van de 17e eeuwse Franse dichter Nicolas Boileau: 

“Qui vit content de rien possède toute chose” (“Wie met niets tevreden is, bezit alles”) – Nicolas Boileau

In de vorige eeuw geeft de Dalai Lama wijze raad die daar op aansluit: 

“Leef niet te materialistisch, want alle bezit is ballast.” – Dalai Lama

En het is allemaal waar. Maar welke reden je ook kiest om met minder te kunnen of te willen, je moet het nog wel doen. Welke methodiek je ook gebruikt, wil je dat het lukt, dan moet je het uitvoeren.

Mijn dochter wilde vorig jaar met mij Marie Kondo kijken op Netflix. In de hoop dat ze er wat van leren kon om haar kamer opgeruimd te houden, of misschien was dat meer mijn hoop en vond zij het gewoon leuk om te kijken naar anderen die nog meer zooi verzamelen. De Japanse heeft een bepaalde methodiek om op te ruimen, een volgorde en de manier waarop je de keuze maakt iets weg te doen of niet. Beroemd is haar motto:

““Does this spark joy?” If it does, keep it. If not, dispose of it.” – Marie Kondo

Ook bekend in haar KonMari methode is het bedanken van je spullen voor je ze weg doet. Die gebruiken we regelmatig half voor de grap, want het blijft wat lachwekkend om tegen je spullen te praten. Het idee dat je bewust kiest om iets weg te doen, maar er wel dankbaar voor bent dat je het een tijd gebruikt hebt, heeft ook iets moois. En dankbaarheid oefenen is sowieso al iets moois om te doen, waarom dan niet bij het wegdoen van spullen die je niet meer nodig hebt? De filmpjes zijn leuk om te zien, hoewel je na een aantal het idee wel doorhebt. Helaas brengt mijn dochter het nog niet zo in de praktijk, haar kamer is nog steeds een bende. Waarom? Omdat je het nog steeds moet doen en tja, dan zijn er zoveel andere dingen om te doen. 

Maar gelukkig gaat het nu niet om haar kamer, dat komt wel tegen de tijd dat ze het huis uit gaat. Voor nu houden we ons bij onze eigen spullen en onze eigen redenen om te ontspullen, voorbereiden op reizen met weinig. En daarnaast ook de aloude uitdrukking ‘een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd’ (die trouwens voort schijnt te komen uit een oud Chinees gezegde). 

En dan de praktijk. Een kwestie van gewoon beginnen. Klein beginnen. Met een keukenlade. 


De gebruikte citaten zijn gevonden op https://citaten.net/. Behalve die van Marie Kondo, haar aanpak kun je zien op Netflix of op haar website https://konmari.com/.

Gera van den Berg heeft een eigen website minimaliseren in het gezin waar allerlei tips te vinden zijn en haar boekje Op orde! te bestellen is.

Eén gedachte over “ Reizen met weinig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: