Ontdekken in de buurt

Ontdekken in de buurt

Leestijd: 5 minuten

Drenthe. Ontdekken doen we vaak verder weg, in een vreemde omgeving en andere culturen. Een cultuurshock klein of groot zet je aan het nadenken over je ingesleten normen en waarden. Het laat je beseffen welke vanzelfsprekendheden misschien helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Het laat je waarderen van wat je thuis hebt en laat het thuiskomen ook echt als thuiskomen ervaren. Het kan je ook aanzetten tot verandering in je denken en doen en je laten ontdekken van wat anders is. Maar ontdekken kan ook dichtbij, soms vind je naast je deur de meest mooie plekjes en verhalen. Het is geen verrassing dat ik met veel plezier in Drenthe woon, gezien de naam van mijn website. Daarom deze keer ontdekken in de buurt: Drenthe op de fiets.

We zijn import-Drenten, hebben na wat omzwervingen voor Drenthe gekozen en zijn inmiddels wel gesetteld na 16 jaar. We hebben de provincie al die jaren aardig rondgecrosst, wandelend en vooral op de fiets. Drenthe staat bekend als fietsprovincie en mag zich daar terecht op voor laten staan, want er zijn prachtige fietsroutes over mooie fietspaden door bos, over hei en langs schattige dorpjes. Er ligt zo’n 2000 km aan fietspaden met een uitgebreid knooppuntennetwerk, waar je met verschillende apps zelf je fietstocht samenstelt. Er zijn ook diverse themaroutes verspreid over de provincie voor recreatieve fietsers. Deze routes leiden je langs mooie of bijzondere plekjes in de regio. Bijvoorbeeld de Ellertsveld route van 51 km brengt je bij drie hunebedden, hoe Drents wil je het hebben?

Hunebed D45 Emmerdennen (10 min. fietsen vanaf start-/eindpunt Ellertsveld route)
Onderduikershol Valtherbos (foto van www.drentheindeoorlog.nl)

Je komt in deze route ook langs het Onderduikershol in het Valtherbos. Een historische plek met een tragisch verhaal. De onderduikers overleven de oorlog, maar twee verzetsstrijders die de groep helpen worden verraden en vermoord. Het hol is dit voorjaar in restauratie en wordt op 11 april geopend, precies 75 jaar na de bevrijding van de 16 onderduikers door de Polen. Vlakbij kom je door het dorpje Valthe. Ga dan vooral even langs ambachtsbakker Kuipers aan de Schoolstraat. Ontdek hun heerlijke brood en geweldige koeken in de kleine huiselijke winkel.

Dwingelderveld

Naast dit soort themaroutes zijn er speciale e-bike routes of tour routes, bedoeld voor wielrenners. Deze routes onderscheiden zich door hun lengte, tussen de 55 en 255 km. Ook zijn er verschillende mountainbike routes, met voldoende uitdaging voor zowel beginners als gevorderden. Er is zelfs een aantal kinderfietsroutes voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Deze hebben wij vroeger met de kinderen ook gefietst. Je beleeft een spannend avontuur over een te behappen afstand (max 17 km) voor de kleintjes met opdrachten onderweg, voorzien van een educatief tintje. Een aanrader als je kinderen hebt van deze leeftijd of als je zelf stiekem geen zin hebt in een forse etappe en wel in leuke weetjes. Je koopt de routeboekjes bij de plaatselijke VVV’s of op campings, of downloadt en print ze om de opdrachten in te vullen.

Cantharellen gevonden bij Spier

Als je De Verdwenen Eenhoorn fietst, begin en eindig je in Spier bij het informatiecentrum van Staatsbosbeheer in Nationaal Park Dwingelderveld. In het bos achter het informatiecentrum langs het fietspad kun je in de herfst cantharellen vinden. Een van de weinige paddenstoelen die je veilig kunt plukken omdat ze goed herkenbaar zijn en niet te verwarren met giftige broertjes of zusjes. Thuis veeg je het zand uit de cantharellen of spoelt ze snel in wat water. Niet te lang, ze zuigen zoals alle paddenstoelen veel vocht op en dat gaat ten koste van de smaak. Bakken in een beetje olijfolie of boter met wat knoflook en afmaken met verse peterselie. Zo lekker op een (geroosterde) boterham. 

In het westen van de provincie liggen de Koloniën van Weldadigheid.   Fietsen rond plaatsjes als Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen is een hele belevenis. Vanaf het begin van de 19e eeuw stichtte de Maatschappij van Weldadigheid in Drenthe koloniën waar armen, bedelaars en weeskinderen uit de steden al dan niet gedwongen werden opgenomen. Het begint in Frederiksoord waar deze paupers in een sociaal experiment de kans krijgen op een beter bestaan. Er worden kleine koloniehuisjes gebouwd en de bewoners leren land te verbouwen en krijgen onderwijs en discipline vanuit het idealistische doel op deze manier armoede uit te roeien en beschaafde mensen van de paupers te maken. De praktijk is weerbarstiger en de mens minder maakbaar dan gedacht. Economisch mislukt het experiment en de levens van tienduizenden is op niet altijd even positieve wijze beïnvloed. Het schijnt dat 1 op de 16 Nederlanders afstamt van de paupers uit de koloniën. Je kunt op de koloniën website van de provincie zoeken of je zelf paupers als voorouders hebt.

Koloniewoningen Frederiksoord (foto van www.kolonienvanweldadigheid.eu)

In het landschap vind je de sporen van de koloniën nog duidelijk terug. Je fietst over rechte wegen met bomen of kanalen langszij. Het landschap is in blokken verdeeld en de huizen en voorzieningen hebben een specifieke regelmatige lintbebouwing. Veel van de gebouwen zijn monumenten en in de zomer van 2020 neemt Unesco een besluit of de gezamenlijke koloniën toegevoegd worden aan de Werelderfgoedlijst. Op de website van Stichting Weldadig Oord zijn diverse fietsroutes samengesteld die je kunt downloaden, of je haalt ze gratis af bij één van de aangesloten ondernemingen. Kom je van ver, denk dan eens aan een overnachting in een kolonistenhuisje. Raak je geïntrigeerd door deze wonderlijke geschiedenis, ga dan deze zomer naar het theaterspektakel Het Pauperparadijs in Veenhuizen. Middenin het oorspronkelijke decor van de kolonie ben je toeschouwer van het dramatische verhaal verteld vanuit het gezichtspunt van twee weeskinderen, gebaseerd op het gelijknamige boek van Suzanna Jansen.

En heb je dan nog niet genoeg gefietst door onze prachtige provincie, doe dan mee aan de jaarlijkse Drentse fietsvierdaagse. Van 7 tot en met 10 juli kun je in verschillende plaatsen starten voor één of meerdere dagen touren door de provincie. Ben je meer een wandelaar? Volgende week blijf ik in de buurt ontdekken, maar dan wandelend.


Klik op de linkjes in te tekst om naar de verschillende websites te gaan. Of klik hier voor meer informatie over fietsen in Drenthe en het Onderduikershol in het Valtherbos.

Eén gedachte over “ Ontdekken in de buurt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: