Inspiratie op de Caravana

Inspiratie op de Caravana

Leestijd: 4 minuten

Inspiratie. Zoals in de vorige blogs duidelijk werd: we willen een camper. Campers komen in vele gedaanten. Er zijn grote Amerikaanse vrachtwagens en er zijn kleine opzetunits voor pick-ups. Er zijn nieuwe fancy Hymers met elektrisch aangedreven snufjes naast uitgebreid sanitair, en er zijn oude krakkemikkige flower power Volkswagen busjes met alleen een bed en gaspitje. Sommigen hebben een bed in de alkoof boven de cabine en anderen een vast bed achterin. Wat willen we en wat hebben we nodig? Vinden we zelfvoorzienend zijn belangrijk, of kiezen we voor compact, zodat we makkelijker wendbaar zijn? Welke ruimte hebben we nodig, gebruiken we het in alle jaargetijden, vinden we het uiterlijk belangrijk?

Enkele voorwaarden hebben we al uitgesproken. Een bergruimte, voor de muziekapparatuur en -instrumenten waarmee manlief optreedt. Een vast bed, want de ervaring leert dat slapen in een alkoof bij mij claustrofobische neigingen aanwakkert. Een douche en w.c. en zonnepanelen op het dak voor onafhankelijkheid. Geen kant & klare inrichting, maar iets waar we zelf kunnen (ver)bouwen en pimpen. Een dinette en keukentje met 2 gaspitjes en kleine koelkast lijkt ons voldoende. Afgelopen zomer in de oude camper van mijn schoonouders lukte het me daarmee 6 potjes abrikozenjam te maken. Als dat lukt, komt het koken ook wel goed.

Met deze ideeën en op zoek naar inspiratie gingen we op weg naar de kampeerbeurs Caravana in Leeuwarden. Bij de ingang stond een bijzondere in drie delen uitschuifbare caravan. Bankjes, tafel en bed klapt op met een druk op de knop, de camper schuift in elkaar en je houdt 1.90m breedte over wat je achter je auto trekt. Caravans zijn echter niet onze keus. Zelfs niet de nostalgische oldtimer caravans uit de jaren ‘60 en ‘70, hoe schattig ze er ook uitzagen.

Oldtimer Caravan Club op de Caravana 2020 (foto van OCC, Facebook 23-1-2020)

Op naar de campers. Op zoek naar ideeën moesten we wel door de nieuwigheid heen kijken. De meest gelikte glanzende Dynasty-achtige versies kwamen voorbij, liefst met wit leren bekleding en gouden handgrepen, ieuw… We wisten het uiterlijk te negeren en helder te krijgen welke indeling onze voorkeur heeft. Vast bed achterin met bergruimte eronder. We kiezen compact, de grotere campers vallen af. Een bus variant spreekt ons aan, met een douche en w.c. en een dinette voor twee. Camperunits voor op een pick-up zijn ook mooi compact met alles wat we zoeken. Bij Dutch Campers bleek dat zij de enige in Nederland zijn die nog zelf opzetunits op maat bouwen en afwerken. Wat een prachtige units maken zij en met wat een enthousiasme vertellen ze erover. Ze gaan uit van jouw wensen, denken mee en zijn trots op het resultaat. Voordeel is dat je geen aparte camper hebt, maar een losse unit die je op je auto zet. Nadeel is dat je wel een pick-up nodig hebt, nu niet meteen de meest zuinige en milieuvriendelijke auto. 

Allerleukste was de Nano House of Camper van Haaks campers (foto van Jules Luijpen). Zij bouwen een duurzaam, zelfvoorzienend houten tiny house die je kunt inklappen op een verlaagde pick-up. Nano is hier verrassend ruim, omdat je de verdieping naar boven schuift, waar een ruime slaapruimte is, via een trapje bereikbaar.

De natte cel biedt voldoende ruimte voor een aparte douche en toilet. Er is comfortabele zitruimte en een naar buiten toe te draaien tafel, zodat je er zowel binnen als buiten aan kunt zitten. Echt een klein, maar fijn huisje. En ook hier trof ons de passie van de eigenaars, ze weten waar ze het over hebben, denken met enthousiasme mee over de mogelijkheden. Dit huisje is geweldig als je continu reist, een nomade bent, je huis verkoopt en de wijde wereld in trekt. Helaas wel prijzig als je je huis niet wilt verkopen en alleen af en toe op pad gaat. Tenzij je in de doelgroep valt die toevallig wel zoveel te besteden heeft, want dan is dit een fantastische optie. 

Ze hebben een grappige animatie gemaakt die ik jullie niet wil onthouden:

Haaks Camper animatie

Na een heerlijke avocadoburger en versgemaakte smoothie als lunch vertrokken wij weer huiswaarts, gewapend met een stapel folders, helderheid over onze wensen en nieuwe inspiratie. Missie geslaagd.

Eén gedachte over “ Inspiratie op de Caravana

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: