Ierland: Kleurrijke dorpjes en Keltische historie

Ierland: Kleurrijke dorpjes en Keltische historie

Leestijd: 5 minuten

Magie. Al jaren stond Ierland op ons wensenlijstje met reisbestemmingen. De ruige ongerepte natuur, de Keltische cultuur met haar mythische tradities, de Ierse folkmuziek in de gemoedelijke pubs en de historische dorpjes met kleurrijke straten. In 2018 kwam het er eindelijk van en besloten we om in de meivakantie met het gezin naar Ierland af te reizen. In de vorige blog vertelde ik hoe we naar Ierland zijn gereisd en dat we kozen om de Wild Atlantic Way (WAW) aan de westkust te volgen, waarbij we overnachtten in pods. In deze blog deel ik graag enkele bijzondere plekjes en magische ervaringen van onze reis.  

Onderweg van de boot in Rosslare richting Cork stopten we bij een pub voor het avondeten. Echte pub grub: aardappelpuree, wortelpuree en vlees. Erg lekker en de warme gastvrijheid zette de toon voor de rest van de reis. Hilariteit alom aan de bar toen we de Wild Atlantic Way per ongeluk verbasterden tot Wild West Way. 

Sea food chowder in O’Sullivan’s

De vriendelijke familie van de Top of the Rock pod páirc in Drimoleague gaven ons een heleboel tips. Zoals om onderweg naar de spectaculaire kliffen van Mizen head te lunchen in Crookhaven bij O’Sullivan’s en daar de sea food chowder te nemen. Bij dit onooglijke restaurantje zouden we anders nooit gekomen zijn. Wat een heerlijke soep met vers Iers soda bread.

Cobh, county Cork

Voordat ik er geweest was dacht ik bij Ierland vooral aan jarenlange armoede en veel regen, waar ik de associatie met grijs en grauw bij had. Armoede vind je nog steeds, ondanks dat het Ierland de afgelopen decennia economisch voor de wind is gegaan. Maar grijs en grauw is het geenszins! Het is verrassend hoe kleurrijk de straten zijn.

Westport, county Mayo

Overal vind je bontgekleurde huizen die zelfs op een regenachtige dag de wolken foppen en staan te stralen, als dat geen magie is? De plaatsen Cobh, Kinsale, Kenmare en Westport zijn hier kleurige voorbeelden van. Doolin en Galway ook, die zijn wel enorm toeristisch. Gezellig zeker, als je tegen de drukte kunt. Tegenwoordig denk ik bij Ierland als eerste aan de kleuren die me direct vrolijk stemmen.

Magische plekken heb je overal in Ierland. De Keltische geschiedenis heeft haar sporen nagelaten in het landschap en in de gekoesterde tradities. De Keltische mythologie staat bekend om elfen, fabeldieren, reuzen, heksen en druïden. Wie kent niet de leprechaun, het mythische kabouterachtige elfenwezen dat in het bos woont en ondeugende streken uithaalt?

De vele goden en godinnen uit de Keltische religie zijn verbonden aan natuurlijke locaties, zoals bergen, bomen of water, die daarmee heilig verklaard zijn. De Christenen namen deze heiligverklaring dankbaar over en daarmee ontstond het Keltisch christendom. De berg Cnoc na dTobar bij Cahersiveen in county Kerry is zo’n heilige berg waar de Kelten Lughnasa (oogstfeest) vierden en waar nu nog steeds een Pilgrim path loopt. Met mijn zoon heb ik dit eeuwenoude pad de berg op geklauterd, tussen de flower power schapen door.

Omhoog kostte ons ruim vier uur, naar beneden zo’n twee uur. Door de natte, gladde stenen was het een pittige uitdaging met flinke spierpijn tot gevolg, maar magisch was het zeker. 

De vele megalithische bouwwerken bestonden al eeuwen voordat de Kelten in Ierland aankwamen (enkele eeuwen voor Christus). Zij maakten er gebruik van als rituele en ceremoniële plaatsen en worden er daarom in één adem mee genoemd. In Cork staat de Drombeg stone circle, ook wel The Druid’s Altar genoemd, daterend uit de bronstijd. Midden in nationaal park The Burren in county Clare staat de Poulnabrone Dolmen, een neolithisch hunebed. Het zijn grote toeristische trekpleisters en als je pech hebt is er net een bus Chinezen losgelaten. Als je geluk hebt, zoals wij bij Drombeg, ben je helemaal alleen en op die momenten voel je de magie van de historie.

Voor ons meest magische dag was het bezoek aan Loop Head, het zuidelijke schiereiland van county Clare. Het schitterende zonnige weer heeft zeker bijgedragen aan dit gevoel.

We stopten voor de lunch in Carrigaholt bij een vriendelijk aandoende pub, The Long Dock. Later kwamen we erachter dat deze beroemde pub meerdere prijzen heeft gewonnen. Terecht, ondervonden we tijdens de traditionele Sunday lunch. Er hangt een aangename sfeer in de 200 jaar oude pub met een behaaglijke inrichting van binnen en een lieflijke uitstraling van buiten. Heerlijk en puur eten zonder fratsen. Voor de vermaarde ijssalon komen we nog een keer terug.

De Kilkee Cliffs op het schiereiland zijn het minder bekende broertje van de Cliffs of Moher en daardoor minder ‘platgetrapt’ door het massatoerisme. Hier geen afgezette parkeerplaatsen voor bussen, geen ondergronds bezoekerscentrum en geen personeel in uniform die je de weg wijst. Wel een woeste oceaan die onafgebroken tegen de indrukwekkende kliffen beukt en het zeewater tientallen meters omhoog laat spuiten. Het is niet moeilijk voor te stellen dat juist tegen dit decor delen van de Star Wars film The last Jedi zijn opgenomen. 

Kilkee cliffs bij Loop Head
De verborgen ingang van de Secret garden, Loop Head

Onderweg terug stopten we bij de Kilbaha Gallery, hopend op een WAW-stempel voor in ons paspoort, aangezien de postkantoren op zondag gesloten zijn. Stempels hadden ze niet, maar wel een mooie winkel met zowel kunst als lokale ambachtelijke producten. De lieve praatgrage eigenaresse stuurde ons terug naar de kliffen met een uitgebreide uitleg, inclusief foto’s op haar mobiel, van de route naar de Secret Garden. Juist vanwege het mooie weer moésten we daar naar toe verzekerde ze ons. We luisterden naar haar advies en kregen er geen spijt van. De allermooiste plekjes houden de Ieren niet voor zichzelf, maar delen ze met iedereen die interesse toont. We zochten met de aanwijzingen even naar de verborgen ingang, totdat we het ineens zagen, een paradijselijk plekje in de volle zon. Op sommige dagen kun je, als je voorzichtig over de rand kijkt, de dolfijnen zien zwemmen diep beneden in de oceaan.

Secret garden Loop Head, county Clare

Als je gegrepen bent door het magische Ierse virus, dan is het moeilijk te stoppen met vertellen. Dit zijn slechts een paar highlights uit onze reis. Er zijn er nog veel meer, maar dan wordt deze blog een heel boekwerk. Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd en heb je zelf magische ervaringen met Ierland, laat het dan weten in de reacties!

met dank aan Wikipedia en de daar gebruikte online bronnen voor de genoemde feitjes over de Keltische historie en megalieten.

Eén gedachte over “ Ierland: Kleurrijke dorpjes en Keltische historie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: