Drenthelen in Drenthe

Drenthelen in Drenthe

Leestijd: 5 minuten

Drenthe. Vorige week schreef ik over onze mooie provincie Drenthe en hoe je op de fiets zoveel kunt ontdekken in de buurt. Naast fietsend kun je natuurlijk ook wandelend de Drentse natuur verkennen. Het tempo ligt bij wandelen iets lager en je legt minder grote afstanden af, maar daardoor kun je de aandacht nog meer op details richten. Fietsend zoef je langs plekjes waar je al voorbij bent voordat je bedacht hebt dat het misschien een leuke stop is om te ontdekken. Wandelend stop je automatisch als iets je interesseert, of het nu een mooie bloem is, een vogel die je hoort in een boom, of een bijzonder winkeltje in een dorpje. Fietsend kun je je hand opsteken en ‘moi’ zeggen tegen toevallige voorbijgangers, wandelend is een praatje sneller gemaakt waarbij je misschien wonderlijke verhalen of unieke weetjes te horen krijgt. Deze week blijven we daarom in Drenthe om wat rond te drenthelen.

Grote bonte specht

Wandelen is een activiteit waarmee je in Drenthe volop aan je trekken kunt komen. De drie nationale parken Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en Drentsche Aa hebben paaltjesroutes van diverse afstanden voor kleine rondjes tot stevige wandelingen. Elk park heeft zijn eigen bezoekerscentrum waar je allerlei informatie kunt krijgen en van waaruit Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten diverse activiteiten organiseren. Op het Dwingelderveld zorgen de schaapskuddes van twee schaapskooien voor het behoud van het landschap. In het Drents-Friese wold heb je het Aekingerzand, een uniek levend stuifzand met bijzondere dieren en planten. De eeuwenoude beek Drentsche Aa levert het gelijknamige nationaal park zijn unieke aanzicht. Overigens heeft de beek deze naam alleen in Groningen. In Drenthe heeft het diverse andere namen.

In alle drie de parken doen de beheerders veel aan educatie, activiteiten en verbreding van doelgroepen. Zij willen dat iedereen kan genieten van de natuur en het moois wat de parken te bieden hebben. Hardlopers hebben een eigen hardlooproute en voor rolstoelen of kinderwagens zijn er hier en daar familiepaden met verharde ondergrond. In het Drents-Friese wold is het familiepad ook geschikt voor doven en blinden. 

Ook het Drents Landschap heeft veel korte wandelroutes uitgezet in de bijna 50 natuurgebieden die zij beheert. Sommige routes kennen een online-versie met extra informatie over punten onderweg en de mogelijkheid van een Audiotour. Zoals De Palms route bij Meppen, waar je tussen de 100 jaar oude jeneverbesstruiken wandelt (zie foto hiernaast).

Wil je op wat minder gebaande wegen wandelen en onverwachte stukjes Drenthe tegenkomen, dan zijn de knapzakroutes een goed idee. Deze 63 rondwandelingen van gemiddeld 15 km zijn beschreven in routeboekjes die te koop zijn voor €3,95 bij lokale boekhandels of via de website. Het is geen gemarkeerde wandeling en dat maakt het soms spannend om de aanwijzingen goed te interpreteren. Vrijwilligers controleren regelmatig de routes op aanpassingen, soms is een pad ineens niet meer toegankelijk omdat een boer een hek heeft verplaatst of Staatsbosbeheer bordjes heeft verwijderd waar de beschrijving naar verwijst.

Gemaaid schouwpad

De routes maken gebruik van de zogenoemde schouwpaden. Dit zijn paden langs sloten van het waterschap, dat de paden slechts één of tweemaal per jaar maait. Zomers zorgt dit voor een uitdaging als je met je korte broek door hoog gegroeid gras en brandnetels struint. In de natte jaargetijden zijn delen van de routes door de modder moeilijk begaanbaar. De website waarschuwt de wandelaar te zorgen voor geschikte kleding en schoeisel. Van de gebaande paden af gaan vraagt flexibiliteit en dat heeft zo zijn charme. Verwacht geen zondags rondje door het bos, maak er een avontuur van en draai de wasmachine bij thuiskomst.

Onderduikershol Diever

In de vorige blog kwamen we langs het onderduikershol in het Valtherbos. Bij Diever is ook een onderduikershol. Hier kom je langs als je knapzakroute Wapse gaat lopen. In de regio groeide het verzet tegen de Duitse overheersing gedurende de oorlog. De verzetsstrijders zochten een schuilplek en bouwden het hol, waar ze onderdoken met acht mannen. ‘S nachts pleegden ze verzetsactiviteiten zoals een overval op het distributiekantoor, het weghalen van de bevolkingsregisters en het bevrijden van een dorpsgenoot uit de cel. Ook verbleven er regelmatig neergestorte geallieerde piloten. In 1944 werden ze verraden aan de Duitsers en dit leidde tot de dood van tien lokale verzetsmensen. Plaatselijk heet dit nog steeds het drama van Diever.

Een andere manier om op onverwachte plekjes te komen en niet over gemarkeerde wegen te gaan is geocaching. Dit schatzoeken met behulp van gps-coördinaten kun je het beste wandelend doen. Je legt geen specifieke route af, maar zet de coördinaten van de schat in je gps en gaat op zoek. Soms is het één punt, soms zijn er meerdere punten die je naar het eindpunt leiden, al dan niet met op te lossen puzzels.

Klimboom Haantje Bak

Geocachers vormen een eigen community, waarbij buitenstaanders muggles worden genoemd, naar de niet-tovenaars uit Harry Potter. Het leuke is dat de community niet gesloten is, iedereen kan er op elk moment aan meedoen en onderdeel uitmaken van de ‘weters’. Je zoektocht moet verborgen blijven voor muggles, niemand mag merken wat je aan het doen bent. Dat kan leiden tot hilarische situaties, wanneer je moet graven of in bomen klimt om bij de schat te komen. Wij zijn een keer zo opgegaan in het zoeken tussen de bomen dat we de man met hond niet opmerkten, die ons wantrouwend opnam en vroeg wat we aan het doen waren. Het is dat de kinderen erbij waren, anders was hij vast geneigd de politie te bellen vanwege een paar gravende, lichtelijk opgewonden rare snuiters.

Het grappige is dat wanneer je eenmaal een paar keer geocachen hebt gedaan, je medestanders gaat herkennen. Het dralen rondom een grote steen, boom of paaltje, quasi-nonchalant rondkijkend, wachtend tot je voorbij bent gelopen. En dan zeg je als je langsloopt: “ik zou daarachter kijken, daar ligt hij vast”, die verraste blik die je dan krijgt is erg vermakelijk. Ben je nieuwsgierig geworden naar geocachen, probeer dan in ieder geval T’leut’n in het Oosterse bos bij Schoonebeek. Een mooi plekje en een mooie schat. Vergeet niet een schat mee te nemen om achter te laten voor de volgende schatzoeker!


Klik op de linkjes in de tekst om naar de websites te gaan, of klik hieronder voor meer algemene informatie over Het onderduikershol bij Diever, De nationale parken van Drenthe en Het Drents Landschap.

2 gedachten over “Drenthelen in Drenthe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: